[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 25. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šezdesetak stanovnika naselja Padina živi u neljudskim uslovima, na samo dvesta metara od urbanog dela grada

Život u tuđem đubretu

Šta mi da radimo, ne možemo da se bijemo sa njima kad dođu i počnu da bacaju. Dođu, istovare šta imaju i kažu nam: "Nije vaša šuma da je vi branite"

Na samo deset metara od kolovoza novog Obrenovačkog puta "parkirane" su gomile smeća i razrovane zemlje koja se pretvorila u blato. Cevi i kablovi zaklanjaju pogled na gomilu dece koja se u celoj toj apokaliptičnoj atmosferi, koja podseća i na svinjac i na deponiju građevinskog materijala i na obično smetlište, igraju kauboja i Indijanaca.

Ta deponija je, zapravo, naselje Padina i nalazi se na par stotina metara od najmodernijih zgrada u naselju Čukarička padina. Postoji tu od 1991. Stanovnici Padine su mahom ostali bez svojih kuća, nisu uspeli bolje da se snađu, ali su odbili da žive na ulici pa su od parčeta proplanka preko puta Čukaričke padine počeli da prave malo kamp- naselje.

Ne tako davno, ljudi koji žive u kućicama pored puta sakupili su pare i sredili prilaz naselju, raskrčili otpad koji su tu zatekli i počeli sa uvođenjem vode i struje. Međutim, onda su počeli da se pojavljuju zlokobni konvoji kamiona punih građevinskog i svakog drugog otpada, i radnici taj otpad izbacuju ispred ulaznih vrata porodičnih kuća.

- Čekaju kad nema nikoga, kada smo svi na poslu ili negde napolju, pa onda dolaze i bacaju šut, malter i drugi otpad. Stari kablovi, obično smeće, cevi, sve ovde bacaju! Šta mi da radimo, ne možemo da se bijemo sa njima - kaže dvadesetogodišnji Nenad Mitrović, jedan od stanovnika Padine, i nastavlja: - I kad smo tu oni bacaju. Kažu: "Nije vaša šuma da je vi branite".

Meštani su uložili mnogo truda i novaca u sređivanje puta koji se odvaja od obrenovačkog druma i prolazi pored njihovih domova. Kažu da je to bio, za ovo mesto, odličan kameni put oko čije izgradnje su se sjatili svi stanovnici ovog naselja. Sada su došli veliki kamioni, kamene kocke su od njihove težine potonule, a put se pretvorio u ogromnu razrovanu kaljugu i blatište po kojem ne mogu da se kreću ni vozila, a kamoli ljudi.

- Mi ionako živimo u neljudskim uslovima. Ovde većina nema struje ni grejanja, vodu tek što smo uveli, još su nam samo ovi falili. Često dolazi inspekcija, a mi smo u ovim kućicama ionako na staklenim nogama. Sad ispada da mi nešto bacamo, a ovi nas već dva meseca zatrpavaju otpadom. Kome mi da se žalimo, šta da radimo? - pita se Jovan Danilović, koordinator naselja Padina.

Esma Memševska ima 32 godine, rođena je u Makedoniji, a već deset živi na Padini sa svojim suprugom i decom.
- Ovaj mali će da se razboli - priča Esma, dok u ruci drži trogodišeg Stefana. Zašto moja deca da žive u ovoj bedi i prljavštini kad je mi ne pravimo. Niko se ne bavi našim problemima, ali važno da poziv za glasanje dobijamo.

Napolju je blatište, ali je u kućicama vlada red.
- Ne mogu svaki dan da perem celu ovu jadnu kućicu. Imam upalu jajnika, nemam para za lekove, a treba svaki dan da očistim prekrivače, da operem pod. Još i ovi što sad bacaju šut i prave blato... Ne mogu više da izdržim... - žali se Esma.

Niko se iz opštine ili Grada ne žuri da se umeša i pokuša da reši problem ovog naselja. Ko živi u Padini, to je njegov problem.

Ne znam ko baca šut

Zoran Popović, vlasnik firme "Pop trans" iz Loznice čiji su kamioni navodno istovarivali otpad sa gradilišta, kaže da ne zna o čemu je reč:
- Ja jesam pozajmio svoj kamion nekoj firmi iz Beograda sa kojom sam prebijao dugove, ali nemam pojma gde su bacali tu zemlju.
Popović nije znao kojoj je to beogradskoj firmi pozajmio kamion.

Zatrpali kanal koji odvodi vodu

Vodeći se onom pragmatičnom krilaticom "gde god zgodno mesto vidiš ti izbaci đubre iz kamiona" jedna od mnogobrojnih firmi koja smatra za shodno da svoj otpad ne baca na deponiju nego usred naselja Padina, pre nekoliko nedelja "slučajno" je svojim šutom zatrpala suvi kanal koji služi za odvođenje kišnice.
- Kad padne kiša, gotovi smo. Vidite koliko su nabacali smeća u suvi kanal. Prvi veći pljusak će da nas poplavi i odnese i ovo malo bede što imamo. Samo što će da se desi da će voda i put da poplavi, pa će onda svi da se zabrinu. Sada, kada smo samo mi Romi ugroženi nikoga nije briga- priča Nenad Mitrović.


I. Ć. - J. S. V.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:28h

Trgovci u Otvorenom tržnom centru podeljeni oko izdavanja računa

22:35h

Skoro deceniju i po u Beogradu postoji negativan prirodni priraštaj

22:42h

Šezdesetak stanovnika naselja Padina živi u neljudskim uslovima

22:50h

Radnici "Zelenila" jubilej proslavili sređujući Adu Ciganliju

22:58h

U studentskom odmaralištu na Zlatiboru juče otvoreni sportski tereni

23:04h

Upoznajte Beograd: Jedini Beograđanin na Mesecu

23:11h

Učenici Treće beogradske gimnazije konačno stigli

23:20h

Pucali na Andriju Draškovića, ubili Dejana Ranđelovića

23:29h

Gradske vesti: 140 godina Vatrogasne službe

23:37h

Obaveštenja iz Elektrodistribucije i Vodovoda

 


     


FastCounter by LinkExchange