[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 22. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetozar Marović poručio srpskoj vlasti da se ne igraju obavezama prema Tribunalu

Našli izgovor da ne

sarađuju s Hagom

Bivši premijer Živković kaže da se odluka njegove vlade o "ugroženoj bezbednosti" u slučaju izručenja generala odnosila isključivo na generala Sretena Lukića

BEOGRAD - Predsednik SCG Svetozar Marović upozorio je da se bez saradnje sa Haškim tribunalom otvara pitanje smisla postojanja državne zajednice i indirektno optužio srpsku vladu da stavom prema haškom problemu koči evropeizaciju SCG.
- Svakako, niko ne želi da hapsi, ali država postoji i zbog toga da primenjuju propise, između ostalog, i pribegava merama koje nose viši nivo represivnosti - izjavio je Marović, a prenela TV B92, dan pošto je srpski ministar pravde ponovio da "neće biti hapšenja generala optuženih pred Tribunalom".

Pošto su međunarodna zajednica i više svetskih zvaničnika tokom prethodnih meseci u više navrata opominjali SCG da nedovoljno sarađuje sa Hagom, a naročito od momenta kada je i domaći sud pokrenuo proceduru za izručenje četvorice generala vojske i policije, službenici srpske vlade aktuelizovali su u javnosti jednu odluku prethodne vlade koja bezbednost države dovodi u direktnu vezu sa hapšenjem haških optuženika. Reč je o Zaključku kabineta Zorana Živkovića, donetom 23.oktobra prošle godine, prema kojem se ocenjuje kako bi izručenje generala Lukića bilo opasno po bezbednost zemlje.

Bivši premijer Živković je ponovio za Glas da se odluka njegove vlade odnosila isključivo na izručenje generala policije Sretena Lukića, pošto je jedino on tada bio pod jurisdikcijom Republičke vlade.
- Istrajavanje na stanovištu koje smo mi imali prošle godine sada je besmisleno jer je Sreten Lukić u međuvremenu dobrovoljno primio optužnicu i njegova predaja Hagu više ne bi bila rizična. Osim toga, Zaključak koji je donela bivša vlada ne obavezuje sud i to bi legalisti trebalo da znaju. Nigde u normalnom svetu odluke suda ne zavise od izvršne vlasti - rekao je Živković.

Pravnici su već više puta za Glas upozorili i da pomenuti vladin Zaključak o Lukiću nema "pravni kapacitet" od momenta kada je general preuzeo optužnicu Tribunala u prisustvu svojih advokata.

U vreme dok je postojala SRJ na saveznom nivou, kao ni sada u državnoj zajednici SCG, nikada nije doneta odluka o tome da bi izručenja ugrozila bezbednost zemlje. To su Glasu potvrdili nekadašnji savezni ministar pravde Momčilo Grubač i aktuelni ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić.
- Sve je kristalno jasno. Saradnja sa Hagom treba da se odvija po Statutu Tribunala i Zakonu o saradnji sa tom institucijom - rekao je juče Grubač za naš list.

U. K.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Marović poručio srpskoj vlasti da se ne igraju obavezama prema Tribunalu

17:25h

Solunski međureligijski dijalog počeo nesporazumom na makedonskoj granici

17:40h

Apelaciono veće Tribunala o mogućnosti nametanja branioca Miloševiću

17:50h

Ksenija Milivojević i Goran Paunović ne predvode poslaničku grupu G17

18:00h

Kosovski izbori: Glasanje uz ličnu kartu

18:10h

DSS demantuje urednika Novina Vranjskih

18:20h

Dinkić: Neka se DSS i SPO dogovore

18:25h

Koštunica i Karamanlis: Granice se ne smeju menjati

 


     


FastCounter by LinkExchange