[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 21. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Transparensi internacional objavio rang-listu o korupciji u 146 zemalja za 2004. godinu

Srbija i Crna Gora zaražene podmićivanjem

BEOGRAD - Srbija i Crna Gora i dalje se, prema istraživanjima za potrebe Transparensi internacionala i mišljenju investitora, biznismena i analitičara, nalazi među zemljama sa visokim stepenom korupcije.

Na listi za 2004. godinu najveće svetske nevladine organizacije koja se bavi borbom protiv korupcije, od 146 rangiranih država, SCG zauzima mesto među 60, sa ocenom manjom od tri, što ih svrstava u zemlje gde se korupcija otela kontroli, a javni sektor zarazio podmićivanjem. Srbija i Crna Gora su u društvu Alžira, Libana, Makedonije i Nikaragve sa ocenom 2,7.

Na skali od 1 do 10 čak 106 zemalja dobilo je ocenu nižu od 5, a među onima gde se opaža najveći stepen korupcije sa nedovoljnom ocenom manjom od dvojke su Bangladeš, Haiti, Nigerija, Čad, Mijanmar, Paragvaj. Ove zemlje rangirane su od 140. do 146. mesta, dok je SCG upisana pod brojem 97. Bivše jugoslovenske republike, sve osim Makedonije, bolje su rangirane od SCG.

U vrhu liste su zemlje gde je korupcija najmanje prisutna, a to su Finska, Novi Zeland, Danska, Island, sa ocenama od 9,5 do 9,7. Predsednik Transparentnosti Srbije dr Vladimir Goati objasnio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da, ipak, postoji pozitivan trend, budući da je Srbija 2000. godine imala koeficijent 1,3, a prošle godine 2,3 i da smo u grupi zemalja koje su, ipak, načinile progres.

Naftaši korumpirani do koske

Transparentnost internacional procenjuje da se, zbog korupcije u vladinim nabavkama, godišnje izgubi najmanje 400 milijardi dolara širom sveta. Peter Eigen, predsedavajući TI, povodom jučerašnjeg objavljivanja podataka za 2004. godinu u 146 zemalja sveta izjavio je da zemlje bogate naftom, poput Angole, Azejberdžana, Čada, Ekvadora, Sudana, Indonezije, Irana, Iraka, Kazahstana, Libije, Nigerije, Rusije, Venecuele i Jemena, imaju izrazito niske ocene i da u ovim zemljama prihodi od ugovaranja javnih poslova u naftnom sektoru završavaju u džepovima zvaničnika zapadnih naftnih kompanija, posrednika i lokalnih zvaničnika.

Goati je napomenuo da je korupcija došla u središte političkog govora i da čak i političke stranke počinju same sebe da predstavljaju kao borce protiv korupcije, a najpozitivnije je ocenio nezadrživi pritisak javnosti i medija i praćenje pritisaka koji mogu biti ocenjeni kao koruptivno ponašanje.

- Nije čak toliko bitno kakvi motivi stoje iza otvaranja pojedinih slučajeva zato što i samo otkrivanje predstavlja dobitak za društvo jer stavlja korupciju kao temu u pravi plan - rekao je Goati.

Nemanja Nenadić, izvršni direktor Transparentnost Srbija, pominjući Zakon o sprečavanju sukoba interesa, govorio je o opasnosti da se i suštinski dobri zakoni ne sprovode do kraja, napominjući da skupštinski odbor kao kontrolno telo još nije formiran. On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da su biznismeni i investitori kao prepreke borbi protiv korupcije u Srbiji prepoznali, pre svega, sporost sudskih organa i probleme u zaštiti prava iz ugovora, propise o stečaju i reklamiranju.

Analize i istraživanja su pokazali da visina bruto nacionalnog dohotka jeste u direktnoj vezi sa stepenom razvoja korupcije. Prema ovim pokazateljima, upravo najsiromašnije zemlje - Azije, Afrike i Latinske Amerike - spadaju u one sa najvećom korupcijom, dok je ona najmanje prisutna u razvijenim i bogatim zemljama.

Da li je nizak stepen razvoja i siromaštvo uzrok korupcije ili je on zapravo njena posledica, pitanje je kojim će se analitičari sigurno u budućnosti baviti.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:16h

U Srbiji neuspeh u politici nije prepreka za napredovanje u karijeri

16:25h

Ekskluzivna ispovest svedoka kragujevačke "krvave bajke"

16:33h

Komplikovani zakoni omogućavaju investitorima da divljaju

16:40h

Transparensi internacional objavio rang-listu o korupciji za 2004. godinu

16:48h

Na graničnom prelazu Gradina carinici zaplenili zabranjene lekove

16:55h

Društvo privatnih lekara stomatologije negoduje zbog izjave ministra zdravlja

17:03h

Na carini uhvaćen još jedan Italijan u švercu ptica

17:11h

Rebalans budžeta udarac za Vojsku

17:20h

Zanemarena etika u medijima

17:28h

NUNS štiti maloletne

17:34h

Svrljig: Prvi asfalt posle 2000. godine

 


     


FastCounter by LinkExchange