[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 25. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Meštani Prahova ponovo svojim sredstvima unapređuju selo

Počinje gradnja kanalizacije

Planira se izmeštanje kompletne električne, telefonske i kablovske mreže pod zemlju i konačno asfaltiranje ulica

NEGOTIN - Smešteno na samoj obali Dunava, par kilometara nizvodno od HE Đerdap 2 ´, krajinsko selo Prahovo, uskoro će, još jednom, pokazati da ´dogovor kuću gradi. Sa pet stotina i osamdeset domova i velikim brojem žitelja Prahovo je već privlačilo pažnju, uglavnom nakon završetka neke investicije u koju su uložili sopstvena sredstva . Tako je nastao Dom kulture, jedan od najmodernijih u Srbiji, vodovod, ali i kablovski sistem, čime je Prahovo postalo prvo selo u ondašnjoj Jugoslaviji, koje je uživalo blagodeti mnoštva satelitskih TV programa.

Ovih dana, Prahovo ponovo postaje gradilište jer meštani ovog sela žele da izgrade kanalizacionu mrežu. Ovu ideju su podržali i Prahovljani na privremenom radu u inostranstvu, koji su formirali Koordinacioni odbor dijaspore, u želji da realizuju projekat ŞEvropsko PrahovoŞ .

- ´ Čitav projekat je vredan dvadeset i sedam miliona dinara, a do zime ćemo raditi na glavnom kolektoru, koji će koštati oko dva i po miliona dinara. Započeli smo realizaciju izgradnje kanalizacione mreže, vredne oko 27 miliona dinara. Izradu projekta i deo radova finansiran je sredstvima opštine i Fonda rente. Planiramo da na zimu od meštana prikupimo potrebna sredstva, kako bi, na proleće započeli radove na primarnoj mreži dužine oko jedanaest kilometara´ - kaže Dragan Brsanović, član Saveta MZ Prahovo, dodajući da će Prahovo biti prvo selo u Krajini koje će imati kanalizacionu mrežu .

Koordinacioni odbor dijapore, u saradnji sa meštanima Prahova sagledao je potrebe ovog sela i izradio analizu postojećih uslova za razvoj sela. Pripremaju nove projekte i dokumentaciju, ali pokušavaju da za njih animiraju i strane donatore .

-´ Planiramo da kompletnu električnu, telefonsku i kablovsku mrežu izmestimo pod zemlju i da konačno asfaltiramo ulice. Želimo i da uredimo škole i rekonstruišemo crkvu´ Vaznesenja Gospodnjeg ´, iz 1872. godine, izgradimo kapele i eparhijski dom, kaže Borivoje Krekulović član Koordinacionog odbora dijaspore, objašnjavajući da je bitno da lokalna zajednica i država podrže njihove planove, ili da, makar, urade ono što im je obaveza .

- ´ Cilj nam je da u Prahovu stvorime iste uslove za život i rad kao i u Evropi, pa kad pozovemo u goste naše prijatelje, možemo da im pokažemo da smo za ovih pola veka naučili i nešto od njih ´ - ističe Krekulović, dodajući da se nada da će, ipak, doći vreme kada će žitelji Prahova početi da se vraćaju u svoje selo .

Ž. D.


vesti po rubrikama

^Srbija

18:03h

Selo Marovac na jugu Srbije, odavno opustošeno belom kugom

18:11h

JKP "Rasina" nenajavljeno zavrnulo slavine bruskim hotelima

18:20h

Meštani Prahova ponovo svojim sredstvima unapređuju selo

18:27h

Vlada u Topoli uvodi novi vid komunikacije

18:36h

Konstituisana Skupština opštine Kruševac

18:43h

Gornji Milanovac: Najjeftinije grejanje na gas

18:50h

Zaječar: Dužnicima seku struju

18:58h

Negotin: Besnilo u Štubiku

19:05h

Prokuplje: Verifikovani mandati

 
 


     


FastCounter by LinkExchange