[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 15. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vaskrsao jezik Miloševićevog doba

BEOGRAD - Ratne parole o poturicama (Borise Turčine),"davanju poslednje kapi krvi za srpstvo" i uvredljive fotomontaže ponovo su se uzvisile nad glavama mase koja protestuje u Srbiji. Prekjučerašnji miting Srba sa Kosova ispred Republičke skupštine, "izboden" poznatim porukama na hameru zalepljenom za dva štapa, neodoljivo je podsetio na vreme koje je već 10 godina iza nas.

Za razliku od poslednjih godina kada su se ispred parlamenta čitale uglavnom "sindikalne i privatizacijske" parole fabrika pred stečajem i dokapitalizacijom, stručnjaci uočavaju da su ponovo izronile one iz vremena mržnje, Rambujea i bombardovanja i da su opet pune zaoštrenih, neprijateljskih i izmanipulisanih reči.

- Neostaljinizam se valja našim ulicama. Pred parlamentom opet protestuju ljudi koji su nekad čoveku koji im je poručivao "Niko ne sme da vas bije" odgovarali parolama - "Neće nas gaziti tuđa noga" i "Krv damo, Kosovo ne damo". Sada su došli da protestuju sa istim parolama protiv vlasti koja nema veze sa potpisivanjem kapitulacije i trenutnim položajem Kosova - objašnjava politički analitičar Ljuba Stojadinović.

Kao dobar znalac miloševićevske ere, on veruje da su ove "verbalne izjave na papiru" - slepilo koje je preživelo intelektualno i moralno čišćenje 5. oktobra, pa danas pokušava da ličnu odgovornost predstavi kao političko nasilje. Jezik prošlosti koji se vraća uočava i filolog prof. dr Ranko Bugarski.

- Parole u vreme studentskih protesta i petooktobarskih promena svojom duhovitošću i svežinom nisu govorile samo o segmentu društva koji ih je vodio, već i o njegovom stanju u tom trenutku. Pojava starih parola, koje se uklapaju u obrazac ponašanja pre 5. oktobra, donela je uprošćen i sirov - jezik bez duha - kaže profesor Bugarski, ukazujući da je takav rečnik pokazatelj našeg nazadovanja - vraćanja na antievropske i anticivilizacijske tokove.

Izgleda da nekim ljudima bliskim vlasti ili onima iz opozicije odgovara ovakvo komešanje. Jezik je uvek jedan od pokazatelja stanja u svim oblastima javnog života, pre svega u politici. On sada otkriva da je politička situacija složena i da su još uvek sve karte u igri.

T. Kaluđerović


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Iz Bujanovca i Preševa iselilo se 11.000 Srba u poslednjih 60 godina

16:22h

Glas istražuje: Ko je organizovao i finansirao prekjučerašnji miting Srba sa Kosova u Beogradu

16:30h

Vaskrsao jezik Miloševićevog doba

16:39h

Skupština Srbije počela raspravu o rebalansu budžeta

16:47h

Bugarska nam ne uvodi vize

16:55h

Neće biti otpuštanja u zdravstvu

17:03h

Inspekcija Ministarstva zdravlja juče u apoteci "Prima" nije našla zabranjeni antireumatik "vioks"

17:11h

Jukom pokreće otvaranje dokumenata tajnih službi

 


     


FastCounter by LinkExchange