[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 10. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Džordž Buš agresivno nastupio u drugoj javnoj debati sa Džonom Kerijem

Žestoka rasprava

o Iraku i porezu

Američki predsednik delovao je samouverenije, neprestano "peckajući" izazivača i lagodno prelazeći s teme na temu

SENT LUIS - Američki predsednik Džordž Buš i njegov protivnik na predstojećim izborima senator Džon Keri vodili su tokom druge javne debate u Sent Luisu, u saveznoj državi Misuri, žestoku raspravu o Iraku, radnim mestima i porezima, pri čemu je izazivač dovodio u pitanje procene šefa države, dok je ovaj insistirao da izazivač popušta kada je pod pritiskom dnevne politike.

Predsednik Buš je, prema britanskoj novinskoj agenciji Rojters, nastupao agresivnije nego tokom prve debate u Majamiju na Floridi pre devet dana, a suparnici su se sukobljavali oko odluke da Sjedinjene Američke Države krenu u rat protiv Iraka i uzajamno se optuživali da dovode Amerikance u zabludu.
- Svet je danas opasnije mesto zato što predsednik nije pravilno procenio - kazao je kandidat Demokratske stranke Keri, dodajući da je Buš usmerio pažnju na Irak, i prenebregao Iran i Severnu Koreju, dok su te zemlje razvijale svoje programe nuklearnog naoružanja.

Republikanski predsednik je, pak, branio rat SAD protiv Iraka i žestoko kritikovao dosadašnje političko delovanje Kerijevo, ocenivši da senator iz savezne države Masačusets nije podoban za šefa države, pošto je spreman da menja stavove.
- Ne vidim kako možete voditi ovu zemlju u ratno vreme, u vreme neizvesnosti, ukoliko menjate mišljenje zbog političkih okolnosti - primetio je Buš. Keri je uzvratio da nikada nije promenio mišljenje o Iraku.

- Verujem da je Sadam Husein bio pretnja. Uvek sam verovao da je on bio pretnja - kazao je Keri. On je, takođe, odbio Bušove tvrdnje da planira da poveća poreze pripadnicima američke srednje klase.

S druge strane, izazivač je naveo nepovoljan izveštaj o porastu broja novih radnih mesta u SAD tokom septembra, kao dokaz da je oporavak nacionalne ekonomije pod predsednikom Bušom i dalje krhak.

Prošlog meseca je zaposleno 96.000 novih radnika, nasuprot projekcijama od 148.000. Kako prenosi Rojters, rasprava u gradskoj skupštini Sent Luisa odvijala se u vreme kada se procenjuje da raste podrška Keriju, čija je agresivna taktika u prvoj debati naterala Buša u defanzivu, pa su izgledi kandidata izjednačeni gotovo u svim anketama javnog mnjenja.

Ovog puta, međutim, Buš je delovao samouverenije, neprestano "peckajući" Kerija i lagodno prelazeći s teme na temu, ne ponavljajući stavove iz pripremljenog govora.
Prema dve ankete javnog mnjenja, obavljene odmah posle debate u Misuriju, Keri je u blagoj prednosti.

Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

17:04h

Džordž Buš i Džon Keri: Žestoka rasprava o Iraku i porezu

17:12h

Žene u Avganistanu sve češće nalaze utehu u narkoticima

17:21h

Dueli pred kamerama oduvek imali uticaj na to ko će biti prvi čovek SAD

17:31h

Spasioci nastavili potragu za nestalima u eskploziji u Tabi

17:40h

Bigli na kratko pobegao otmičarima pre pogubljenja

      


FastCounter by LinkExchange