[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 16. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tokom sledeće godine biće promenjen sistem naplate grejanja

Svako će platiti koliko potroši

U svim toplotnim podstanicama na području grada ugrađeni su uređaji za merenje potrošnje toplotne energije, prema kojima bi u skoroj budućnosti trebalo da se obračunavaju troškovi grejanja

NOVI SAD - "Novosadska toplana" je u svim toplotnim podstanicama na području grada ugradila uređaje za merenje potrošnje toplotne energije, prema kojoj bi u skoroj budućnosti trebalo da se obračunavaju troškovi grejanja, koji se sada fakturišu prema površini prostora koji se zagreva. Odluku o prelasku na nov sistem naplate grejanja Skupština grada je donela još 2000. godine i ona bi trebalo da se primeni 2005, ali je neizvesno kada će "Novosadska toplana" preći u potpunosti na nov sistem naplate.

- Da bi svako plaćao samo ono što zaista potroši, potrebno je da se, osim kalorimetara u podstanicama, u svim stanovima i na sva grejna tela postave alokatori (delitelji toplote) i termostatski ventili, pomoću kojih svaki stanar ponaosob može regulisati i meriti potrošnju energije. Taj posao, međutim, nije u našoj nadležnosti, pa ne znamo tačno kada ćemo preći na nov način obračuna. Do tada, možemo samo da uzimamo potrošnju sa kalorimetra u podstanicama i da ono što je utrošeno delimo po stambenim jedinicama, opet u skladu sa površinom stana, što ćemo i činiti - rekla je Branislava Kostić iz službe za odnose sa javnošću u Toplani.

Gas prema energetskoj vrednosti

Distributeri prirodnog gasa u Vojvodini traže da se izmeni način plaćanja ovog energenta tako što bi potrošači ubuduće ovaj energent, umesto po utrošenom kubnom metru, plaćali prema njegovoj energetskoj vrednosti. Ovakav način naplate se sada primenjuje u velikom broju zemalja, pa su vojvođanski distributeri pokrenuli inicijativu da se primeni i kod nas. Za to je, međutim, potrebna saglasnost Vlade Srbije koja mora da donese odluku kojom bi se jedinom uvozniku gasa - "NIS gasu" odobrilo da promeni sistem obračuna.
- Sve je sada na "NIS gasu" i Ministarstvu za energetiku, jer smo mi spremni. Očekujem da će način obračuna biti promenjen tokom sledeće godine, a možda već i krajem ove grejne sezone - rekao je direktor preduzeća "Novi Sad gas" Jovo Vujanović.

Kompletan sistem za kontrolu potrošnje toplotne energije za sada je ugrađen u sve objekte u Petrovaradinu koji su priključeni na sistem Toplane i u delu Limana 1. Na kraju prošle grejne sezone, u Petrovaradinu su napravljeni i kontrolni računi, pripremljeni na osnovu pokazatelja o utrošenoj energiji, a isti postupak će biti ponovljen i narednog proleća na Limanu.

- Ovakvi računi su se unekoliko razlikovali od računa koje smo im dostavljali kada računamo na uobičajni način ( po kvadratnom metru). Manji deo potrošača je zaista štedeo, pa su i trošili manje, dok neki baš i nisu, pa smo tako zabeležili i slučajeve u kojim bi mesečni računi naših potrošača, da su plaćali po utrošku energije, bili i do 30 odsto veći. One koji su štedeli, mi smo nagradili tako što smo im za ušteđeni iznos umanjili naredni račun, a one koji su trošili više smo opomenuli tako što smo im malo povećali račune, ali ne za puni iznos razlike. Slično ćemo na proleće uraditi i na Limanu, s tim da ćemo tamo samo nagraditi štediše - najavio je Branislav Kostić.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

16:45h

Tokom sledeće godine biće promenjen sistem naplate grejanja

16:51h

Svečanim uručenjem nagrada juče završen "Tesla fest"

16:57h

Miodrag Isakov apelovao: Otvoriti sve dosjee

 


     


FastCounter by LinkExchange