[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 17. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sa konferencije "Istina i pomirenje u bivšoj Jugoslaviji"

Mirimo se samo pod

pritiskom Zapada

Mediji se slabo bave ovom temom, a najmanje upravo najgledaniji TV kanali

BEOGRAD - Proces suočavanja sa prošlošću i pokušaj pomirenja nije daleko odmakao ni u jednoj od bivših jugoslovenskih republika, pa ni kod nas, moglo se zaključiti iz jučerašnje rasprave na Konferenciji "Istina i pomirenje u bišoj Jugoslaviji: Gde smo sada i kuda dalje?". Razlozi su viđeni u nespremnosti vlasti da se suoči sa ovim problemom i njenih delova da priznaju kako su podržavali ideje koje su dovele do ratova i stradanja na ovom prostoru.

Dr Vesna Nikolić - Ristanović, direktor Viktimološkog društva Srbije istakla je da političke podele unutar demokratskog bloka u Srbiji parališu stvaranje jasnije strategije i koncepcije za ostvarenje procesa istine i pomirenja. Čak i pozitivne inicijative i politički koraci jednog dela vlasti bivaju poništeni ovim podelama.

Hrvatska krenula s mrtve tačke

Goran Božićević, učesnik u regionalnom programu pomoći žrtvama rata opisujući situaciju u Hrvatskoj rekao je da još nije sazrela svest o suočavanju sa prošlošću, ali i dodao da je po povratku HDZ na vlast, od kojeg ga boli želudac, ipak učinjeno nekoliko koraka kao što su isplata obeštećenja porodicama Zec i Levak kao žrtvama rata, rušenje spomenika Miletu Budaku, izručenja jednog broja optuženih Hagu i početak formiranja dokumentacionog centra. On je napomenuo da je Hrvatska počela da plaća svoje račune pred ulazak u EU, ali i dodao da ovi mali pomaci nisu dovoljni.
- Bez unapređenja sudstva, prosvete, medija teško će se napredovati u ovoj oblasti - rekao je Božićević.

- Sve što vlast preduzima čini se uglavnom iz samo dva razloga - ili pod međunarodnim pritiskom ili radi sticanja političkih poena. Komisija za istinu i pomirenje formirana 2001. godine je propala, a jedan od razloga je i način njenog formiranja bez javne rasprave i konsultacija sa strukom. Ona se pretvorila nakon nekoliko ostavki i odlaska pojedinih članova u oružje jedne političke partije tadašnjeg predsednika SRJ. Neispunjavanjem svoje osnovne funkcije, i prestankom postojanja ideja komisija je kompromitovana, što će otežati i stvaranje jednog novog vladinog tela ili komisije - rekla je Ristanović.

Osim konfuznih poruka vlasti u sluđivanju naroda učestvuju i mediji, objasnila je direktorka VDS, konstatujući da ima medija koji se zaista bave istinom i pomirenjem, ali da to nažalost ne čine oni koji su najviše gledani, među njima i državna televizija. Ristanovićeva nije imala puno reči hvale ni za nevladin sektor jer se pokazalo da se tek mali broj organizacija bavi konkretnim projektima suočavanja sa prošlošću. Glavna aktivnost, kako je ocenila, jesu tribine, okrugli stolovi i izložbe.

- Naš cilj u Srbiji mora biti osnivanje odbora nevladinih organizacija i građana koji bi lobirao vlast da što pre usvoji koncepciju i strategiju u ovoj oblasti. Vlada treba da formira svoje telo koje će se baviti istinom i pomirenjem, uz pomoć nevladinih organizacija i stručnjaka za ovu oblast. Osim toga, trebalo bi oformiti odbor koji bi koordinirao rad NVO na teritoriji bivših republika koje se bave ovom oblašću - rekla je Ristanovićeva.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:53h

Istraživanje: Kako bi izgledao scenario eventualnog terorističkog napada

17:01h

Šta se krije iza sve češćih obračuna učenika i nastavnika po školama u Srbiji

17:09h

"Istina i pomirenje u bivšoj Jugoslaviji": Mirimo se samo pod pritiskom Zapada

17:17h

Zagreb: Prikazan film o zločinima u Lori

17:25h

Jeftinije ekskurzije za studente članove ZPU

17:34h

Autobusi iz BiH uskoro u Srbiju preko Hrvatske

17:42h

Davinić: Nisam tražio smenjivanje načelnika VMA

17:51h

Pirot: Tribina "Položaj lokalne štampe u Srbiji"

17:59h

Predlog Zakona o izvršnom postupku pred poslanicima

18:06h

Backović: Građani govore crnogorskim jezikom

   


     


FastCounter by LinkExchange