[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 15. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Inspekcija Ministarstva zdravlja juče u apoteci "Prima" nije našla zabranjeni antireumatik "vioks"

Vlasnik: Apotekarka se zbunila i dobiće otkaz

Lek "vioks", što se vidi na računu, poručen je u dozi od 10 tableta puta 12,5 miligrama. Ovaj lek postoji još u jačini 25 miligrama. A lek "videks", kako su novinarima Glasa potvrdili u beogradskim apotekama, postoji samo u dozama 200, 250 i 400 miligrama

BEOGRAD - Posle jučerašnjih napisa Glasa javnosti o tome kako se u beogradskoj apoteci "Prima" može kupiti lek "vioks", koji su povukli proizvođači zbog toga što izaziva srčani i moždani udar, ovaj objekat u centru grada obišla je inspekcija Ministarstva zdravlja. U njihovom jučerašnjem izveštaju navedeno je da je vlasnik apoteke izjavio da je "došlo do zabune i da je farmaceutkinja shvatila da se radi o leku "videks" koji se koristi u terapiji za sidu. Lek "vioks" inspektori u apoteci nisu našli, a budući da se lek unapred naručuje, nisu ga ni mogli naći.

Postoji crno tržište lekova

Olivera Aleksić, koordinator u predstavništvu američke farmaceutske kuće koja je proizvela ovaj lek, rekla je juče novinarima Glasa da oni nikada nisu zvanično uvezli ovaj lek.
- Nije bio u prometu zato što nismo imali interesa da ga uvozimo, jer su to skupi lekovi, a znamo kakvo je ovo tržište. Morate pitati predstavnike države kako se ovaj lek našao u apoteci. Očigledno je da postoji crno tržište - rekla je gospođa Aleksić, naglasivši da zbog šverca lekova gubi država i zdravstvo, jer za sve lekove koji se prošvercuju ne naplati se porez od 20 odsto.
Po nekim nezvaničnim informacijama, najviše švercovanih lekova stiže iz Mađarske, ali i Grčke i Italije.

Naši novinari su tri puta, prvo telefonom, proveravali da li u apoteci ima leka "vioks", sa posebnim naglaskom da je reč o antireumatiku, a kasnije je jedna koleginica i otišla do apoteke i dobila račun na kome jasno piše "vioks". Iako su novinari Glasa svedoci da je poručen lek protiv reumatskih bolova, a objavljen je i skeniran račun na kome ne piše "videks" već "vioks", inspekcija Ministarstva zdravlja nije smatrala za shodno da proveri i Glasovu stranu. Zaključak je ovog puta zasnovan na izjavi farmaceuta i bele kesice na kojoj piše "depozit za videks", bez pečata.

- Naša apotekarka se kune da je u gužvi shvatila da se naručuje "videks" i zbog te greške će dobiti otkaz - izjavio je juče Damir Isaković, vlasnik lanca apoteka "Prima", na konferenciji za novinare koja je više ličila na informativni razgovor sa predstavnicima redakcija, pojedinačno. Na ovoj konferenciji je, inače, trebalo da čujemo razloge zašto su u apoteci primali porudžbine za "vioks", deset dana pošto je Ministarstvo zdravlja obavestilo javnost o tome da proizvođač ovaj lek povlači sa svetskog tržišta.
- O tome sam čuo iz novina i nisam dobio nikakav akt, niti Ministarstva, niti dobavljača da se lek povlači sa tržišta - bio je prvi odgovor gospodina Isakovića prilikom posete našoj redakciji. On smatra da je Ministarstvo dužno da apoteke o tome obavesti. U Ministarstvu su, u njihovom saopštenju rekli da ovog leka nije bilo zvanično na tržištu od kako je registrovan, pa samim tim nije bilo, po njihovom mišljenju, ni potrebe da obaveštavaju apoteke pojedinačno.

Sat vremena kasnije, gospodin Isaković je za naš list izjavio da nikada nije imao ovaj lek u apoteci. U tom slučaju pozivamo sve oni koji su "vioks" kupili u ovoj apoteci da se jave redakciji Glasa javnosti.

Kada smo ga upitali kolika je cena ovog leka "videks", pa da vidimo koliko je ova zabuna mogla da nas košta, gospodin Isaković je rekao da on ne zna kolika je cena, a nije želeo ni da proveri kolika je. Rekao je samo da je skup. Cena leka "vioks" je oko 2.000 dinara, bar tako nam je rekla farmaceutkinja, a cenu leka "videks" novinari Glasa juče nisu mogli da provere.

Ono što je još dokaz da je farmaceutkinja "Prime" bila potpuno sigurna u to da mi naručujemo "vioks", a ne videks" jeste jačina i doza leka. Lek "vioks", što se vidi na računu, poručen je u dozi od 10 tableta puta 12,5 miligrama. Ovaj lek postoji još u jačini 25 miligrama. A lek "videks", kako su novinarima "Glasa" potvrdili u beogradskim apotekama, postoji samo u dozama od 200, 250 i 400 miligrama.

Imajući u vidu to da je jedan od argumenata gospodina Isakovića, u slučaju da se lek našao u apoteci, bio taj da je lek registrovan kod nas, gospođa Ljiljana Kulić iz Ministarstva zdravlja navodi da je, osim registracije, u ovom slučaju bila neophodna i saglasnost Carine.

Redakcija Glasa javnosti


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Iz Bujanovca i Preševa iselilo se 11.000 Srba u poslednjih 60 godina

16:22h

Glas istražuje: Ko je organizovao i finansirao prekjučerašnji miting Srba sa Kosova u Beogradu

16:30h

Vaskrsao jezik Miloševićevog doba

16:39h

Skupština Srbije počela raspravu o rebalansu budžeta

16:47h

Bugarska nam ne uvodi vize

16:55h

Neće biti otpuštanja u zdravstvu

17:03h

Inspekcija Ministarstva zdravlja juče u apoteci "Prima" nije našla zabranjeni antireumatik "vioks"

17:11h

Jukom pokreće otvaranje dokumenata tajnih službi

 


     


FastCounter by LinkExchange