[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 17. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pretnjom teroristima širom sveta, Rusija uzbudila političare na Zapadu

Povratak supersile

Osim verbalnih protivljenja, SAD ne može da se suprotstavi intervenciji Rusije van njenih granica, smatra Miroslav Lazanski

Najava predsednika Vladimira Putina da je Rusija spremna da napadne teroriste ma gde se oni nalazili, izazvala je buru reakcija na Zapadu. Protiv ovakve ideje prvi su se pobunili zvaničnici SAD. Neki od njih, uključujući i predsednika Džordža Buša, iskoristili su Putinovu izjavu da će "mogući udari biti izvedeni uz strogo poštovanje Ustava i međunarodnog prava", izrazivši sumnju u zaštitu pravnog poretka Rusije.

Ovakav stav Moskve može da bude najava da će posle deceniju i po vladavine SAD, kuća-supersila ponovo dobiti dva stanara. Rusiji zapravo nikada nije osporen status velike sile, ali najava o intervenciji van granica bila je iznenađenje u zapadnim vojnim krugovima.

Prema mišljenju sagovornika Glasa, ova bura negodovanja zadržaće se samo na tome. Miroslav Lazanski, komentator Politike, smatra da, osim verbalnog neslaganja, SAD apsolutno ne može da se na vojni ili ekonomski način suprotstavi intervenciji Rusije.

Povratak na scenu

- Na čelu sa Putinom, Rusija sigurno pretenduje da se vrati na međunarodnu scenu, ako ne baš potpuno jednaka Americi, onda sigurno kao jedna od supersila koja se uvažava. Pored toga, Rusija danas čini veoma jak evropski blok, zajedno sa Nemačkom i Francuskom, sviđalo se to nekome ili ne. Rusija je najveća zemlja na svetu, koju ne možete izolovati ili ignorisati, niti joj nametati ekonomske i druge sankcije. U nju je uloženo mnogo kapitala sa Zapada i veliki broj zapadnih firmi posluje sa ovom zemljom - naveo je Lazanski i dodao da Rusija nesumnjivo poseduje tehnološke mogućnosti za neposredno dejstvovanje po terorističkim bazama koje se nalaze u neposrednom okruženju njene teritorije.

- Mislim da je ruski ministar spoljnih poslova, pre svega, mislio na moguću intervenciju na susedne zemlje, odnosno države gde su prisutne terorističke grupe. Problem terorizma u Čečeniji povezan je i sa podrškom koju teroristi dobijaju iz inostranstva, prvenstveno iz Saudijske Arabije. Ruska obaveštajna služba FSB ima razvijenu mrežu širom sveta i ići će se direktno i vrlo selektivno sa udarima na terorističke grupe i njihove lidere - rekao je Lazanski.

Čečeni likvidirani u Dubaiju

Lazanski smatra da masovno vojno angažovanje, kao što je napad na Irak i Avganistan, sigurno izlazi iznad okvira ruskih namera kada je reč o ratu protiv terorizma i da će napadi biti izvedeni na mnogo suptilniji način u zemljama koje pružaju utočište teroristima.
- Činjenica je da Rusija može specijalnim udarnim timovima da dejstvuje i daleko od svojih neposrednih granica. Setimo se samo akcije od pre nekoliko meseci, kada su dva lidera čečenskih terorističkih bandi na vrlo čudan i misteriozan način nestali u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Dubaiju.

I vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da će akcije Rusije biti izvedene posredstvom razgranate obaveštajne mreže.
- Najavu o upotrebi vojne sile ne treba upoređivati sa intervencijom Amerikanaca u Iraku ili Avganistanu. Rusi su to već pokazali kada su u Saudijskoj Arabiji likvidirali jednog od čečenskih vođa. Borba protiv terorista ne spada u klasičan konflikt. U toj borbi ne može mnogo da pomogne sofisticirano oružje. Teroristi morate prići u ubiti ga metkom u glavu - nastavio je Radić i istakao važnost kvalitetnog obaveštajnog rada:

- Ne verujem da će Rusi pokušati da napadnu neku državu ili obimnije ciljeve na teritoriji druge zemlje, jer za tako nešto jednostavno nema potrebe. Zato mislim da se najave o upotrebi sile odnose na individualne akcije, a ne na vojne intervencije, za razliku od Amerikanaca koji su intervencije u Iraku i Avganistanu, pod geslom borbe protiv terorizma, iskoristili kao opravdanje za uspostavljanje strateškog prisustva u tom regionu.

Kavkaz - izvor opasnosti

Radić je dodao da područje Kavkaza za Ruse predstavlja veliki izvor opasnosti od terorizma.
- Na primeru Podkavkazja moglo bi se pokazati da li Rusija ima vojnog potencijala da se nametne u ovom regionu. Ovo je i primer kako bi pojedine države mogle da se nađu pod udarom kao sponzori terorizma. Gruzija, koja se na severu graniči sa Čečenijom, tolerisala je aktivnosti terorista na svojoj teritoriji, uprkos demantijima njihovih zvaničnika. Ruski avioni su u nekoliko navrata dejstvovali na teritoriji Gruzije, ali uprkos protestima o narušavanju suverenosti, nije bilo adekvatnog odgovora - zaključio je Radić.

Mladen Radulović


vesti po rubrikama

^svet

17:18h

Pretnjom teroristima širom sveta, Rusija uzbudila političare na Zapadu

17:26h

"Plavi šlemovi" Afričke unije uspostavljaju red i mir u Sudanu

17:35h

Izrael okončao ofanzivu u pojasu Gaze

17:43h

Širak ostao bez "svojih" urmi

        


FastCounter by LinkExchange