[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 22. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Počela naučnostručna konferencija "Želkon 2004"

Regulisati odnose

države i železnice

Postojeći propisi koji regulišu odnos države i železnice i dosadašnja praksa sa te relacije, nalažu hitan proces restrukturiranja odnosa. To je istovremeno i uslov za nove investicije, čiji su izvori u ovom momentu jedino međunarodne finansijske institucije, Svetska banka i druge.

Predlogom zakona o železnici i odlukom o osnivanju JP "Železnice Srbije" uspostavljena je tek prva faza regulisanja odnosa između države i železnice, rekao je juče u Nišu pomoćnik ministra za kapitalne investicije u Vladi Srbije Branislav Bošković, učestvujući na dvodnevnoj 11. međunarodnoj konferenciji o železnici "Želkon 2004". Naglasio je da železnice moraju postati važan segment ekonomskog razvoja Srbije.

Predsednik Regionalne privredne komore (RPK) Pera Milovanović istakao je da je "priroda definisala pravac "Koridora 10", koji se teško može promeniti, bez obzira na neke političke kalkulacije o tome da bi taj koridor mogao da nas zaobiđe i ode drugim pravcima".

Pozdravljajući učesnike skupa čiji je domaćin svake druge godine Mašinski fakultet u Nišu, gradonačelnik Smiljko Kostić rekao je da je železnička pruga između Beograda i Niša, izgrađena pre 120 godina, značila mnogo za industrijski i ukupni ekonomski razvoj tadašnje Kraljevine Srbije, a da sada rekonstrukcija i razvoj železnica takođe znače važan preduslov da nadoknadimo izgubljene korake u ekonomskom razvoju.

Naglašavajući da su Srbiji sada potrebni krupni investicioni poduhvati, uz pomoć zainteresovanog kapitala iz inostranstva, i domaće znanje, Kostić je ukazao da "Koridor 10" mora imati važno mesto i prioritet u takvom strateškom investiranju.

Od učesnika iz drugih zemalja moglo se čuti kako su i šta oni uradili na razvoju svojih železnica. Poručili su srpskim stratezima da je to oblast za koju znanje ubedljivo demonstrirano i na ovom "Želkonu" samo po sebi ne znači ništa ako ne bude novca da se primeni u praksi.

M. D.


vesti po rubrikama

^Niš

17:14h

Trgovci sa buvljaka još nisu dobili odgovor na svoje zahteve upućene vladi

17:21h

Počela naučnostručna konferencija "Želkon 2004"

17:28h

G17 plus nije potpisala sporazum sa NS I DSS

17:35h

"Čista Demokratska" pokrenula akciju: Potpis za otpis(ane)

17:42h

Poreznici počeli kontrolu primene fiskalnih kasa

        


FastCounter by LinkExchange