[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 16. 10. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lekari Dečje klinike u Tiršovoj potvrdili da je novorođenče silovano, dok očuh Mita Jon (42) poriče da je dete zlostavljano u porodici

Moja žena nije psihički zdrava, ali

nikada nije povredila devojčicu

Čuo sam od policije da je imala još dvoje dece i da su oba umrla jako mala, sa nekoliko meseci, od upale debelog creva, rekao je Jon

BEOGRAD - Beba iz Kovina, koja je pre dva dana primljena u Dečju bolnicu u Tiršovoj pod sumnjom da je seksualno zlostavljana je dobro, a sve povrede ukazuju na verovatnoću da je na taj način povređena, izjavio je juče predsednik Upravnog odbora bolnice Boris Stajkovac. Prema njegovim rečima, devojčica je na lečenju zajedno s majkom, koja je doji.

Mita Jon (42) iz sela Mramorak kod Kovina, sa kojim je vanbračno živela majka zlostavljene bebe S. J. (26), tvrdi da on i njegov sin Danijel (14) nisu povredili dete.
- Žao mi je bebe. Priča o zlostavljanju nije tačna, to smo rekli i pančevačkoj policiji. Nema razloga da ćutim, pošto nisam ništa skrivio. Moja nevenčana žena je ostavila još dece i nekoliko muževa. Jedno dete joj je u Domu, a drugo čuva njena bivša svekrva. Čuo sam od policije da je imala još dvoje dece, i da su oba umrla jako mala, sa nekoliko meseci, od upale debelog creva. Nije bila potpuno psihički zdrava. Nije znala da gleda na sat, sa njom je sve moralo "polako" da bi razumela. Nikada je nisam video da se loše ponaša prema detetu ili da ga povređuje-navodi Jon.

Sumnja inspektora

On kaže da su u policiji bili korektni prema njima, ali da su kasnije došla dva inspektora koja su optuživala moga sina da je on krivac.
- Pitali su ga da li je imao seksualne odnose, da li je homoseksualac i terali ga da prizna. Bilo je neprijatno. Beba se razbolela u subotu, 9. oktobra. Odmah smo je odveli u bolnicu u Pančevu, jer je imala temperaturu, teško je disala, a na pelenama smo videli sukrvicu. Lekari su je zadržali i rekli nam da dođemo posle nekoliko dana po nju. Raspitivali smo se svakodnevno kako je i kupovali joj lekove. Doveli smo je kući 12. oktobra. Međutim, pelene su joj opet bile krvave, pa smo je sutradan vratili u bolnicu - priča Jon.

Prema njegovim rečima, beba posle rođenja nije imala stolicu kao svaka beba.
- Znam to jer sam odgajio četvoro dece. Mislili smo da je to zbog mleka. Međutim, posle je sve bilo u redu. Napredovala je, a onda se iznenada razbolela. Majka se nije preterano angažovala. Nije skakala svaki put kad zaplače. Nisam video ni da je gurala bebi prste ili ikakve ampule. Mislim da je ne bi povredila - navodi Jon.

S. J. je upoznao u Mramorku. Dok je bila u petom mesecu trudnoće, doveo je da živi kod njega u kuću u naselju Solara. Dete koje je nosila nije bilo njegovo, ali ni muževljevo sa kojim je prethodno živela, već nekog njemu nepoznatog muškarca iz istog sela. Jon ima svojih četvoro dece, dve ćerke koje su udate i Danijela i Sanelu koji žive sa njim. Porodicu izdržava radeći kao nadničar. Žena Ruža ga je ostavila, pa je on doveo drugu. Odakle je njegova sadašnja nevenčana supruga S. J, to ne zna, čuo je samo da joj otac živi u selu Dubovac u okolini Kovina.

Očuh nudi usvajanje

Jon kaže da će uskoro ići u bolnicu da poseti dete i da bi, kad sve prođe, voleo da je usvoji, ali da nema uslova za to.

Zoran Krstić, direktor Dečije klinike u Tiršovoj, izjavio je da je medijska buka oko slučaja bila neukusna.
- Ne shvatam kako neko može, pre nego što se ceo slučaj ispita, da objavljuje ime bebe i porodice. Iako smo gotovo 99 odsto sigurni da nismo pogrešili u dijagnozi da je beba seksualno zlostavljana, uvek postoji onaj jedan odsto i to je na policiji da kaže - izričit je dr Krstić.

Policija istražuje slučaj

Policija Beograda i Pančeva istražuje okolnosti pod kojima je došlo do povređivanja bebe koja je primljena u Dečju bolnicu u Tiršovoj, zbog sumnje da je seksualno zlostvaljana, saopštilo je juče MUP Srbije. U šturom saopštenju, policija navodi da je dvomesečna beba bila u pratnji majke S. J. iz Kovina i da su lekari klinike slučaj prijavili policiji, pošto je utvrđeno da je zadobila nasilne povrede debelog creva.

Vračara opekla dete

U Dečjoj klinici u Tiršovoj se oporavlja i dvomesečni dečak, koji je zadobio teške opekotine kada mu je vračara sa periferije Beograda prosula usijano olovo po licu dok je obavljala ritual "isterivanja straha".
- Na svu sreću, beba je, izgleda, na vreme zatvorila oči i nema povreda očiju. Ipak, biće problema sa očnim kapcima i suznim kanalima, koji su mogli da pretrpe znatna oštećenja - kaže dr Dragoslav Parabucki, koji je pregledao dečaka.

- Ovaj posao radim 24 godine i nikad nisam video nešto slično. Bilo je slučajeva seksualnog zlostavljanja starije dece, zapostavljanja i povreda odojčadi ovog uzrasta, ali nikad seksulanog zlostavljanja ovako malog deteta. Literatura kaže da deca koja dožive ovako nešto u ovom uzrastu, nemaju nikakvih psihičkih posledica, za razliku od nešto starije dece. Osoba koja je ovo uradila je mentalno poremećena i velika je verovatnoća da će postupak ponoviti - rekao je dr Krstić.

Kako saznajemo, majka uopšte nije umela da kaže kada je dete rođeno, a lekari su procenili da je reč o bebi od dva-tri meseca. O daljoj sudbini deteta odlučiće Centar za socijalni rad.

Lečenje u Pančevu

Direktorka pančevačke bolnice Jasmina Berginc izjavila je da je beba iz Kovina 2. oktobra zadržana u bolnici u Pančevu zbog crevne infekcije, a ne zbog fizičkih povreda.

Beba je tada primljena u bolnicu zbog visoke temperature, povraćanja i krvavih stolica. Imala je izražen ojed, ali nije bilo tragova nasilja. Posle 10 dana je u dobrom opštem stanju otpuštena. Majka, koja je psihički nestabilna je bebu drugi put dovela pre tri dana, kada je dežurna lekarka ustanovila da ima fizičke povrede. Pošto je hirurg ustanovio da krvari iz debelog creva, odmah je kolima Hitne pomoći upućena u Dečju bolnicu - rekla je Jasmina Berginc.

Ekipa Glasa


vesti po rubrikama

^hronika

18:18h

Lekari Dečje klinike potvrdili: Novorođenče silovano

18:25h

Nepoznati muškarac vlasniku auto- škole u Batajnici na mufte uzeo novac

18:32h

Saša Petrović prvi optužio zemunski klan za zločine

18:40h

Beogradska policija zaplenila dva kilograma heroina

18:49h

Bijelo Polje: Godina zatvora za pokušaj ubistva

18:57h

Švercovao brusilice, testere i usisivače

 


     


FastCounter by LinkExchange