[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 17. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izrael okončao

ofanzivu u Gazi

TEL AVIV - Izrael je juče uveče povukao pešadiju i tenkove iz naseljenih područja severnog dela Pojasa Gaze i okončao najveću ofanzivu u tom području za nešto više od četiri godine sukoba s Palestincima. Izraelski premijer Arijel Šaron naredio je povlačenje na osnovu preporuke vojnih stručnjaka koji su ocenili da je ofanziva ispunila ciljeve. Od početka operacije, 29. septembra, poginulo je više od 100 Palestinaca, među njima mnogo civila i dece, a više stotina ljudi je ranjeno.

Šaronov portparol Ranan Gisin potvrdio je da se vojska razmestila van područja "gde više ne postoji pretnja" od ekstremista koji lansiraju rakete na Izrael, ali će se vratiti ako se napadi obnove. Vojni izvori su dodali da povlačenje ima za cilj da se tokom svetog muslimanskog meseca ramazana umanje ograničenja uvedena palestinskom stanovništvu. U ofanzivi je učestvovalo oko 2.000 vojnika i 200 tenkova i oklopnih vozila.

Neposredan povod za operaciju bila je pogibija dvoje predškolske dece u raketnom napadu Hamasa na južni izraelski grad Sderot. Još dva vojnika i jedna Izraelka poginuli su u Pojasu Gaze.

Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

17:18h

Pretnjom teroristima širom sveta, Rusija uzbudila političare na Zapadu

17:26h

"Plavi šlemovi" Afričke unije uspostavljaju red i mir u Sudanu

17:35h

Izrael okončao ofanzivu u pojasu Gaze

17:43h

Širak ostao bez "svojih" urmi

        


FastCounter by LinkExchange