[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 16. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hrvati uz krv dobili i sifilis?

ZAGREB - Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije ispitaće prigovore zaposlenih u hrvatskom Zavodu za transfuziju o mogućnosti da je deo primalaca zbog lošeg testiranja tokom 2000. i 2001. godine zaražen sifilisom.

To je juče saopštio hrvatski ministar zdravlja Andrija Hebrang, posle ponovnih žalbi dela zaposlenih u Zavodu za transfuzijsku medicinu.
- Dužni smo da ponovo ispitamo da li se nešto dogodilo 2000. godine. Odlučili smo da zatražimo stručnu pomoć SZO-a, da njihovi stručnjaci dođu, ispitaju i daju zaključke o tome - prenosi agencija Hina Hebrangove reči.

Hrvatski ministar je kazao da će se time ili definitivno skinuti sumnje, ili će Hrvatska, ako se utvrdi da je bilo propusta, od SZO zatražiti pomoć kako da se to reši, kazao je hrvatski ministar novinarima u Banskim dvorima. Svi koji su u tom razdoblju primili transfuziju, trebalo bi da budu testirani na sifilis, kazao je Hebrang i dodao da se to odnosi na nekoliko hiljada ljudi.

Ministar je izrazio "duboko uverenje" da propusta nije bilo, a tu ocenu zasniva na praćenju rada Zavoda za transfuziju i podacima da se broj obolelih od sifilisa proteklih godina nije menjao, odnosno da ima 10 do 20 slučajeva godišnje.
- Da je bilo zaraženih transfuzijom krvi, to bi se moralo manifestovati većim brojem obolelih - kazao je on.

Beta


vesti po rubrikama

^balkan

16:42h

Albanija: Nastradalo 15 gimnazijalaca i profesora

16:51h

Zagreb: Hrvati uz krv dobili i sifilis?

17:00h

Zagreb: Boškovski na ispitivanju

      


FastCounter by LinkExchange