[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 22. 10. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vrhovni savet odbrane danas zaseda zbog novih saznanja o pogibiji vojnika u Topčideru i Leskovcu

Ekshumacija vojnika

otkriva uzrok smrti

U zavisnosti od podešavanja, jedna od sigurnosnih kamera mogla je širokim kadrom da snimi mesto gde su nađena tela vojnika. Božo Prelević izjavio da ne bi smela da postoji mogućnost da se snimak uništi. Nepodudaranje rezultata obdukcije i balističkog nalaza. Istražni vojni organi još tragaju za nedostajućim projektilima

BEOGRAD - Vrhovni savet odbrane održaće danas hitnu sednicu u Podgorici zbog značajnih novih saznanja u vezi sa pogibijom vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u kasarni u Topčideru i vojnika Dragana Kostića u kasarni u Leskovcu. Sednicu je zakazao predsednik SCG Svetozar Marović na zahtev ministra odbrane Prvoslava Davinića.

Kako saznajemo, zbog nepodudaranja rezultata obdukcije i balističkog nalaza, Komisija će narediti eshumaciju tela oba ubijena vojnika, najverovatnije za vikend.
Reporteri beogradskih medija juče su u pratnji članova nezavisne komisije i pripadnika Vojske obišli mesto pogibije vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića.

Oni su poginuli u vojnom objektu posebne namene, na delu betonske stražarske staze, na samo dvadesetak metara od privatnih kuća u Ulici Augusta Cesarca na Topčiderskom brdu. Jedna od sigurnosnih kamera, koje su neprekidno uključene, snima baš mesto na kome su gardisti izgubili živote i pri određenom podešavanju kadra mogla je da snimi ovaj tragični događaj.

Ovaj vojni objekat prostire se na površini od jednog kvadratnog kilometra i kompletno je zaštićen bodljikavom žicom. Kompletna ograda je pod neprekidnom prismotrom oko 20 najsavremenijih sigurnosnih kamera koje su postavljene na svakih 30 metara. Prema dosadašnjim nalazima vojnih istražnih organa, saopšteno je da kamere nisu snimile tragični događaj jer se "nalaze na mestu koje nije pokriveno kamerama".

Mesto ubistva nalazi se u gornjem delu objekta, oko 300 metara suprotno od ulaza šest, iz Ulice Teodora Drajzera. Betonska patrolna staza, širine oko pola metra, proteže se paralelno sa ogradom duž celog prostora ove kasarne koja se zapravo smeštena na brdu.

Komisija za upozorenje

- Svako ko u budućnosti bude radio sličnu istragu moraće da zna da je moguće formirati ovakvu komisiju i da će njegov rad biti podložan ekspertizi nekih drugih stručnjaka - rekao je u obraćanju novinarima Božo Prelević.

Posle ulaza u objekat, patrolni put vodi desno uz brdo. Kada se dođe do vrha, staza vodi još dvadesetak metara ulevo do dela na kome se dogodila tragedija. Mesto je ograđeno trakom a prilikom posete novinara obezbeđivali su ga podoficiri, pripadnici vojne policije. Vojna policija takođe obezbeđuje prilaz mestu događaja sa i sa spoljne strane ograde.

Prema rečima Bože Prelevića, predsednika Komisije za ispitivanje okolnosti o pogibiji gardista, elektronski sistem je tako podešen da nije moguće izbrisati snimak sa kamera.
- Ovo je prvi izlazak Komisije na lice mesta, da bi stekao utisak konfiguracije terena. U ovom trenutku se vrši "prosejavanje" jednog vrlo ograničenog dela zemljišta, u potrazi za projektilima koji nisu pronađeni. Bezbednosne kamere su radile i biće urađeno veštačenje snimaka - rekao je Prelević.

On je naglasio da je Komisija formirana od vrhunskih eksperata iz oblasti stručne medicine, balistike, psihologa i psihijatara, predstavnika nevladinih organizacija i advokata porodica vojnika.

Vojnici Milovanović i Jakovljević stradali su 5. oktobra, a dosadašnja istraga isključila je prisustvo trećeg lica u događaju. Takođe je utvrđeno da je pucano iz obe puške, a da su oba vojnika na rukama imali tragove barutnih čestica. Pojedini mediji špekulisali su da je sudija vojnog suda Vuk Tufegdžić, na konferenciji za novinare 7. oktobra, izjavio da je vojnik Milovanović ubio vojnika Jakovljevića, a zatim izvršio samoubistvo.

Ovakvi navodi su netačni jer je sudija Tufegdžić nije donosio zaključke ovog tipa, već je samo saopštio rezultate obdukcije prema kojoj je utvrđeno da je po jedan ustrelan metak nađen u telima oba vojnika ispaljen iz puške Dražena Milovanovića. Ipak, upada u oči da je sudija Tufegdžić pred novinarima najavio mogućnost da su motivi ubistva otišli sa ubijenim gardistima.

