[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 10. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dueli pred kamerama oduvek su imali ogroman uticaj na to ko će biti prvi čovek najveće svetske sile

TV studio kao ring za

predsedničke kandidate

VAŠINGTON - Kandidati za predsednika SAD, Džordž Buš i Džon Keri, predizbornu kampanju su poslednjih dana podredili televizijskim duelima. Oni, kao što se to nekoliko puta desilo u prošlosti, mogu da budu presudni za opredeljenje onih koji se još nisu odlučili kome će dati svoj glas 2. novembra.

Kandidati za šefa Bele kuće, pored armije stručnjaka, imaju i "dvojnike" svojih protivnika, sa kojima treniraju TV nastupe. Predsednik Buš to radi sa senatorom Džadom Gregom, a Keri sa advokatom Gregom Kregom. Oni pokušavaju da oponašaju drugu stranu, da unapred proniknu šta bi, u datoj situaciji, mogao da kaže Buš, odnosno Keri.

Poslednji TV dvoboj održaće se 13. oktobra u Arizoni. On bi mogao da bude i presudan, pogotovo što će se na dnevnom redu naći ekonomija i unutrašnja politika - pitanja koja su, po tradiciji, uvek presuđivala ko će sledeće četiri godine biti gazda u Beloj kući.

Da je Karter bio bolji glumac,
možda bi pobedio Regana

U Americi se, kao u retko kojoj zemlji na svetu, pridaje veliki značaj TV duelima, možda i veći nego što oni zaslužuju. Ali, stručnjaci podsećaju: u nekoliko slučajeva u prošlosti oni su bili - odlučujući.

Ričard Nikson je 1960. godine, tvrde analitičari, izgubio te izbore jer se pred kamerama pojavio loše obrijan i primetno se znojio. Pogotovo što je naspram sebe imao elegantnog, nasmejanog, nonšalantnog i za predsedničkog kandidata mladog Džona Kenedija. Kažu da je to je bio tas na vagi koji je preokrenuo situaciju ka Kenediju, iako su dotad Niksonu davane veće šanse.

Ronald Regan je maksimalno iskoristio glumačko umeće i pred kamerama uništio protivnike - Džimija Kartera i Voltera Mondejla, pogotovo ovog drugog.
- Neću politički iskorišćavati mladost i neiskustvo svog protivnika - tim rečima je Regan dočekivao svaku kritiku mlađanog Mondejla i vešto se odbranio od svojih poodmaklih godina.

Bušu starijem se žurilo,
Klinton to iskoristio

Džordž Buš, otac sadašnjeg predsednika, izgubio je TV duel protiv Klintona, zbog jedne, na prvi pogled beznačajne sitnice. Kamera ga je nekoliko puta uhvatila kako baca pogled na časovnik, kao da jedva čeka da se to mučenje završi. Naspram njega sedeo je odlučni i elokventni Bil Klinton, koji kao da je bio spreman da se sa njim nosi satima.

U protokolu na 32 strane, koji su potpisali izborni štabovi Buša i Kerija, utvrđeno je sve, čak i naoko smešne pojedinosti. Ništa ne sme da se prepusti slučaju. U njemu stoji da kamere treba da snimaju kandidate sa približno iste udaljenosti, da oni ne smeju da imaju visoke đonove na cipelama da ne bi, pošto stoje, izgledali viši nego što jesu, dobijaju isto vreme za odgovore, ne mogu donositi dokumenta, fotografije i filmove, ali tokom sučeljavanja mogu ponešto da zapišu. Publika ne sme da ih snima.

Dogovoreno je da se održe tri TV sučeljavanja, koja će trajati po 90 minuta. Prvi duel je, po nekim ocenama, dobio Keri, ali ankete potvrđuju da još niko nije stekao odlučujuću prednost. Zato se s velikim interesovanjem očekuju nova TV nadgornjavanja, pogotovo poslednji duel, koji, po pravilu, ostavlja najdublji utisak kod birača.

Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

17:04h

Džordž Buš i Džon Keri: Žestoka rasprava o Iraku i porezu

17:12h

Žene u Avganistanu sve češće nalaze utehu u narkoticima

17:21h

Dueli pred kamerama oduvek imali uticaj na to ko će biti prvi čovek SAD

17:31h

Spasioci nastavili potragu za nestalima u eskploziji u Tabi

17:40h

Bigli na kratko pobegao otmičarima pre pogubljenja

      


FastCounter by LinkExchange