[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 21. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nebojša Šarkić: Sudija obavio svoj deo posla, red je na policiju i političare

Hapšenje generala

je jedino rešenje

Istraživač Human right watcha Bogdan Ivanišević kaže da Vlada Srbije koristi element "ugrožavanja bezbednosti zemlje" kao alibi za nesaradnju sa Hagom

BEOGRAD - Država treba da uhapsi vojne i policijske generale optužene pred Haškim tribunalom - to je jedina legalna opcija. To je po zakonu, bez obzira šta priča ministar - kaže profesor prava Nebojša Šarkić povodom izjave ministra pravde Srbije Zorana Stojkovića da su samo dve opcije realne kada je reč o sudbini Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića - "ili da se dobrovoljno predaju, ili da im se sudi u zemlji".

- Niko nam nije branio da započnemo procese za ratne zločine ovde, ali srpski političari to nisu hteli. Teoretski, mi i sada možemo da preuzmemo suđenje generalima ukoliko oni odu u Hag pa ih mi naknadno preuzmemo - kaže Šarkić, koji je svojevremeno bio pomoćnik saveznog ministra pravde.

Uslovi domaćim sudovima

U praksi, ambicija aktuelnog ministra pravde da se optuženim generalima sudi u zemlji je teško dostižna. A postavlja se pitanje da li će i ubuduće haški optuženici dobijati povlasticu da se brane sa slobode dok zvanični Beograd ignoriše Haški tribunal, ocenjuju stručnjaci iz pravosuđa. Istraživač Human right watcha Bogdan Ivanišević kaže za Glas da je tačno da se nekim optuženicima može suditi u zemljama bivše Jugoslavije, ali on navodi da bi prethodno morala da budu ispunjena dva uslova.

- Domaći sudovi mogu da sude samo u slučajevima optuženika koji su zauzimali srednje ili niže pozicije u vlasti ili komandnom lancu, što se ne odnosi na četvoricu generala. Drugo, nivo suđenja mora da bude zadovoljavajućeg kvaliteta, a još ne postoji izvesnost da bi, na primer, suđenje generalima bilo pravedno i fer.

U Tribunalu se prate potezi srpskih vlasti i pažljivo čitaju napisi u štampi. Poslednje izjave ministra pravde Srbije im sigurno nisu promakle i biće "uknjižene" i u izveštaj koji će predstavnici Tribunala podneti Savetu bezbednosti UN, krajem novembra.

U Veću za ratne zločine, koje je policiji krajem septembra uputilo naloge za privođenje, već dugo se može dobiti samo jedan odgovor: "Sve vam je jasno".

Nebojša Šarkić kaže da je istražni sudija Veća za ratne zločine u potpunosti obavio svoj deo posla. Sada je na redu policija, ekstradicioni pritvor i odluka Ministarskog saveta da li bi eventualnim izručenjem bila ugrožena bezbednost zemlje, navodi Šarkić i dodaje da je poslednja stavka izgubila na značaju jer je SCG i Srbija već izručila dvojicu predsednika.

Bogdan Ivanišević kaže da Vlada Srbije koristi element "ugrožavanja bezbednosti zemlje" kao alibi za nesaradnju s Hagom. Sumnjajući u volju srpskih vlasti da sarađuju sa Tribunalom, on podseća da je gotovo nemoguće pronaći izjave premijera Vojislava Koštunice i članova njegove stranke u kojima su jasno osudili ratne zločine protiv "nesrba" počinjene na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Rupa na svirali

Tvrdeći da hapšenja haških optuženika neće biti ako je ugrožena bezbednost zemlje, funkcioneri Vlade Srbije se pozivaju na Zaključak vlade koji je doneo kabinet Zorana Živkovića, 23. oktobra prošle godine. Premijer Vojislav Koštunica u sredu je upitao bivšu vlast zašto nije završila saradnju sa Tribunalom u prethodnom periodu.

- Pa zbog Koštunice - odgovara na to bivši ministar pravde Vladan Batić.
- Koštunica je u startu bio protiv Haga, rekao je da je to deveta rupa na svirali. On je rekao da treba doneti zakon o saradnji sa Tribunalom a njegovi tadašnji partneri iz crnogorskog SNP nisu hteli zakon, pa je Momčilo Grubač, tadašnji ministar pravde, doneo uredbu o saradnji sa Tribunalom. Godinu dana smo se natezali. Najzad, kad je donet zakon - e, on sad neće ni po zakonu. Pa, pitam, gde je tu legalizam - kaže Vladan Batić.

U međuvremenu, iz Haga je stigla veoma kratka poruka. Portparol Haškog tužilaštva Florans Artman podseća da je ministar pravde Srbije upoznat sa obavezama koje mora da ispuni.

D. Đ.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Nebojša Šarkić: Sudija obavio svoj deo posla, red je na policiju i političare

17:25h

U Vranju nema imenovanja bez socijalista i SPC

17:40h

Vlada Srbije danas o izboru direktora Instituta za bezbednost

17:50h

Nestabilnost u Novom Pazaru zakuvana u loncu Ljajića i radikala

18:00h

Pravo glasa za 102.500 raseljenih sa Kosova i Metohije

18:10h

Tadić: Nisam tražio izbore do kraja godine

18:20h

Savet za saradnju sa Hagom čeka sastanak na vrhu

18:25h

Marović: Nesaradnja s Hagom ugrožava SCG

 


     


FastCounter by LinkExchange