[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 15. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Skupština Srbije počela raspravu o rebalansu budžeta

Kasa praznija, a svi zadovoljni

Dinkić je upozorio da svi oni koji ne budu glasali za rebalans budžeta glasaju za raskid bitnih ugovora sa međunarodnim finansijskim institucijama

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeli su juče načelnu raspravu o rebalansu budžeta, a u svom uvodnom izlaganju ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da je ovo pre svega narodni budžet, a ukoliko se usvoji rebalans, ukupni prihodi biće 329,3 milijarde dinara, dok su rashodi utvrđeni na 362 milijarde dinara. Prema njegovim rečima, na taj način deficit se svodi sa prethodno planiranih 45,3 milijarde dinara na 32,7 milijarde dinara.

- Smanjenje deficita za jednu trećinu je rezultat smanjenja javne potrošnje, a ne rasta prihoda. Takođe, neće biti dodatnih poreza, ni nameta. Za razliku od prošle godine, Ministarstvo finansija nije uzelo nijedan dinar iz primarne emisije Narodne banke Srbije, nijedan dinar kredita od poslovnih banaka. Budžet smo najvećim delom finansirali iz sopstvenih prihoda, od poreza, koji su zbog efikasnije poreske uprave porasli 21,2 odsto u prvih devet meseci - rekao je Dinkić.

Dinkić je istakao da se rebalansom podstiče privredni rast, uz redovnu isplatu plata u javnim službama, penzija, naknadama za nezaposlene.

Prema njegovim rečima, budžetski deficit će se pokriti od prihoda privatizacije koji su planirani na 5,5 milijardi dinara, donacija i kredita međunarodnih finansijskih institucija od 8,9 milijardi dinara i neto domaćeg finansiranja od 18,3 milijardi dinara.

SRS: Ovo je budžet dužnika

Tomislav Nikolić, SRS, rekao je da je zaista došlo do disbalansa i da treba balansirati budžet, ali da bi ovaj rebalans trebalo nazvati drugim imenom.
- Ovo je budžet dužnika koji brine o poveriocima, koji ne brine svoje interese i koji nema svoje zahteve. Tako je krajem oktobra prva tranša velikog, naglašenog na sva zvona, oglašenog otpisa duga taj otpis duga doveo odmah do otplate. Odmah ste ugovorili kada počinje otplata kamata tranši, a po kojim kamatama nikada nam niste rekli - rekao je Nikolić.

Za rashode je predviđeno 2,4 milijarde dinara za otplatu duga Londonskom klubu poverilaca, dok će fondovima penzijskog osiguranja biti preneto dodatnih 8,4 milijardi dinara.

Za penzioni fond zaposlenih predviđeno je dodatnih 3,1 milijardu dinara, za zemljoradničke penzije dodatnih 3,3 milijardi dinara i za naknade za nezaposlene dodatne dve milijarde dinara.

Dinkić je upozorio da svi oni koji ne budu glasali za rebalans budžeta glasaju za raskidanje ugovora sa Londonskim klubom poverilaca oko otpisa duga, dovode u pitanje trogodišnji aranžman sa MMF-om i otpis duga Pariskog kluba poverilaca.

Aleksandar Vlahović, ovlašćeni predstavnik DS-a, naglasio je da DS neće podržati rebalans budžeta, ali ne zato što je DS protiv isplata penzija, već zato što ne želi da amnestira populističku politiku vlade, koju je sprovodila u martu, kada je planirala budžet.

- Rebalans je ogledalo ekonomske politike u jednom periodu, a rezultati vladine ekonomske politike doveli su do trgovinskog deficita, koji će ove godine biti uvećan za 50 odsto. Platno bilansni deficit je, takođe, uvećan za 50 odsto, a stopa ukupnih inflacija nije ni za promil uvećana od marta ove godine. Plate rastu brže nego društveni bruto proizvod, jer se država rasipnički ponaša prema onima koji traže povećanje plate, a to je dovelo do inflacije. Svetska cena nafte nema nikakve veze sa inflacijom jer kod nas niti raste cena nafte, niti energenata - rekao je Vlahović.

O. Slavković


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Iz Bujanovca i Preševa iselilo se 11.000 Srba u poslednjih 60 godina

16:22h

Glas istražuje: Ko je organizovao i finansirao prekjučerašnji miting Srba sa Kosova u Beogradu

16:30h

Vaskrsao jezik Miloševićevog doba

16:39h

Skupština Srbije počela raspravu o rebalansu budžeta

16:47h

Bugarska nam ne uvodi vize

16:55h

Neće biti otpuštanja u zdravstvu

17:03h

Inspekcija Ministarstva zdravlja juče u apoteci "Prima" nije našla zabranjeni antireumatik "vioks"

17:11h

Jukom pokreće otvaranje dokumenata tajnih službi

 


     


FastCounter by LinkExchange