[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 10. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Ruske firme učestvuju u obnovi HE Đerdap

Vladimir Đorđević: Obezbedili smo dovoljno uglja i mazuta do proleća

EPS vredi 7,5 milijardi evra

U narednom periodu mora se izgraditi novih 800 do 1.000 megavata

BEOGRAD - Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Vladimir Đorđević izjavio je da je ta kompanija osigurala potrebne količine uglja i mazuta za proizvodnju struje, tako da se jesen, zima i proleće dočekuju bez većih briga.
- Pogonska spremnost je dobra, remonti termoelektrana privode se kraju i još samo pozivamo potrošače da redovno izmiruju dugovanja za utrošenu struju, rekao je Đorđević i istakao da su trenutna potraživanja EPS-a oko 33 milijarde dinara. Naplata je jedan od gorućih problema, jer u tom slučaju i EPS postaje dužnik čije su obaveze 98 milijardi dinara, istakao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, u prvih šest meseci ove godine naplata isporučene struje tekla je relativno dobro, pri čemu su domaćinstva podmirila oko 92 odsto obaveza, što nije slučaj sa privredom, koja u tom pogledu zaostaje.

Đorđević je naglasio da su oslonac u proizvodnji struje termoelektrane na ugalj i dodao da godišnja proizvodnja lignita na površinskim kopovima u Kolubari, Kostolcu i Kosovu dostiže 37,8 miliona tona. Po njegovim rečima sadašnja proizvodnja struje u termoelektranama od 33 milijardi kilovat časova nije dovoljna da bi se podmirili zahtevi potrošača, tako da je neophodno osigurati još dve do tri milijarde kilovata.

Đorđević je precizirao da je imperativ da se u dogledno vreme izgradi novih 800 do 1.000 megavata i dodao da tek treba da se donese odluka da li će se dovršavati pre 15 godina započeta izgradnja TE "Kolubara B" ili pak novi objekti u Obrenovcu.

On je dodao da su Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Agencija za energetiku i druge institucije obezbedile kredite za obnovu prenosne mreže, u vrednosti većoj od 120 miliona evra, uz povoljne rokove otplate i grejs period.

Đorđević je rekao i da se trenutno utvrđuje vrednost imovine EPS-a i da se, prema grubim procenama, ona kreće oko 7,5 milijardi evra. Prema njegovim rečima angažovano je oko 1.000 stručnjaka da bi se do kraja godine utvrdilo faktičko stanje.

Jedan od najznačajnijih zadataka, istakao je Đorđević, jeste revitalizacija hidrocentrala i termoelektrana, pre svega HE Đerdap, o čemu je sa firmama iz Rusije potpisan ugovor.

Beta


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:07h

Vladimir Đorđević: Obezbedili smo dovoljno uglja i mazuta do proleća

17:14h

Manjinski akcionari "Lukoil Beopetrola" protiv dokapitalizacije

17:22h

Borivoje Stojadinović, direktor RTB-a Bor o privatizaciji

17:30h

Janković: "Merkator" bi sačuvao ime "C Marketa"

17:41h

Vlada Srbije odredila granične prelaze za uvoz i izvoz šećera

 


     


FastCounter by LinkExchange