Ni pomena o tunelu ispod Dedinja

Božo Prelević, predsedavajući Komisije, i ostali oficiri koji su juče bili na licu mesta nisu odgovorili na pitanja novinara koja su se odnosila na vrstu i namenu ovog vojnog objekta. Ipak, izvesno je da se na prostoru kasarne nalazi jedan od izlaza iz takozvanog Dedinjskog tunela, odnosno podzemnog skloništa koje je povezano sa rezidencijama državnih funcionera. U krugu se nalazi jedna zgrada slična kasarni i još dva objekta veličine stambenih kuća, pa se može zaključiti da se izlaz iz tunela za one koji ne pripadaju običnim smrtnicima nalazi pod krovovima jedne od ovih građevina.

Saslušanje patologa

NIŠ - Istražni sudija vojnog suda u Nišu saslušaće dva patologa sa VMA da bi se pojasnio obdukcioni nalaz Dragana Kostića. Vojnik Dragan Kostić je, prema zvaničnoj verziji, 27. avgusta izvršio samoubistvo na straži u kasarni u Leskovcu.
Istražni sudija Vojnog suda u Nišu kapetan Ivan Dimić rekao je ranije da nema sumnje da je vojnik Kostić 27. avgusta ove godine, na stražarskom mestu u kasarni "Jablanica" u Leskovcu, počinio samoubistvo. Dimić je rekao da je za petak zakazao saslušanje dva patologa sa VMA kako bi se otklonila svaka nedoumica i pojasnio obdukcioni nalaz, a da će 28. oktobra roditeljima Dragana Kostića i njihovom advokatu Žarku Vujeviću prezentovati svu dokumentaciju i fotografije iz istrage.
- Na osnovu dokaza prikupljenih na uviđaju, obdukcionog nalaza, izjava svedoka i sa stanovišta moje dosadašnje prakse, kao istražnog sudije, mogu reći da nema sumnje da se radi o samoubistvu - rekao je istražni sudija Dimić.

Ljuti na Davinića

Milijana i Anđu Kostić iz Požege, roditelje vojnika Dragana Kostića (23), koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao u kasarni "Jablanica" u Leskovcu, 27. avgusta ove godine, preksinoć je u Beogradu primio predsednik Srbije Boris Tadić.
- Predsednik Tadić obećao nam je da će komisija koju vodi Božo Prelević i koja ispituje smrt dvojice vojnika u kasarni u Topčideru, ispitati i okolnosti pod kojima je naš sin stradao u kasarni u Leskovcu. Sem ovoga predsednik Tadić dao nam je broj telefona šefa svog kabineta, obećao nam je svaku pomoć i rekao da mu se možemo obratiti kad nam šta zatreba - ispričao nam je juče Milijan Kostić odmah po povratku u Požegu. Kostić ističe da su kod predsednika Tadića primeljeni "časno i pošteno", a nezadovoljni su, kaže, postupkom ministra Davinića koji "nije dao da izađe u javnost polovina onoga što su ga pitali". Kostići su se juče popodne, na insistiranje predsednika Srbije, u Požegu vratili automobilom predsedništva Srbija.

Z. Š.

21. Oct 2004 23:14 (GMT+01:00)

Smene u vojsci SCG

Ministarstvo odbrane je juče izdalo saopštenje u kome se javnost obaveštava o smenama vezanim za tragične događaje u kasarni Topčider u kome se kaže:
"Radomir Ćosić, pukovnik, komandant Gardijske brigade; Marko Kovačević, stariji vodnik; Ivan Pavlović, civilno lice; Dejan Pavlović, civilno lice; i Nenad Ćosić, civilno lice, raspoređuju se na nove dužnosti".
Ministar Davinić je, takođe, uz saglasnost Vrhovnog saveta odbrane naložio komandantu Prištinskog korpusa da izvrši premeštanje lica iz svoje nadležnosti iz jedinice u kojoj je smrtno stradao vojnik Kostić Dragan.
"Ukoliko se, nakon sudskog ročišta zakazanog za 28. oktobar pred Vojnim sudom u Nišu, oceni da je potrebno, formiraće se posebna nezavisna komisija radi potpunog razjašnjavanja ovog slučaja" - takođe stoji u saopštenju.


Mladen Radulović


vesti po rubrikama

^hronika

18:24h

VSO zaseda zbog novih saznanja o pogibiji vojnika u Topčideru i Leskovcu

18:31h

Nestala dela pokojne slikarke Radmile Radojević iz ateljea ULUS-a

18:40h

Kantonalni sud u Mostaru odbio zahtev MUP-a Srbije o izručenju Matkovića

18:48h

Srpsko Sarajevo: Dragan Božović se ubio u rodnom selu

23:27h

Biljana Kajganić: Bagzija uskoro izručuju!

 


     


FastCounter by LinkExchange