[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 25. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ishod parlamentarnih izbora na Kosovu, po nekima, bio je očekivan

Srbi bojkotovali,

Rugova trijumfovao

Od 204 hiljade registrovanih srpskih birača glasalo manje od 900. Na izbore izašlo 523 birača van Kosmeta

BEOGRAD/PRIŠTINA - Potpun bojkot Srba i očekivan trijumf Rugovinog Demokratskog saveza Kosova obeležili su druge parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodnih snaga u južnu srpsku Pokrajinu.

DSK je saopštio da je ta stranka, prema delimičnim preliminarnim rezultatima, osvojila 55,6 odsto glasova. Kosovski odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda naveo je da DSK vodi sa 47 odsto osvojenih glasova. Prema prvim podacima, na osnovu izveštaja više od dve hiljade posmatrača ovog odbora, na drugom mestu je Demokratska partija Kosova Hašima Tačija sa 27 odsto glasova, a sledi Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova sa osam odsto.

Petersen nešto i priznao

Ogorčeni zbog nasilja

Prema oceni "Vašington posta", neizlazak Srba, ogorčenih albanskim napadima u martu, zadao je udarac međunarodnim naporima da se postigne saradnja među etničkim zajednicama u pokrajini pred razgovore o konačnom statusu pokrajine. Novi raspored snaga nije bitno drugačiji u odnosu na prethodni odnos među političkim partijama i verovatno neće mnogo značiti za zapadne sile koje su svojevremeno intervenisale na Kosmetu, navodi Rojters. Američka agencija Asošiejtid pres takođe ističe duboke podele na Kosmetu, konstatujući da je veći deo ugrožene manjinske srpske etničke zajednice u pokrajini bojkotovao izbore, dok je albanska etnička većina žurno izašla na njih nadajući se da će biti bliže nezavisnosti.

Građanska inicijativa "Ora" čiji je predsednik Veton Suroi, osvojila je šest odsto glasova, Albanska demohrišćanska partija Kosova na čijem je čelu Mark Krasnići 1,8 odsto, a sve ostale liste zajedno osvojile su ukupno deset odsto glasova. Predstavnik Odbora Ibrahim Makoli rekao je da su obrađeni rezultati sa 17 odsto glasačkih mesta na Kosovu i da je glasalo oko 53 odsto upisanih birača.

Šef Unmika na Kosmetu Soren Jesen Petersen izjavio je da ga ne brine nizak odziv srpskih birača i da su Srbi dobili legitimno izabrane predstavnike. On je priznao da je bezbednost, ipak, jedan od razloga što Srbi nisu glasali i zato je rekao da tom pitanju u narednom periodu mora biti posvećena posebna pažnja. Evropska unija se još nije oglasila sa zvaničnim ocenama, što baš nije u skladu sa velikim interesovanjem Brisela za taj događaj.

Glasanje na Kosmetu pokazalo je da su srpski zagovornici ideje o bojkotu izbora u potpunosti uspeli i zato će Srbi najverovatnije ostati na deset zagarantovanih mandata u Skupštini Kosmeta.

Eparhija raško-prizrenska SPC je istakla da ukupan broj Srba koji su glasali na izborima za Skupštinu Kosova, u Pokrajini, centralnoj Srbiji i Crnoj Gori, ne premašuje 900 od 204.000 upisanih birača.
- Srbi su neizlaskom izneli jasan stav o situaciji u pokrajini i sada su na potezu međunarodna zajednica i lideri kosovskih Albanaca - oni treba da kažu šta dalje - izjavio je vladika raško-prizrenski Artemije, koji je u poseti SAD.

Katastrofa za Srbe i Srbiju

Prema podacima Antiizbornog štaba Srba, ukupan broj izašlih srpskih birača nije veći od 0,3 odsto. Srpska radikalna stranka zatražila je od predsednika Srbije Borisa Tadića da se izjasni da li je spreman da snosi odgovornost za "katastrofalne političke procene i nemerljivu štetu" koju je naneo srpskoj državi, pozivajući Srbe da učestvuju na izborima.

Katastrofalno slab odziv Srba delimično je rezultat "neadekvatne međunarodne politike prema manjini koja je u krajnje nezavidnom položaju", ocenio je član dosadašnjeg Predsedništva Skupštine Kosmeta Oliver Ivanović i nosilac Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović, dodajući da je "ovo katastrofa za Srbe i za Srbiju" i da će "Srbija u neposrednoj budućnosti teško platiti ovaj poziv na bojkot".

Koštunica: Promašeni izbori

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je juče da Srbi nisu glasali na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji zato što nisu hteli da koriste jedino pravo koje im je u toj Pokrajini dato - pravo glasa.
"Rezultati izbora na Kosovu i Metohiji pokazali su svu ozbiljnost situacije u Pokrajini. Dogodilo se ono, što se objektivno moglo znati i pre izbora", navodi Koštunica u pisanoj izjavi koja je dostavljena medijima iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije. Premijer ističe da mali odziv Srba na kosovskim izborima "nije nikakva posebna politička poruka koju bi Srbi s Kosova i Metohije poslali domaćoj i međunarodnoj javnosti". "Neizlaskom na izbore Srbi su poslali jednodušnu poruku koja proizilazi iz njihovih nepodnošljivih životnih uslova". On je najavio da će država Srbija, posle ovih, kako je naglasio, "po svemu promašenih izbora sa stanovišta održanja multietničkog karaktera Kosova i Metohije", nastaviti "da se bori za ostvarenje svoje jedinstveno utvrđene politike". Iz Predsedništva Srbije juče do 17,30 časova nije bilo reagovanja na kosmetske izbore.


Priredio P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

17:25h

Ishod parlamentarnih izbora na Kosovu, po nekima, bio je očekivan

17:30h

Novi vojvođanski parlament biće konstituisan na sednici 30. oktobra

17:45h

Aktivirane dve od ukupno 18 krivičnih prijava protiv Kase

17:50h

Predsednik IO G17 plus: Nijedna odluka bez dogovora s članstvom

17:55h

Vlahović: Velika kampanja protiv Tadićevog poziva

18:05h

Vujanović: Skupa državna zajednica

18:10h

Vukićević: Srbima treba jedinstvo

 


     


FastCounter by LinkExchange