[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 25. 10. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


I porodica Miljković iz Bora i danas, posle tri godine, sumnja u verziju da im se dete ubilo u vojsci

Bacili nam sina

gardistu pod voz

Bojan Miljković (19), prema zvaničnoj verziji vojske, legao je na šine s glavom na pruzi. Bio je nepomičan znajući da će stići brzi voz Beograd-Sofija. Lokomotiva vukla telo najmanje 80 metara, a glava i noge ostali presečeni kod šina. Za pomoć roditelji preklinjali Đinđića, Koštunicu...

BOR - Andrija i Radmila Miljković, i danas, posle tri godine, ne mogu da poveruju da im se sin Bojan (19) ubio legavši navodno na šine i čekajući da ga na pruzi kod Rakovice pregazi brzi voz. Saopštenje vojnih vlasti bilo je kratko, a zahtevi i molbe roditelja svim pravosudnim institucijama, kao i najvišim političkim ličnostima bile su uzaludne. Pisali su tada i preklinjali Đinđića, Koštunicu i Šešelja da se povede istraga, ali jedino im se javio, telegramom saučešća, general Nebojša Pavković.

- Bojan je, prema verziji vojske, legao na šine s glavom na pruzi. Bio je nepomičan znajući da će stići brzi voz Beograd-Sofija. Mašinovođa je izjavio da je na 70 do 100 metara primetio telo čoveka u sivomaslinastoj uniformi. Uključio je sve moguće alarme i sirene, ali nije vredelo: Bojan se nije ni pomakao.

Bojanov otac Andreja kaže da je mašinovođa izlazeći iz krivine naglo kočio, ali da nije mogao da zaustavi zahuktali voz. Deo tela lokomotiva je vukla najmanje 80 metara a glava i noge su ostali presečeni kod šina. Kada je voz stao mnogi putnici nisu mogli da gledaju prizor od kojeg im se vrtelo u glavi.

Zamislite da u Rakovici ima devet pruga i da je on izabrao baš onu kuda će proći voz. U to ne možemo da verujemo. Previše je bio dobar dečko i pametan da bi, bezrazložno i na tako stravičan način oduzeo sebi život - ispričala je juče majka Radmila, podsećajući da se nemili događaj desio baš u noći kada je hapšen Slobodan Milošević.

Činjenice i nedoumice:

* Da li je Bojanovo telo doneto na prugu u Rakovici?
* Događaj se desio u noći kada je hapšen Slobodan Milošević
* Ko je iz crvenog "golfa" pucao na Bojana ispred vile "Mir"?
* Vojna policija mladića ispitivala posle ankete o vojnoj službi

Da nije bio "čist" ne bi bio u Gardi

Na pitanje, da li je Bojan bio psihički i fizički zdrav i kako se ponašao pre vojske, roditelji kažu da je bio druželjubiv, pametan, miran nije pušio, ni pio alkohol, u svakom pogledu davao je primer drugovima u Tehničkoj školi u Boru. Da je bio drugačiji ne bi ga ni primili u Gardu. Štaviše, kada je pred smrt bio na vikendu u Boru, plamteo je od raspoloženja i želje što će uskoro ponovo biti sa svojima i što će vojsku okončati kao dobar vojnik. U samačkom hotelu gde stanuju Bojanovi roditelji i danas tuguju za komšijom koji je svakom hteo da pomogne.

Otac Bojanov Andreja, radnik Fabrike opreme i delova, ne može ni najmanje da poveruje u priču o samoubistvu:
- Dva meseca pre Bojanove smrti, poslao nam je pismo objašnjavajući kako su na njega i njegovog druga - vojnika, dok su čuvali stražu kod Miloševićeve vile, u punoj brzini iz crvenog "golfa" pucale nepoznate osobe. Uzvratili su vatru. I to je ostalo i neraščišćeno i nepoznato javnosti. Da li je trebalo da starešine odmah oslobode straže, pitanje je koje stalno upućujemo.

Uostalom, nije li Bojanovo telo doneto na prugu? Zar je moguće da se ne pomeri, i da ga niko pre toga ne vidi? I još nešto je sumnjivo. Kada je vojna policija, 15 dana pre Bojanove smrti, proveravala u anonimnoj anketi koliko su vojnici zadovoljni ili ne vojnim rokom i službom, moj sin je jedini napisao nekoliko stranica i jedini se potpisao. Sutradan je ceo dan ispitivan od starešina.

Moguće je da je nešto važno otkrio. Moguće je i da je reč o osveti iz crvenog "golfa". Jer kada je njegov drug na straži ranjen pucnjima iz "golfa", Bojan je nasumice pucao i sigurno je nekoga u "golfu" ubio ili ranio.

B. F.


vesti po rubrikama

^hronika

18:17h

I porodica Miljković iz Bora sumnja u verziju da im se dete ubilo u vojsci

18:25h

Svilajnac: Sekirom i nožem zaklao majku i oca

18:33h

Akteri seksualne afere u Velikom Gradištu odlučili da tuže državu

18:42h

U Višem sudu u Bijelom Polju počelo suđenje za ubistvo Sergeja Vukovića

18:51h

Roditelji ne daju ekshumaciju vojnika

18:59h

Danas u sudu o Stamboliću i Budvi

19:08h

Nastavak suđenja za Ovčaru

19:16h

Suđenje Ivkoviću, Kertesu i Morini
   


     


FastCounter by LinkExchange