[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 22. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


BK grupa dobila predlog vlade da se proda 58 odsto Kompanije 063

Država popustila,

Karić nesalomiv

BK trejd prihvatio da proda svojih devet odsto vlasništva zajedno sa državnih 49 odsto kompanije

BEOGRAD - Iako je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić istakao da država neće odustati od većinskog vlasništva u "Mobtelu" i da očekuje da će BK grupa prihvatiti Izveštaj vladine komisije - to se, po svemu sudeći, neće dogoditi. I pored nejasnih vlasničkih odnosa u toj kompaniji, ministar Ilić u proteklih nekoliko dana sve glasnije nagoveštava mogućnost brze prodaje "Mobtela".

Da će država ostati kratkih rukava indirektno je juče potvrdio i Bogoljub Karić, suvlasnik "Mobtela", koji je za Glas rekao:
- Prihvatili smo predlog Vlade Srbije da strateški partner kupovinom 49 odsto državnog kapitala i devet odsto kapitala BK trejda u "Mobtelu" dobije ukupno 58 odsto. To će omogućiti vladi i BK trejdu da reše sporno pitanje koje postoji oko "Mobtela", a rešiće se i neka druga pitanja, kao što je da država ne može da bude vlasnik u dva mobilna operatera - kaže Bogoljub Karić, vlasnik BK grupe, i naglašava da je predlog načelno prihvaćen.

Karić nije mogao da kaže od koga je iz Vlade Srbije predlog stigao i da li je to učinio neko od ministara: "Ne znam ko je uputio predlog, pošto ga ja nisam dobio, ali su ga dobili predstavnici BK grupe. Naravno, ja sam o svemu obavešten", naglasio je on.

Dinkić izbegao direktan odgovor

Ministar finansija Mlađan Dinkić je na pitanje da li iza eventualnog raspisivanja tendera za privatizaciju "Mobtela" stoje i Ministarstvo finansija i Vlada Srbije, odgovorio:
- Ministarstvo finansija nije nadležno za raspisivanje tendera za privatizaciju "Mobtela". Međutim, vlada je pre dva meseca donela odluku o tenderu za angažovanje finansijskog savetnika za privatizaciju u oblasti telekomunikacija.
Ovom izjavom ministar finansija izbegao je direktan odgovor na postavljeno pitanje.

O. S.

Ukoliko ovaj predlog bude uvažen, to će značiti da izveštaj Vladine komisije, koja je u junu konstatovala da je država vlasnik 58,76, a BK trejd 41,24 odsto "Mobtela", ničemu nije poslužio. Karić je ostao pri svojih 51 odsto, a država je ponovo zakinuta ne samo za dividende koje nije dobijala 10 godina, nego i za svoj deo vlasništva. Po svemu sudeći, procenjeno je da će država više koristi imati od novca koje dobije za svojih 49 odsto, čime su otvorene spekulacije da je prodaja "Mobtela" u ovakvim procentima dogovorena zbog lošeg stanja budžeta.

Na pitanje da li je trgovao sa strankom G 17 plus, Karić je skoro izbegao da odgovori, rekavši samo:
- Ne trgujemo! Najvažnije je da država raspiše tender i da postigne najbolje uslove za prodaju "Mobtela". Razgovori se vode već četiri godine - potvrdio je on.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko potpredsednik vlade Miroljub Labus i ministar finansija Mlađan Dinkić odbiju pomenuti predlog, Karić nije odgovorio.
On, takođe, nije mogao da nam kaže ni koliko vredi "Mobtel", iako stalno ističe da zbog Međunarodne arbitraže kompanija stalno gubi na vrednosti. "Nemamo procenu vrednosti kapitala firme, to će da utvrde nadležne institucije", ističe Karić.

Prema nedavno izrečenim tvrdnjama Karića, "Mobtel" vredi oko 1,2 milijarde evra, dok nezavisni stručnjaci kažu da je vrednost kompanija oko 800 miliona evra.

A. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:38h

Da li će i prašina oko NIS-ovog uvoza sirijske sirove nafte ostati samo pod medijskom istragom

16:44h

BK grupa dobila predlog vlade da se proda 58 odsto Kompanije 063

16:51h

"Danone" obećava više za "Knjaz"

17:00h

Potpredsednik vlade Labus ohrabrio "Merkator"

17:10h

Evro ide ka 80 dinara

17:17h

Niški biznismen Nini kupio "Elind"

17:25h

Grčki naftaši i u Novom Sadu

17:33h

Novi pokušaj prodaje subotičke "Azotare"

17:40h

Elektroprivreda Srbije uvozi struju

 


     


FastCounter by LinkExchange