[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 25. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Aktivirane dve od ukupno 18 krivičnih prijava protiv Kase

Sumnja se da je političku

moć pretočio u novčanik

SUBOTICA - Protiv Jožefa Kase, dugogodišnjeg predsednika SO Subotice i bivšeg potpredsednika Vlade Srbije, aktivirane su, prošle sedmice, dve krivične prijave od ukupno osamnaest, koliko ih je još pre četiri godine podneto Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U njima se tvrdi da je za deceniju i po bavljenja politikom svoju političku moć "pretočio u novčanik", da je jeftino prodao gradsko građevinsko zemljište i da je nekim ljudima omogućio da u bescenje dođu do ekskluzivnih poslovnih prostora u Subotici. Pored Kase optužena je i Gabrijela Agošton, bivši sekretar SO Subotica, za zloupotrebu ovlašćenja. Agoštonova je bila sekretar SO Subotice u vreme dok je Kasa bio predsednik.

Agoštonova i Kasa se sumnjiče za brojne zamene poslovnih prostora ( u više od 200 slučajeva) koji su na krajnje sumnjiv, pa i nezakonit način prešli u privatne ruke, a bili su u vlasništvu grada ili republike.

Poslanik u vojvođanskom parlamentu Mirko Bajić (NDS) bio je potpredsednik SO Subotice kada je Kasa bio predsednik, i još od tada datira njihov sukob.
- U ovom gradu ima takvih zloupotreba i toliko sumnjivih transakcija, da slobodno mogu da tvrdim da je Subotica u proteklih desetak godina beskrupulozno opljačkana, tako da su krivične prijave protiv Gabrijele Agošton, kupovina zemlje Kasinoj kćerki, prodaja poslovnog prostora u centru samo vrh ledenog brega. Razne uknjižbe nekretnina, prenošenja prava korišćenja i menjanje namene poslovnih prostora dešavali na zakonski apsolutno nemoguć način - kaže poslanik Bajić.

On je sakupio gomilu dokaznog materijala koju je predao tužiocu, lokalnoj samoupravi i nadležnom ministarstvu u Beogradu. Bajić je lično potpisao osamnaest krivičnih prijava i predao ih nadležnima još 2001. godine, od koje su tek sada dve "aktivirane".

U subotičkom parlamentu pokrenut je i osmočlani anketni odbor, koji je trebao da utvrdi da li je ovo što tvrdi Bajić istina ili ne. I pored "potpuno nerealne vrednosti" obavljenih transakcija, stoji u izveštaju Anketnog odbora, "Opština nije preduzela ništa radi zaštite svojih prava, eventualnog raskida ugovora i povratka uplaćenih sredstava u realnoj vrednosti na današnji dan".

Bajić je najavio da će u utorak tražiti od novog gradonačelnika Subotice, Geze Kučere, da se distancira od Jožefa Kase.
- Iako su obojica članovi SVM-a, Kučeru su izabrali građani Subotice i zbog toga ima obavezu da stvari istera na čistac - kaže Bajić.

Jožef Kasa je najavio da će se oglasiti zbog brojnih optužbi i tvrdi da su optužbe na njegovu adresu motivisane željom da bude ućutkan, jer je pokrenuo priču o međunacionalnim sukobima u Vojvodini.

V. Kostadinov


vesti po rubrikama

^politika

17:25h

Ishod parlamentarnih izbora na Kosovu, po nekima, bio je očekivan

17:30h

Novi vojvođanski parlament biće konstituisan na sednici 30. oktobra

17:45h

Aktivirane dve od ukupno 18 krivičnih prijava protiv Kase

17:50h

Predsednik IO G17 plus: Nijedna odluka bez dogovora s članstvom

17:55h

Vlahović: Velika kampanja protiv Tadićevog poziva

18:05h

Vujanović: Skupa državna zajednica

18:10h

Vukićević: Srbima treba jedinstvo

 


     


FastCounter by LinkExchange