[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 25. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novi vojvođanski parlament biće konstituisan na sednici koja je zakazana za 30. oktobar

Kostreš će biti spiker

Bojan Pajtić premijer

Nenad Čanak najverovatnije ostaje bez predsedničke fotelje, naslediće ga stranački kolega

NOVI SAD - Konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine zakazana je za subotu, 30. oktobra u 12 časova, saopšteno je iz kabineta dosadašnjeg predsednika pokrajinskog parlamenta Nenada Čanka, koji po poslovniku saziva prvu sednicu novog skupštinskog sastava. Na sednici će biti izabran predsednik i potpredsednici pokrajinske skupštine i donete ostale odluke značajne za konstituisanje parlamenta, posle kojih najviše predstavničko telo u Vojvodini može da počne sa redovnim radom.

Kako sada stvari stoje, većinu u novom sazivu Skupštine Vojvodine će činiti 69 poslanika, među kojima će biti 40 članova poslaničke grupa DS-a (u kojoj su i nezavisni kandidati i poslanici iz RV-a), te poslanici iz redova SVM-a, "Zajedno za Vojvodinu", PSS-a i G17 plus. Prema našim saznanjima, mesto predsednika Skupštine Vojvodine pripašće Ligi socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, dok će predsednik Pokrajinske vlade biti neko iz Demokratske stranke.

G17plus umesto PSS

NOVI SAD - Prema nezvaničnim rezultatima juče ponovljenih lokalnih izbora na 31 biračkom mestu u Novom Sadu, G17 plus je u Skupštini grada dobio tri odbornička mesta, a bez mandata ostao je Pokret "Snaga Srbije", potvrdila je juče Tanjugu sekretar Gradske izborne komisije Dobrila Janković.
Šef Informativne službe PSS u Novom Sadu Goran Ivetić izjavio je da će ta stranka podneti prigovor Komisiji zbog uočenih nepravilnosti na više biračkih mesta. Prigovor su najavili i Reformisti Vojvodine koji tvrde da je na jednom biračkom mestu bilo više listića nego glasača, zbog čega zahtevaju još jedno ponavljanje izbora.
Prema najnovijim rezultatima, U Novom Sadu SRS sada ima 34 odbornika, DS 24, Koalicija " Zajedno za Vojvodinu" devet, DSS pet, a SPS i G17 plus po tri.

Učesnici pregovora sa kojim smo razgovarali, potvrdili su da je dosadašnji predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak od početka ultimativno tražio da ostane na tom položaju, ali je njegov zahtev naišao na još odlučnije protivljenje pregovarača iz DS-a. Sada se najverovatnijim čini rasplet u kojem će Čanak ostati bez predsedničke fotelje, ali će ga ipak naslediti neko iz njegove stranke.

Gledajući listu poslanika iz redova Čankove partije i njihov položaj u stranci, kao najozbiljniji kandidati za mesto predsednika parlamenta slove generalni sekretar LSV-a Bojan Kostreš i potpredsednik stranke Duško Jakovljev. U slučaju ovakvog ishoda, po jedno potpredsedničko mesto bi pripalo svakom od ostalih koalicionih partnera, a u kuloarima se pominju imena Borislava Novakovića (DS), Šandora Egerešija (SVM) i Đorđa Bašića (PSS). Još izvesnijim se čine najave da će predsednik Pokrajinske vlade postati potpredsednik DS-a Bojan Pajtić.

Ovakav rasplet pregovora, indirektno je u izjavi za Glas potvrdio i sam Pajtić, koji kaže da su razgovori pri kraju i da će ovih dana biti postignut i konačan dogovor. On je istina negirao špekulacije o personalnim rešenjima u budućoj pokrajinskoj vlasti, ali ne i najave da bi mesto predsednika Pokrajinske vlade trebalo da pripadne DS-u, a položaj predsednika Skupštine LSV-u.

- Pregovaramo sa koalicijom Zajedno za Vojvodinu i Savezom vojvođanskih Mađara, ali i sa G17 plus, Pokretom snaga Srbije i DSS-om, koje bismo takođe vrlo rado videli u koaliciji i sa kojim bismo mogla da formiramo vrlo snažnu i stabilnu većinu u pokrajinskom parlamentu. Dok razgovori sa svima njima ne budu okončani, nećemo moći pouzdano govoriti ni o mogućim personalnim rešenjima - tvrdi Pajtić.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^politika

17:25h

Ishod parlamentarnih izbora na Kosovu, po nekima, bio je očekivan

17:30h

Novi vojvođanski parlament biće konstituisan na sednici 30. oktobra

17:45h

Aktivirane dve od ukupno 18 krivičnih prijava protiv Kase

17:50h

Predsednik IO G17 plus: Nijedna odluka bez dogovora s članstvom

17:55h

Vlahović: Velika kampanja protiv Tadićevog poziva

18:05h

Vujanović: Skupa državna zajednica

18:10h

Vukićević: Srbima treba jedinstvo

 


     


FastCounter by LinkExchange