[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 17. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Hoće li se "unutarcrnogorski problem" rešavati na saveznom nivou?

Razgovori o budućnosti državne zajednice SCG tek sledeće nedelje

Izbori za parlament

ključ opstanka SCG

Rukovodstvo manje republike tražiće posredan izbor za poslanike u parlament

BEOGRAD - Državnici Srbije i Crne Gore na sastanku koji bi trebalo da se održi sledeće nedelje razgovaraće o funkcionisanju Državne zajednice i održavanju izbora za parlament SCG, koji su prema Ustavnoj povelji planirani za februar 2005. godine.

Crnogorski državni vrh predložiće kolegama iz Beograda, da izbor poslanika za parlament SCG bude posredan, a ne kako je predviđeno Poveljom, neposredan.
- Ukoliko prihvate našu inicijativu da izbori budu posredni, onda nemamo ništa protiv da se održe u februaru kako je i predviđeno - kaže sagovornik Glasa iz vrha crnogorske vladajuće koalicije.

Iako je crnogorska vladajuća koalicija zagovarala održavanje referenduma, politički analitičar Predrag Drecun tvrdi da sada referendum za vladajuću koaliciju predstavlja krajnje i najmanje poželjno rešenje.
- Referendum se sigurno neće održati 2005. godine. Zvanična Podgorica igra na kartu posrednih izbora, što je i logično rešenje, jer može se desiti, ukoliko budu neposredni izbori, da vlast na nivou Državne zajednice dobiju stranke koje nisu na vlasti u Republikama, recimo SRS u Srbiji i SNP u Crnoj Gori, pa bi se na taj način cela stvar još više zakomplikovala - objašnjava Drecun.

Dve opozicione stranke, SNS i SNP, koje sa NS i LS, ne učestvuju u radu Skupštine Crne Gore najavile su da će se, posle više meseci bojkota parlamenta, vratiti u to zdanje i 20. septembra i započeti raspravu o održavanju neposrednih izbora za parlament SCG.
I dok postoji razmimoilaženje u stavovima opozicije vezanim za povratak u parlament, jedinstveni su da bi izbori trebalo da budu neposredni. Predrag Bulatović, predsednik SNP u pismu koje je uputio predsedniku i premijeru Srbije tvrdi da je pitanje neposrednih izbora "unutarcrnogorski problem, nastao voljom crnogorske vlasti".

Pitanje neposrednih izbora isforsirala je crnogorska vlast i to je unutrašnji problem Crne Gore. Rekao sam im da verujem da niko iz Srbije u tome ne treba da arbitrira - kazao je nedavno Bulatović. On je ocenio da se Đukanović plaši saveznih izbora, jer bi na njima bio poražen.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Razgovori o budućnosti državne zajednice SCG tek sledeće nedelje

17:20h

Američki analitičar Roj Staford o izborima u južnoj pokrajini

17:25h

Suroi u intervjuu za bečki Prese: Kosovo ide ka nezavisnosti

17:35h

Na sednici GO DS predsednik Tadić najavio nove pobede

17:50h

Četiri godine posle promena Srbija i dalje bez najvišeg pravnog akta

17:55h

Vilijem Montgomeri: Razlučiti patriotizam od zločina

18:10h

Hag: Neprimereno ponašanje Miloševića u sudnici

20:25h

SCG u EU u najboljem slučaju 2010. godine

22:50h

Osuda pritiska povodom kosovskih izbora
   


     


FastCounter by LinkExchange