[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 15. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kandidati za predsednika SAD treći put ukrstili mačeve pred TV kamerama

Domaća politika donela poene Keriju

Mada su dve ankete, sprovedene posle debate, pokazale da je Keri bio uspešniji, Buš uopšte nije zvučao loše - odlično je baratao brojevima, dokazujući da nije tačno da ga domaća politička scena manje zanima od međunarodne

BEOGRAD - Završni, treći TV duel kandidata za američkog predsednika - aktuelnog šefa države, republikanca Džordža Buša i njegovog rivala iz redova Demokratske stranke, Džona Kerija - pokazao je da su obojica naučila nešto iz prethodne dve debate. Buš je manje pravio grimase a više se smeškao i energičnije gestikulirao, dok je Keri češće gledao u kameru, govorio u svoje ime i svaki čas zazivao Boga.

Veliki vernici

Poslednja debata bila je posvećena domaćim pitanjima, mada su se neke teme iz prethodne dve runde povlačile kroz duel - pre svega pitanje bezbednosti SAD i način vođenja rata protiv terorizma. Istini za volju, uglavnom je Si-Bi-Esov Bob Šifer, koji je "posredovao" u 90-minutnoj debati održanoj u sredu veče na Univezitetu Arizona u Tempiju, zaslužan za to što su ipak preovladavala unutrašnja pitanja, poput poreske politike, zdravstvenog osiguranja i zaposlenosti.

Keri je optužio Buša da je Ameriku "žalosno gurnuo u rat", da je prvi predsednik u protekle 72 godine čija je ekonomska politika prouzrokovala gubitak radnih mesta i da je pet miliona Amerikanaca izgubilo zdravstveno osiguranje zbog toga. Buš je za rivala rekao da je doživotni liberal posvećen povećanju poreza i troškova vlade, da je totalno van tokova i da samo nudi "litaniju žalbi i netačnih odgovora".

Rekordno skupa kampanja

Američka predsednička trka verovatno će biti prva u političkoj istoriji koja će koštati milijardu dolara, piše britanski Gardijan. Džordž Buš i Džon Keri zajedno su sakupili više od 500 miliona dolara, što je dvostruko više od prethodno postavljenog rekorda između Buša i Ala Gora. Kandidat demokrata Keri, piše Gardijan, ovog puta ima među zaštitnicima i finansijski dobro stojeće saveznike. Među njima su Pol Njumen, Barbara Strejsend, Brus Springstin i REM, dok aktuelnog predsednika Buša podržavaju Brus Vilis, Britni Spirs i Čak Noris.

Buš i Keri su raspravljali i o veri, pravu na abortus, pravima homoseksualaca i imigrantima. Valjda je celom svetu poznato Bušovo čvrsto versko ubeđenje (Buš je metodista), a Keri (katolik) se prvi put pokazao u tom svetlu. Ne samo da je stalno spominjao Boga, nego je ispričao i da je kao dečak pomagao u oltaru.

Jedino što se taj njegov verski stav nekako ne poklapa s njegovim zalaganjem za abortus. Rivali su se posebno sukobili oko pitanja poreza - Keri je rekao da su pod Bušovom administracijom smanjeni porezi za bogate, a povećani srednjoj klasi i obećao da će podržati plan za ukidanje smanjenja poreza za Amerikance koji zarađuju više od 200.000 dolara godišnje i zadržati postojeća smanjenja za građane sa malim i srednjim prihodima.

Buš je uzvratio da Keri neće ispuniti obećanja i da će, ako bude izabran, povećati poreze, javnu potrošnju i podržati veće mešanje vlade u sistem zdravstvene zaštite.

Neki analitičari kažu da će Keri, ako pobedi, poentirati baš na ovim debatama. Mada su dve ankete, sprovedene posle debate, pokazale da je demokrata bio uspešniji, Buš uopšte nije zvučao loše - odlično je baratao brojevima, dokazujući da nije tačno da ga domaća politička scena manje zanima od međunarodne. U nekoliko navrata rekao je "u naredne četiri godine", što je doprinelo utisku da je prilično samopouzdan.

Keri je propustio nekoliko dobrih prilika za napad, poput one kad se Buš na Šiferovo pitanje o cenama u zdravstvu nasmejao i rekao: "Nadam se da za to nije kriva administracija". Ali, Buš nije propuštao prilike i nekoliko puta je napao način na koji je Keri glasao u Senatu o važnim unutrašnjim pitanjima u poslednjih 20 godina.

Više birača nego 2000.

Buša i Kerija čeka tronedeljna završnica kampanje, koja je obično najružniji period. TV duela i bilo kakvog obraćanja širem auditorijumu neće biti pre izborne noći. I analitičari i stratezi oba kandidata prilično su uzdržani u proceni koliko će ova debata uticati na ishod izbora, ističući da će ključna stvar biti izlaznost, koja bi, kako se čini, mogla biti mnogo veća nego pre četiri godine, pošto se do sada već registrovalo 12 miliona birača više nego 2000. godine.

Vesna Popović


vesti po rubrikama

^svet

16:26h

Kandidati za predsednika SAD treći put ukrstili mačeve pred TV kamerama

16:31h

Holandija paralisana štrajkom

16:40h

Otmica organizovana iz inostranstva

      


FastCounter by LinkExchange