[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 15. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prema sadašnjim zakonima, nejasno šta je državna tajna, Jukom pokreće otvaranje dokumenata tajnih službi

Svako ko kontaktira sa strancem - špijun

BEOGRAD - Biljana Kovačević - Vučo, predsednica Jukoma, izjavila je juče da je neophodno donošenje posebnog zakona kojim bi se uredilo koji sve dokumenti mogu nositi oznaku poverljivosti i predstavljati državnu tajnu. Ona je istakla da je formiranje komisije za izradu nacrta novog krivičnog zakonika Srbije, u okviru kojeg bi trebalo i regulisati pitanje državne tajne odnosno krivičnih dela njenog odavanja i špijunaže, svakako napredak, ali da bi ipak trebalo doneti poseban zakon.

- Rešavanje ovog pitanja je preduslov da bi se na pravi način mogli primeniti i doneti propisi o slobodnom pristupu informacijama i otvaranju tajnih dosijea niti doći do pravog otvaranja procesa prevladavanja prošlosti. Prema sada važećim zakonima, skoro svaki građanin koji dolazi u dodir sa strancima ili profesionalno obavlja najobičnije analize za neku firmu ili u okviru pojedinih potpuno javnih projekata mogao bi odgovarati krivično, što je apsurdno - rekla je Vučo.

Predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Biljana Kovačević-Vučo rekla je juče, na stručnom skupu o tajnim dosijeima, da je za istinsko suočavanje Srbije sa prošlošću, neophodno otvaranje svih tajnih dokumenata.

- To pitanje se mora zakonski regulisati, ali ne na način na koji su to uradile istočnoevropske zemlje, jer njihovo iskustvo nije kompatibilno sa našom situacijom. Češka, Istočna Nemačka ili Poljska nemaju teret ratova i ratnih zločina koji ima Srbija i zato otvaranje dosijea treba da bude samo "tehničko pomagalo" u sprečavanju da se prošlost ponovi - istakla je Kovačević-Vučo.

Ona je najavila inicijativu nevladinih organizacija o početku vođenja "javnih dosijea" o političarima, i to samo na osnovu izjava koje su davali medijima. Milan Simić iz Jukoma rekao je da ova nevladina organizacija ponovo pokreće pitanje dosijea građana, kako bi se konačno uspostavila kontrola službi bezbednosti u zemlji i demistifikovao njihov dosadašnji rad.

On je na skupu JUKOM-a istakao da državni organi javnosti nikad nisu saopštili koje su se sve službe bavile vođenjem dosijea građana, kao ni to da li su dosijei vođeni o pojedinim institucijama, strankama, pokretima ili nevladinim organizacijama.

Simić je upozorio da stavljanjem raznih oznaka tajnosti na dosijea dolazi do skrivanja ljudi koji su bili vodeći u kriminalizaciji društva i činjenju zločina i da zato, pokretanjem ove inicijative, sva ta pitanja treba da budu ponovo otvorena.

On je podsetio da je, posle promena 5. oktobra 2000. godine, bio jedan pokušaj vlade da skine oznaku tajne sa dosijea građana, ali da je, posle samo sedam dana, to bilo zaustavljeno. Prema Simićevoj oceni, najzatvorenije su i dalje ostale vojne službe bezbednosti, pa zbog toga dolazi do situacije da se, i pored naloga Vrhovnog saveta odbrane, njihovi dosijei ne otvaraju, a u javnost idu različite informacije o tome.

Kako je naveo, primer za to je izjava bivšeg načelnika vojne bezbednosti Ace Tomića jednom listu da je Služba radila procenu bezbednosti bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića, a da je prethodno u zvaničnom dokumentu Vojske negirano da su te procene rađene.

I.S.


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Iz Bujanovca i Preševa iselilo se 11.000 Srba u poslednjih 60 godina

16:22h

Glas istražuje: Ko je organizovao i finansirao prekjučerašnji miting Srba sa Kosova u Beogradu

16:30h

Vaskrsao jezik Miloševićevog doba

16:39h

Skupština Srbije počela raspravu o rebalansu budžeta

16:47h

Bugarska nam ne uvodi vize

16:55h

Neće biti otpuštanja u zdravstvu

17:03h

Inspekcija Ministarstva zdravlja juče u apoteci "Prima" nije našla zabranjeni antireumatik "vioks"

17:11h

Jukom pokreće otvaranje dokumenata tajnih službi

 


     


FastCounter by LinkExchange