[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 15. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Počinje nova pozorišna sezona u kragujevačkom Teatru "Joakim Vujić"

Omnibus Juga Radivojevića

KRAGUJEVAC - U Teatru "Joakim Vujić" sutra zvanično počenje pozorišna sezona. Sezonu otvora premijera predstave "Rekvijem", koju je potpisao reditelj Jug Radivojević, koreograf Petar Pjer Rajković i najmlađi glumački sastav ovog ansambla.

- Rekvijem je komad u formi omnibusa iza kojeg stoje tri velika pisca - Leonid Andrejev iz početka prošlog veka, Semjuel Beket i savremenik Aleksandar Červinjski. Zajedničke teme sva tri komada "Rekvijema" (Andrejev), "Poziva na pogubljenje" (Červinjski) i "Kraj partije" (Beket), koja sačinjavaju ovaj omnibus jeste kod kroz čistilište, tumaranje u nedefinisanom prostoru međusvetova jednog naroda, koji bi mogao biti vavilonski, sodomski ili gomorski, jedne kulture koja je sama sebi postala nerazumljiva, a mi je danas moramo smatrati svojom - kaže Radivojević.

Reč o klasičnim delima dramske literature, koja nisu često izvođena kod nas i koja još čvršće profilišu novu estetiku kragujevačog pozorišta. Rekvijem tretira etničke, estetičke i prirodne vrednosti vremena kome i sami pripadamo i zapravo priprema prostor, scena u koju stupaju Beketovi junaci i ne samo scenu veće čitav pozorišni prostor s nevidljivim orkestrom i veštačkom daščanom i bezdušnom publikom.

Drama koja kod Beksta ostaje u prostoru patnje i dehumanizovanosti junaka, ovde je unapred proširena na gledalište, koje i u "Kraju partije" treba da ostane igrajući deo prave publike.

"Poziv na pogubljenje" u ovom omnibusu je samo međuigra, gde, za razliku od Andrejeva, kod koga pate svi likovi, kod Červinskog pati jedan čovek zbog svih ostalih, dotle se kod Beketa patnja pojavljuje kao univerzalna i isključiva ljudska osobina u kojoj se sve humano iscrpljuje.

Ovakav sklopljen omnibus, pod zajedničkim nazivom "Rekvijem", zapravo je presek onoga koji potanja kroz modernu i postmodernu kulturu civilizacije kojoj pripadamo.

D. S.


vesti po rubrikama

^kultura

16:32h

Kalina Kovačević o svom debiju u filmu "Jesen stiže, Dunjo moja"

16:40h

Počinje nova pozorišna sezona u kragujevačkom Teatru "Joakim Vujić"

16:49h

Završeni Dani srpskog filma u Beču

16:55h

Danas se navršava petnaest godina od smrti pisca Danila Kiša, čiji je ceo život bio literatura

17:02h

Poslednje pribežište zdravog razuma

17:11h

Željko Đurović, o poslednjoj izložbi, fantastici, ženskosti, mirisu terpentina...

 


     


FastCounter by LinkExchange