[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 17. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rita Kinka, novosadska pijanistkinja, na zatvaranju 36. Bemusa

Za put, osim talenta,

potreban je i novac

Bilo je lakše kada sam ja počinjala. Jednopartijska država je ulagala u muziku i sport jer se smatralo da to predstavlja identitet jedne zemlje

Rita Kinka je održala oko šest stotina resitala, nastupala je kao solista sa orkestrima u skoro svim evropskim zemljama, pripale su joj nagrade na prestižnim svetskim takmičenjima, a Evropski parlament joj je 1991. dodelio nagradu za ženu Evrope. To je lična karta Rite Kinke, novosadske pijanistkinje, koja je svečano koncertom u Kolarcu zatvorila ovogodišnji Bemus sa Beogradskom filharmonijom.

Rita Kinka je o nastupu na našem najprestižnijem festivalu klasične muzike razgovorala sa novinarom Glasa.
- Ove godine sam se dva puta srela sa publikom Bemusa. Prvo sam četiri dana pre zatvaranja Festivala nastupila u Triju sa Ante Grginom, klarinetistom, i Sandrom Belić, čelistkinjom. Na sreću, štrajk zaposlenih u kulturi je okončan, tako da je završni koncert Festivala ipak održan. Organizatori su mi, nešto kasnije nego što je uobičajeno, ponudili 1. septembra da na zatvaranju izvedem "Poemu" Vasilija Mokranjca, kompozitora i pijaniste, a ove godine se obeležava dve decenije od njegove tragične smrti.

"Poema" govori o traženju smisla kroz muke svakodnevnog života i završava se optimistički, a prošlo je jedanaest godina od prethodnog izvođenja ovog dela. Zanimljivo je da sam 1983. na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu dobila nagradu Saveza kompozitora za izvođenje dela domaćih autora i tom prilikom upoznala Vasilija Mokranjca.

Čime ste trenutno najviše okupirani?
- Spremam jedan veliki projekat. Prošlo je tri godine od snimanja kompakt-diska za PGP "Muzika na vodi", a sad ću snimiti disk na novu temu "Muzika noći". Tim povodom uslediće, 7. decembra, koncert u Kolarcu, a moći će da se čuje Betovenova sonata "Mesečina", Šumanovi "Fantastični komadi", Šopenova četiri Nokturna, Debisijevo "Veče u Granadi" i Ravelov "Noćni gaspar". Uskoro me očekuje gostovanje u Danskoj sa Ljubišom Jovanovićem, flautistom, i Sandrom Belić, čelistkinjom, a u januaru nastupam u Noriču u Engleskoj. Na Univerzitetu Istočne Engleske održaću, prvi put, majstorski kurs i resital.

Da li još uvek predajete na Akademiji i šta danas očekuje od onih koji tek počinju?
- Pedagog sam na novosadskoj Akademiji. Više nisam šef katedre, predala sam dužnost mlađoj koleginici, tako da sada imam više vremena za decu i porodicu. Kad posmatram mlade danas, mislim da je bilo lakše ranije, kada sam ja počinjala. Iako je država tada bila jednopartijska, ulagalo se u muziku i sport i smatralo se da to predstavlja identitet jedne zemlje. Mogli smo da putujemo i država je stajala iza svih takmičenja, a mladi su dobijali stipendije za te konkurse. Danas postoje privatne fondacije, a ima i više mladih koji se ozbiljno bave muzikom. Žao mi je onih koji sviraju dobro, a nemaju prilike da se pokažu svetu. Danas mogu da putuju samo oni koji, pored talenta, imaju i sredstva.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

16:55h

Rita Kinka, novosadska pijanistkinja, na zatvaranju 36. Bemusa

17:02h

Kontroverze oko izložbe fotografija mučenih u zatvoru Abu Graib

17:11h

Francuska vlada najavila: Gase mobilne u bioskopu

17:19h

Filharmonija na Pavarotijevom koncertu?

 


     


FastCounter by LinkExchange