[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 10. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uz instalaciju "Situacija: Opasna proklizavanja" Zorana Drekalovića u galeriji "Zvono"

Težim putem ka Evropi

Ovo nije estetska vežba, već više alegorija andergraunda. A u Srbiji je sve andergraund, od kanalizacije do kriminala. Sve je povezano i mreža stalno radi

U galeriji "Zvono" je otvorena izložba Zorana Drekalovića, "Situacija: Opasna proklizavanja". Drekalovićeva instalacija, potpuna inovacija u manirističkom miljeu treće generacije beogradskog konceptualizma, svetlosnim godinama je udaljena od antropocentričnih shvatanja klasične moderne. Postavljajući hiljade kuglagera na pod galerije, autor ostvaruje površinu po kojoj je gotovo nemoguće hodati. Ali, mi i živimo u vremenu opasnih proklizavanja, nameštaljki i smicalica svih vrsta tako da je gotovo nemoguće preživeti bez dobrog osećaja za ravnotežu.

Apsolvent arhitekture, Drekalović je izlagao na izložbama "Beograd - Pariz - Beograd" (Dom Omladine), "Šetnja u mestu" (Reks, 1997), Salon studentske fotografije (Hongkong) i na Oktobarskom salonu 2000, gde je izložio zajednički rad sa Mišom Mladenovićem.

Je li ovo arhitektura po meri čoveka? Pod po kojem je nemoguće hodati?
- Nisam ja kriv što je put u Evropu tako težak (smeh). Ali ovo i nije arhitektonska instalacija, estetska vežba suprotstavljenih tekstura, već više alegorija andergraunda kao visokorazvijene civilizacijske tekovine bez koje nema suživota. A u Srbiji je sve andergraund, od kanalizacije do kriminala, sve je povezano i mreža stalno funkcioniše. Operativci su lako zamenljiva roba, ali sve radi non-stop po istoj shemi.

A 12 šahtova su posveta dvanaestorici apostola beogradskog podzemlja ili...?
- Ja sam mislio na 12 zvezdica sa zastave Evropske unije u koje se svi naši političari kunu i da će posetioci koristiti šahtove da surfuju po kuglagerima kojima sam prekrio pod, kao što bi i nama jedna od tih zemalja EU trebala da pomogne da se izvučemo iz ovog haosa. Ali, pre će biti da će od 12 zvezdica ostati samo simbol kojim se maše, koji ima vrednost koliko i 12 šahtova koji ne pokrivaju ništa.

Kosmos Srbija

I tako "Kosmos Srbija" ostaje vrlo klizav teren?
- Pre bih rekao Sačma Srbija jer ja ovu zemlju vidim kao tonu olova i sačme po kojoj gazimo jedni po drugima. Drugi deo instalacije, sa podom prekrivenim kuglicama belog stiropora ispod koga su ogledala predstavlja "veliki beli svet", inostranstvo za sve one koji nikada nisu putovali van Srbije.

I kada konačno odeš u veliki beli svet i malo zagrebeš po površini srešćeš samo sebe, svoj odraz. Ako je tlo na kome stojiš jako, onda imaš i jak identitet...ali nema jakog tla. Sve je u pokretu, u disbalansu, kao što je gotovo nemoguće hodati po kuglagerima a da ne izgubiš ravnotežu. Moraš zaista da obratiš pažnju na umetničko delo, da ga osetiš kičmom inače padaš (smeh).

Ništa nije statično, iako bi mi voleli da verujemo u nepromenljivi svet?
- Statika ne postoji, kao što ne postoji jedna država, jedna nacija, jedna granica. Ako posetioci kopaju po "belom svetu" tj. belom stiroporu mogu da se povrede ako to čine nepažljivo. Ne kopajte preduboko ako nemate zaštitu ili zaleđinu (smeh).

Ali ako ti kažeš da je sve umreženo i povezano i aludiraš da je čitava socijalna stvarnost samo pitanje dogovora moćnika, šta je onda uopšte kriminal?
- Kriminal je osnovna ljudska delatnost. Od gospodara rata do najsitnijih uličnih dilera, svi su kriminalci tako da kriminal i ne postoji. Kriminal je preduslov sistema, njegova dodatna privredna grana koja se proglašava za kriminal da bi se cena robe utrostručila.

Keš iz haosa?
-To je uvek moguće.

Lažni stepenik i lažni Bog

I treba preći tri stepenika galerije da bi se od klizave Srbije stiglo u veliki beli svet?
- Oh, tu je i jedan lažni stepenik. Stepenice su uvek bile simbol uspona duha. Bog, sin i Sveti duh...i lažni bog. Jer čemu onda svi hramovi.. sve religije bi ostale bez posla ako ne bi bilo lažnog boga.

Kao što i službe bezbednosti gube svaki smisao ako nema konstantne pretnje "građanskom miru"...bila ta pretnja stvarna ili kompletna izmišljotina. Ali sve se da tumačiti na hiljadu načina. Cela ideja mi je pala na pamet, kada sam ja stao na kuglagere koji su bili prosuti po autobuskoj stanici i zamalo se nisam slomio. Oduševio sam se, i obećao sebi da moram od toga napraviti jednu veliku igračku. I evo je ovde u galeriji "Zvono".

Instalacija kulminira digi-printom šahta preko koga je iscrtana zebra. To je ujedno i jedina zidna slika.
- Tu je zabeležena jedna interesantna igra svetlosti. A pešački prelazi preko šahtova, to zaista samo ovde postoji. Urbanizam kao goli apsurd. Godinama fotografišem urbani mobilijar, javni prostor koji svi menjamo menjajući najviše sami sebe. Habamo jedni druge. Habanje je meni prava reč za čin preobraženja.

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^glasno

19:03h

Uz instalaciju "Situacija: Opasna proklizavanja" Zorana Drekalovića

19:12h

Dilanova autobiografija: Dugo čuvane tajne

19:21h

Pismo: Put kroz naše selo

19:31h

Humanitarni rad "Strouks" i Fatboy Slima

   


     


FastCounter by LinkExchange