[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 22. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Milana Miletića zvanog Mačak srce je povuklo ka umetnosti pa već godinama stvara čarolije u staklenim flašama

Drug Tito u boci

zaliven rakijom

Kroz uski otvor dosad je "progurao" cela volovska kola, Šumadinca sa sve opancima, grb Nemanjića i veliki broj ikona

Iako su roditelji Milana Miletića Mačka želeli da njihov sin, kao osma generacija Vasojevića u Šumadiji, nastavi porodičnu tradiciju i pravi vino i rakiju na porodičnom imanju kod Prozraka, srce ga je, ipak, povuklo ka umetnosti. Sve što je ljudski um u stanju da zamisli, Milan Mačak, inače direktor Evropskog centra minijature i dizajna, može da stvori. I to u boci.

Od 1990. godine, kada je napravio svoju prvu minijaturu, krst u staklenoj flaši, kroz uski otvor boce uspeo je da "progura" cela volovska kola, Šumadinca u narodnoj nošnji sa sve opancima, grb Nemanjića i veliki broj ikona. Ne pravi jedino brodove, jer kaže da mu nije zanimljivo da radi već urađeno. Kao najbolju minijaturu ističe "Golgotu", sačinjenu od 120 delova i 12 vrsta drveta.

Najčešće se kupuju ikone

- Kad se jedna takva minijatura prelije alkoholom i zapečati voskom, može tako da stoji hiljadama godina. Ali, onda pomislim, zašto alkoholom, kad imamo našu domaću rakiju, koju moji roditelji, na tradicionalni način, vekovima peku. Mada ima raznih ljudi, pa neki zlurado kažu: "Sveta Petka u rakiji, Bože me sakloni - priča Miletić.

Srbi, prema njegovom iskustvu, najčešće kupuju ikone svoje slave ili prijateljima na poklon, pa su njegove boce završile svuda po belom svetu, a jedna čak stoji i na polici fudbalskog kluba Barselona. Sada su mu, za stalnu postavku Muzeja "25. maj", naručili i ciklus ratnih fotografija druga Tita u boci.

Umetnošću se bavio od kad zna za sebe, jer oduvek piše, slika i pomalo vaja. Godinama je, kaže, tražio umetnički izraz koji mu najviše odgovara, a onda, sasvim slučajno, pronašao minijaturu. I to potpuno sam.

Mini šah sa Karpovom

U restoranu "Tri šešira" krajem februara ove godine odigran je meč za titulu svetskog prvaka u kombinovanoj minijaturi - uporedo na šahovskoj tabli i u boci, između Milana Mačka i šahovskog velemajstora Anatolija Karpova. Mačak je taj meč, doduše izgubio sa 0,5:1,5, ali je bar ostala uspomena.

- Nemirnog sam duha, takvog me valjda Bog dao, pa ako selo ima tri pesnika, ja neću da budem četvrti, nego ću da radim nešto novo. I tako mi je, iz hobija, minijatura postala i ostala najveća ljubav. Ponekad mislim da dobijam poruke od Boga, jer nisam ni sanjao da ću, po rečima mnogih, biti naš najveći minijaturista. Nekad tako, pred san, ne mogu da nađem ideju kako da nešto rešim, a onda se ujutro probudim sa rešenjem, kao da mi je arhangel Gavrilo, inače krsna slava Vasojevića, Bog ili neki moj anđeo čuvar to došapnuo. Ko, ne znam, ali i ne pitam-kaže Mačak.

Uvek je Mačak bio protiv prosečnog i sivog i znao da će raditi nešto vrhunsko. Tako je rukomet prestao da trenira čim je saznao da neće biti vrhunski rukometaš, pa sumnja da je valjda zato i izabran da mu neko šalje poruke.

Rakija "lepi" najbolje

Kada sprema neku novotariju, povlači se u atelje u blizini manastira Kalenić i tamo stvara svoju magiju. Planira da uradi minijaturu od 1.000 delova, koju će do kraja godine poslati u Atinu, u znak zahvalnosti što je to kolevka kulture cele Evrope.

Za pravljenje minijature, objašnjava Mačak, postoji hiljadu raznih sistema, a većinu pomagala je sam pravio, jer ne mogu da se kupe. Zavisno od broja delova i složenosti onoga što je zamislio, za izradu minijature treba mu od nekoliko sati do nekoliko meseci.

- Najbitnije je napraviti sklop u glavi, mora postojati red ubacivanja delova u bocu, a kad se drveni klin prelije rakijom, to stegne bolje nego bilo koji lepak. Rok trajanja je neograničen, a od tog drveta rakija ima još bolji ukus. Sad drvene delove pravim od lipe, jer se od nje prave košnice, a pčela valjda zna šta radi. Neće ona gde nije čisto - priča Miletić.

Kad nije u ateljeu, često ga možete videti u "Tri šešira", ili nekoj drugoj skadarlijskoj kafani, za stolom za kojim je nekad sedeo Nušić, Tin Ujević ili čika Ilija Stanojević, kako pod otvorenim nebom pravi minijature. Skadarlija Mačka puni energijom i tu može da bude svoj.

- Znao sam da sam u životu uspeo tek kad sam mogao da sedim u Skadarliji, uz tamburaše, ispijam pićence i stvaram. U Hajatu to ne bih mogao, jer to nije ambijent za ovu umetnost. Bio sam i u Parizu, ali ništa nisam video, jer to nije moja Sena i to nisu moji klošari. Zato planiram da škole minijature otvorim u Kini i Meksiku, jer Latinoamerikanci imaju dušu, žive punim plućima, a Istočnjaci su mi izazov jer bih od njih i ja naučio neke stvari i napredovao-zaključuje Milan Mačak.

Klinci u svetu minijature

Poruke koje dobija, ne čuva Mačak za sebe, već ih već tri godine deli sa oko 400 osnovaca škole "Braća Baruh". Računa, poštena razmena, on njima znanje, deca njemu ljubav.
- Znači, plaćen sam i više nego što bi to novcem mogao biti. Deca od prvog do sedmog razreda, tako vežbaju prstiće i stvaraju umetnička dela, pripremajući se da sutra budu frizeri, klarinetisti, hirurzi... Skadarlija je moja velika ljubav, pa se nadam da ću istu školu početi i u istoimenoj školi, za bar 1.000 đaka - kaže Mačak.

 

A. Klarić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:37h

Milan Miletić već godinama stvara čarolije u staklenim flašama

16:01h

U Nišu se seks-igračke prodaju kao alva, a u šopingu prednjače žene

16:28h

Knjiga Džene Džejmison, kraljice bezobraznih filmova, bestseler u Americi

16:56h

Sredovečna Džoslin Vildenštajn noćna je mora estetskih hirurga širom sveta

17:14h

Zanimljivosti: Snimaju se filmovi o Nefertiti i Kleopatri

   
 


     


FastCounter by LinkExchange