[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 17. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Plavi šlemovi" Afričke unije uspostavljaju red i mir u Sudanu

Rat i glad odneli 70 hiljada života

Jedan bataljon iz Ruande očekuje se sutra u Darfuru, dok će nigerijski stići najkasnije do 30. oktobra

JOHANESBURG - Afrička unija, organizacija koja okuplja 53 afričke zemlje, namerava da pošalje oko 4.500 afričkih "plavih šlemova" u Darfur, da pomognu uspostavljanju reda i mira u toj provinciji na zapadu Sudana.

Plan je potvrdio nigerijski predsednik Olusegun Obasanđo, predsedavajući AU, koji se juče sastao sa zapadnim diplomatama akreditovanim u Abudži, glavnom gradu Nigerije. Jedan bataljon iz Ruande očekuje se sutra u Darfuru, dok će nigerijski bataljon stići do 30. oktobra ove godine, javile su afričke radio stanice.

Deset hiljada mrtvih mesečno

Vlasti u Kartumu su svojevremeno pristale da u Darfur dođe samo nekoliko desetina afričkih vojnih posmatrača, kasnije i 300 afričkih "plavih šlemova", uz obrazloženje da su sudanska policija i armija u stanju da obezbede mir i red u provinciji. Rat i glad su u Darfuru dosad odneli najmanje 70.000 ljudskih života, a tragični bilans se povećava za prosečno 10.000 žrtava mesečno, najviše zbog gladi i bolesti.

Funkcioner Svetske zdravstvene organizacije Dejvid Nabaro, koji je izneo te zabrinjavajuće podatke, pozvao je međunarodnu zajednicu da pruži hitnu humanitarnu pomoć izbeglicama i raseljenima u toj provinciji veličine Francuske. Nabaro je posebno ukazao da je dosad prikupljena tek polovina neophodne međunarodne pomoći, koja se procenjuje na 300 miliona američkih dolara.

On je izneo mišljenje da je u poslednje vreme samo 15 odsto ljudskih žrtava posledica napada arapske milicije na lokalno stanovništvo afričkog porekla, dok je ogromna većina rezultat bolesti, nedostatka hrane i loših sanitarnih uslova.

U međuvremenu, Evropska unija je zapretila Sudanu sankcijama ukoliko vlasti u Kartumu u roku od dva meseca ne zavedu red i mir u Darfuru. Upozorenje je preneo predsedavajući Saveta ministara EU, holandski šef diplomatije Bernard Bot, tokom razgovora u Kartumu sa sudanskim ministrom inostranih poslova Mustafom Osmanom Ismailom.

EU zapretila sankcijama

Šef sudanske diplomatije izjavio je da vlada u Kartumu u potpunosti sarađuje sa međunarodnom zajednicom u cilju poboljšanja stanja u Darfuru i da "ne vidi razloga da se njegovoj zemlji preti sankcijama." Savet bezbednosti UN je nedavno usvojio novu rezoluciju o Darfuru, kojom se zahteva od vlasti u Kartumu da neodložno uspostave red i mir u provinciji, razoružaju "dzandzavide" i omoguće doturanje međunarodne humanitarne pomoći izbeglicama i raseljenima.

Generalni sekretar UN Kofi Anan odlučio je da pošalje tim međunarodnih stručnjaka koji treba da utvrde da li je u Darfuru, gde je poslednjih meseci likvidirano najmanje 50.000 stanovnika afričkog porekla, izvršen genocid, dok je američki Kongres već usvojio takvu kvalifikaciju i zatražio sankcije protiv sudanske vlade.

Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

17:18h

Pretnjom teroristima širom sveta, Rusija uzbudila političare na Zapadu

17:26h

"Plavi šlemovi" Afričke unije uspostavljaju red i mir u Sudanu

17:35h

Izrael okončao ofanzivu u pojasu Gaze

17:43h

Širak ostao bez "svojih" urmi

        


FastCounter by LinkExchange