[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 15. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glas istražuje: Ko je organizovao i finansirao prekjučerašnji miting Srba sa Kosova u Beogradu

Bolnica platila sendviče,

radikali lepili plakate

Iza parola koje su na mitingu u Beogradu istakli zagovornici bojkota kosovskih izbora, stala udruženja antihaških lobista, radikali, socijalisti i neki političari stranaka demokratskog korpusa

BEOGRAD - Svojevremeno, u doba Slobodana Miloševića, kao jedno od uporišta konzervativnih političkih ideja označavan je kosovski lobi. Pripadnici te grupacije držali su u Beogradu ključne pozicije u državnim institucijama i javnim službama, a za Kosovo i Metohiju su bili vezani uglavnom porodičnim korenima.

Sada su, međutim, iza parola "Nećemo na šiptarske izbore","Boris ne voli Srbe", koje su u sredu na mitingu u Beogradu istakli zagovornici bojkota kosovskih izbora, stala heterogena udruženja antihaških lobista, zatim radikali, socijalisti ali, ravnopravno uz njih, i neki političari koji pripadaju strankama demokratskog korpusa.

Još jedno istorijsko ne

Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih optina KiM i član Demokratske stranke Srbije, kaže za Glas da su sa tog skupa najvažnije poruke koje su odaslane predsedniku Srbije Borisu Tadiću - da Srbi neće izaći na izbore. Jakšiću nije smetalo što se za to zalagao rame uz rame sa radikalima i socijalistima.

Odgovorna tri ministarstva

Svako ima pravo na politički protest i neslaganje sa politikom koju vode državne institucije uključujući i instituciju predsednika Republike Srbije. Niko, međutim, nema pravo na zloupotrebe i niko nema pravo da budžetska sredstva, koja obezbeđuju svi građani Republike Srbije, koristi za organizaciju političkog protesta protiv državnih institucija, saopštio je Kabinet predsednika Srbije
Miting protiv predsednika Republike Srbije Borisa Tadića organizovan je sredstvima iz budžeta Republike Srbije namenjenim univerzitetskom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i lokalnoj samoupravi na severu Kosova i Metohije, koja su bila uplaćena Preduzeću za putnički saobraćaj "Kosmetprevoz" iz Kosovske Mitrovice.
Predsednik Republike Srbije Boris Tadić zahteva od Vlade Srbije da se izjasni o ovom slučaju i da se neizostavno utvrdi odgovornost Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Dokumentacija o ovom slučaju dostavljena je nadležnom tužilaštvu, piše u saopštenju.

- Svako ima pravo na političku poziciju - tim rečima Jakšić objašnjava izbor većine poslanika "SS i njihovih koalicionih partnera da ostanu ravnodušni na njegove pozive da se priključe demonstrantima i da ipak ne napuste skupštinske klupe. Inače, Jakšić kaže da je sa severnog Kosova put Beograda u sredu krenulo 19 autobusa i veliki broj automobila. Troškove su, kako tvrdi, platili donatori, sponzori i sindikati.

- Mi imamo ovde veoma bogate ljude koji su finansirali dolazak u Beograd, a sindikat bolnice u Mitrovici platio je sendviče - kaže Jakšić.

Tvrdnje Olivera Ivanovića, člana Predsedništva Skupštine Kosova, da je čitav put finansiran iz srpskog budžeta, odnosno da su pare "izvadili" bolnica iz Kosovske Mitrovice, "Trepča", Rektorat, Dom zdravlja Gračanica i opštine Zubin Potok, Leposavić i Zvečan potvrđuje i Radiša Krstović, šef poslaničke grupe koalicije "Povratak".

- Podaci su dobijeni od "Kosmet prevoza", koji je uglavnom prevozio ljude do Beograda, a sav novac je unapred uplaćen. Koliko ja znam, jedino je bilo malo zastoja sa "Trepčom", čiji je direktor bio odsutan kada je trebalo uzeti novac - kaže Krstović za Glas.

Hranislav Lazarević, direktor "Kosmet prevoza", rekao je našem listu da je za Beograd išlo 11 njihovih autobusa, kao i da je sve bilo unapred plaćeno. A ko je dao novac, "zna Oliver Ivanović".

Sve u dogovoru

Kada je reč o trećoj smeni, odnosno ljudima koji su prisilno naterani da putuju u srpsku prestonicu, Oliver Ivanović tvrdi za Glas da su to radnici zdravstvenog centra iz Kosovske Mitrovice koji su bukvalno pokupljeni sa pauze i potrpani u autobuse.

Milan Ivanović, predsednik SNV, kaže da su akciju finansirali oni koji je podržavaju, sponzori i donatori, a učestvovale su i neke firme iz pokrajine. Milan Ivanović, međutim, na većinu pitanja Glasa o cenovniku protesta uzvraća da je tu reč o orkestriranoj Tadićevoj akciji. On najavljuje da će slični protesti od ponedeljka biti održani u Kosovskom pomoravlju i Kosovskomitrovičkom regionu.

- Stav koji je u sredu iznet na skupu u Beogradu je ispravan i ne vidim da treba da se zabrinem zbog toga ko ga je podržao - odgovara portparol DSS Andreja Mladenović. On kaže da zna da su neki članovi DSS bili na protestu ali da smatra da nije bilo neophodno da se pripadnici stranaka obraćaju demonstrantima i da od DSS to niko nije tražio.

Međutim, izlazak poslanika republičkog parlamenta, pre svega radikala i socijalista, među demonstrante sa Kosmeta nije bio spontan čin, već unapred organizovana akcija. Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe SRS, kao i Ivica Dačić, njegov kolega iz SPS, potvrdili su nam da je čitav nastup dogovoren sa organizatorima protesta nekoliko dana ranije.

- Prihvatio sam njihov poziv da svoje poslanike povedem na protest, a naši aktivisti su im pomagali i lepeći plakate po Beogradu - rekao je Tomislav Nikolić.

D. Đevori
J. Jevremović


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Iz Bujanovca i Preševa iselilo se 11.000 Srba u poslednjih 60 godina

16:22h

Glas istražuje: Ko je organizovao i finansirao prekjučerašnji miting Srba sa Kosova u Beogradu

16:30h

Vaskrsao jezik Miloševićevog doba

16:39h

Skupština Srbije počela raspravu o rebalansu budžeta

16:47h

Bugarska nam ne uvodi vize

16:55h

Neće biti otpuštanja u zdravstvu

17:03h

Inspekcija Ministarstva zdravlja juče u apoteci "Prima" nije našla zabranjeni antireumatik "vioks"

17:11h

Jukom pokreće otvaranje dokumenata tajnih službi

 


     


FastCounter by LinkExchange