[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 10. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Žene u Avganistanu sve češće nalaze utehu u narkoticima, svesno se izlažući osudi društva

Uz opijum zaboravljaju

na tugu i ratne muke

Većinu je previše sramota da bi tražile pomoć i zlu naviku kriju od muževa i porodica. Bebe se rađaju navučene na opijate, a deca zaposlena u industriji tepiha bivaju "otupljena" drogom da bi izdržala dugo radno vreme

Halima je "povukla" prvi dim opijuma kako bi iz glave izbila noćne more koje su je progonile posle nasilne smrti njenog muža. On je ubijen na kontrolnom punktu u Avganistanu, dok su pokušavali da pobegnu iz Kabula u kome su se tad vodile borbe. Sa 27 godina ostala je udovica s troje dece i neveselom budućnošću.

- Ne znam ko je pucao na njega, znam samo da nikako nisam prestajala da premotavam taj film u glavi - priča ona. U sumornom životu ove avganistanske udovice nije bilo puno svetla, sve dok joj jedna komšinica nije ukazala na magična svojstva braon paste. Ubrzo se navukla i počela da puši opijum izjutra, u podne i noću.
- Opijum ublažava moje muke i pomaže mi da zaboravim. Pušenje opijuma je sramno. Da moj dever zna za ovo, izbacio bi me iz svoje kuće - tvrdi Halima.

Od kad su trupe Aleksandra Velikog prvi put stigle s opijumom u centralnu Aziju, ovaj narkotik je na tim prostorima masovno korišćen kao lek. Sušeni opijum upotrebljavan je kao sredstvo za sušenje rana i kao sedativ. Mahune maka kuvane su za čaj kojim su umirivana preglasna i zacenjena deca.

Upotreba opijata je "haram", tj. zabranjena u islamu. Iako je Avganistan najveći proizvođač maka i jedan od vodećih proizvođača opijuma, heroina i morfijuma, ovi narkotici su se uglavnom koristili u medicinske svrhe, čak i posle uspostavljanja trgovine narkoticima tokom osamdesetih. Farmeri su prevazišli svoje skrupule i počeli da gaje mak zbog izvoza, ali zajednica to ne odobrava i sprečava zloupotrebu opijata u Avganistanu.

Heroin na svakom ćošku

Vremenom je, ipak, trgovina opijumom, koja je na Zapadu izazvala toliko zla, počela da uzima danak i u Avganistanu. Procenjuje se da u Kabulu danas ima oko 60.000 narkomana, među kojima je dosta onih koji su ovu naviku pokupili u izbegličkim kampovima po Pakistanu i Iranu.

Doktori u Avganistanu se boje da će stanje postati mnogo gore. Doktor Ahmad Šah Habib, direktor rehabilitacionog centra "Nedžaf", kaže da se pre 15 godina u Kabulu nije znalo za heroin.
- Danas trgovci imaju odrešene ruke i heroin možete kupiti na bilo kom bazaru u gradu. Pre deset godina, kad je centar otvoren, bilo je 15 puta manje narkomana nego danas.

Ovisnike nije teško naći. Žive u najgorim ruševinama nastalim bombardovanjem, mestima na kojima neće da borave ni najočajnije porodice beskućnika. Poznate kao "poderi", ove izmučene osobe kriju se po rupama da bi pušile opijum ili delile prljave igle (pa im preti i sida). Kao i svuda u svetu, novac za ovo "zadovoljstvo" zarađuju baveći se kriminalom ili prostitucijom.

Avganistanske žene su naročito podložne ovom riziku. Centar "Nedžaf" zna za 2.000 žena-narkomana i smatra da je stvaran broj mnogo veći. Većinu njih je sramota da bi tražile pomoć, jer zlu naviku kriju od muževa i porodica.

Lečenje ne pomaže uvek

Skoro sve one imaju izuzetno mučne priče o gubicima koje im je rat u Avganistanu doneo. Uglavnom su udovice, neke su prve žene, koje su doživele poniženje da muž uzme drugu ženu. Bebe se rađaju navučene na opijate, a deca zaposlena u industriji tepiha bivaju "otupljena" opijumom da bi izdržala dugo radno vreme, pa i ona postaju narkomani. Lečenje ne pomaže uvek. Jedna šezdesetogodišnjakinja prešla je na heroin, jer je tu drogu koristila njena cimerka u centru "Nedžaf".

S. I.


vesti po rubrikama

^svet

17:04h

Džordž Buš i Džon Keri: Žestoka rasprava o Iraku i porezu

17:12h

Žene u Avganistanu sve češće nalaze utehu u narkoticima

17:21h

Dueli pred kamerama oduvek imali uticaj na to ko će biti prvi čovek SAD

17:31h

Spasioci nastavili potragu za nestalima u eskploziji u Tabi

17:40h

Bigli na kratko pobegao otmičarima pre pogubljenja

      


FastCounter by LinkExchange