[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 16. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ukaljan imidž Amerike u svetu

BEOGRAD - Reputacija Amerike u svetu propada, pokazala su koordinisana ispitivanja javnog mnjenja sprovedena u 10 zemalja, uključujući i mnoge od saveznika SAD. U sedam zemalja, gde su ispitivanja sproveli vodeći listovi, veliki broj ljudi rekao je da se njihovo mišljenje o SAD pogoršalo u protekle dve do tri godine.

Samo su ispitanici iz Izraela i Južne Koreje rekli da se njihov stav poboljšao u tom periodu, tokom kog je SAD bila umešana u ratove u Avganistanu i Iraku. U sedam zemalja 59 odsto ispitanika, uključujući i Britaniju, smatra da rat u Iraku nije pomogao u svetskoj borbi protiv terorizma, dok 35 odsto smatra da jeste.

Model demokratije

Mnogi ispitanici odvajaju mišljenje o američkoj administraciji od stava prema Amerikancima. Njima je naklonjeno 68 odsto ispitanika. Na pitanje da li je američka demokratija i dalje model za druge nacije, 52 odsto je odgovorilo potvrdno, a 42 odsto negativno - u Britaniji, Meksiku i Južnoj Koreji većina smatra da SAD više nisu model, dok za Kanadu, Rusiju, Japan i Izrael SAD jesu model demokratije.

Osam od 10 nacija nada se da će demokratski kandidat Džon Keri pobediti američkog predsednika Džordža Buša na predstojećim izborima. Buš je podršku dobio samo u Rusiji i Izraelu.

Odnose Evrope i Amerike danas pritiskaju mnogi nesporazumi - pre svega rat u Iraku. Vašington i Brisel različito gledaju i na zbivanja u Avganistanu, na izraelsko- palestinsku krizu i najnovija zbivanja u Sudanu. Keri obećava da će, ako pobedi, njegova administracija povratiti ugled Amerike u svetu i normalizovati odnose sa evropskim saveznicima, ali nijednom nije konkretno objasnio kako to misli da postigne.

Ali, u Evropi ima i analitičara koji smatraju da bi Buš, u novom mandatu, pokazao novo, pomirljivije lice od onog koje smo gledali u poslednje četiri godine. Tako bečki Di prese piše da bi on drugi mandat mogao da iskoristi da obezbedi sebi mesto u istoriji. Takve analize se temelje na najavama da bi Buš, ako pobedi, pokušao da se oslobodi zagovornika politike čvrste ruke, poput Donalda Ramsfelda.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

17:29h

Ukaljan imidž Amerike u svetu

      


FastCounter by LinkExchange