[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 10. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bivši generalni direktor DIN-a Smiljko Kostić prošao je put od osporavanja do izborne pobede

Od magacionera, preko

direktora i pritvora

do gradonačelnika

Boško Ristić (DS) pita da li Kostić ima pravo da deponuje potpis i raspolaže javnim sredstvima zbog krivičnog dela nesavesnog rada u privredi, a advokat Sava Anđelković odgovara da je sve pravno čisto

NIŠ - Ubedljiva pobeda Smiljka Kostića, kandidata Nove Srbije (NS), koji je u drugom krugu izbora za gradonačelnika osvojio 63,63 odsto glasova, a njegov inače favorizovani protivkandidat iz koalicije DS-SPO Goran Ćirić 36,37 odsto, u DS je veoma teško primljena. U kampanju su ušli samouvereno, medijski su podržani, pa su verovali u trijumf svog kandidata, koji je u izbornu trku krenuo sa pozicije predsednika Skupštine grada, poručujući biračima da "Niš ima gradonačelnika".

Fama o direktoru

Kao kandidat NS, iako nije član te stranke, uz podršku Socijaldemokratije (SD) Vuka Obradovića, Kostić je išao u mirniju kampanju sa sloganima "Niš nije bakšiš" i "Zaradićemo". Izdržao je i predizbornu završnicu, kada su protivnici počeli da mu prebiraju po biografiji i preko njegove poruke na plakate stavljaju "Niš nije Čačak", ili "Štetno po zdravlje". Prvo se odnosi na Velimira Ilića, a drugo na Kostićevu karijeru u Fabrici duvana.

Govorio je da ga pobeda u prvom krugu ne bi obradovala uz malu izlaznost birača, naglašavao "bogato menadžersko iskustvo" iz četrnaestogodišnjeg direktorovanja u Fabrici duvana (DIN), da su gradu potrebni stručni i sposobni ljudi, a ne političari kojima je funkcija prvo radno mesto i jedina profesija, da je za Grad oživljavanje privrede najvažnije i da je prethodna vlast pokazala da sve to ne ume da uradi.

Tajne večere

Postizborni dani ispunjeni su tajnim večerama oko moguće koalicije koja bi se mogla formirati u Gradskoj skupštini. Koalicija DS i SPO ima 18, SRS 12, DSS 8, G-17 i PSS po 7, SPS 5 i NS četiri. Predsednik GO DS Vladimir Domazet požurio je da najavi moguću koaliciju DS-SPO-G17 plus-DSS, kojom bi se tesna većina (33 od 65 odbornika) kako kaže "distancirala od gradonačelnika". Ali, sudeći po izjavama čelnika DSS ("prvi put čujemo") i G-17 plus, koalicija je krajnje neizvesna.

Oni koji nisu verovali u Kostićev izborni trijumf zaboravljali su da ga prati fama legendarnog direktora DIN-a, uspešne fabrike od koje su lepo živeli ne samo radnici nego i grad, računajući da će birači imati na umu da je ipak, makar i u vreme Miloševićevog režima, Kostić bio pritvoren i osuđen, da mu jedan od procesa još traje i da građani "vide" sve njegove kuće u Nišu i rodnoj Žitorađi. Bilo je i onih koji su računali da narod vidi i kuće i imovinu pojedinaca iz aktuelne vlasti, stečene za mnogo kraće vreme angažovanja samo u politici.

DS teško podnosi

Sada, kada je jasno da je novi gradonačelnik Niša ipak Smiljko Kostić, iz frakcijskog krila Demokrtske stranke koje deluje kao Grupa građana "Čista Demokratska", stigla je poruka da se toj stranci i desilo ono što su okupljeni u "Čistoj" i upozoravali tokom lokalnih stranačkih izbora pre pola godine - da se uža grupa pojedinaca sa gradskog vrha otrgla pa je Ćirić, "fin momak u lošem društvu" morao da se jasno ogradi od takvih ljudi.

Pogotovo što mu je bilo teško da se ratosilja sumnji tipa da bi i kao novi gradonačelnik bio pod "kumovskim uticajem" Zorana Živkovića, koliko god da je to daleko od istine i u službi izbornog marketigna.

Gradski odbor Demokrtske stranke je isključio 117 svojih članova iz dva velika opštinska odbora Medijane i Palilule, a u isto vreme oglasio se i republički poslanik DS i član Zakonodavnog i Odbora za pravosuđe Narodne skupštine Boško Ristić, koji je rekao da očekuje da nadležni državni organi daju odgovor na pitanje da li novi gradonačelnik Kostić ima pravo da deponuje potpis i raspolaže javnim sredstvima.

Ristić, naime, tvrdi da je Kostić pravosnažnom presudom osuđivan na dve godine zatvora zbog krivičnog dela nesavesnog rada u privredi (iz vremena dok je bio generalni direktor Duvanske industrije Niš menadžment "Filip Morisa", novi većinski vlasnik DIN-a, nije mu dozvolio da u Upravnom odboru predstavlja manjinske akcionare Fabrike).

Moralna čistota

Kostićev advokat Sava Anđelković, posle svega kaže za Glas da se takve Ristićeve "kafkijanske" kvalifikacije mogu podvesti pod krivično delo klevete i uvrede.
- Sve je u vezi sa slučajem Kostić pravno čisto. On nesumljivo može obavljati upravljačke funkcije i raspolagati javnim sredstvima, jer ga je Vrhovni sud Srbije oslobodio krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe ovlašćenja u privredi, koja bi povlačila sporednu meru o kojoj govori Ristić. Kada je ukinuta osnovna kazna, ukinuta je i sporedna mera - kaže Anđelković i navodi da Kostić ima pisano mišljenje Vrhovnog suda Srbije u kojem se jasno kaže da za njega ne važi mera zabrane bavljenja privrednom delatnošću.

Možda sve i jeste pravno čisto, ali "nije moralno čisto", kako je Anđelkoviću rekao predsednik Gradskog odbora Demokrtske stranke Vladimir Domazet.

U pritvoru 32 meseca

Smiljko Kostić rođen je 1945. godine u Žitorađi, gde je završio i gimnaziju. Kao vojni stipendista diplomirao je na Mašinskom fakultetu Nišu. Završio je i vojne škole, ima čin rezervnog kapetana prve klase, oženjen i ima dva sina i dve kćeri.
U DIN je došao sa 26 godina, najpre je radio u magacinu, zatim kao šef radionice, pa glavni inženjer. Patentirao je nekoliko pronalazaka i tehničkih unapređenja. Od 1984. do februara 1998. godine bio je generalni direktor DIN-a, protivio se privatizaciji fabrike i u vreme sankcija započeo gradnju novih pogona sa kojima bi se DIN svrstao u najveće fabrike cigareta u Evropi.
Uhapšen je 9. februara 1998. godine, kada su ostali temelji i stubovi nove nedovršene fabrike. U pritvoru je proveo 32 meseca. Vrhovni sud Srbije ga je oslobodio većine optužbi, a pritvorom je "odslužio" prvobitnu kaznu od dve godine izrečenu za "nesavestan rad u privredi".
Odlukom Vrhovnog suda Srbije oslobođen je optužbi za zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu ovlašćenja u privredi. Vraćen je na posao na mesto referenta, ali se dve godine u DIN-u vodio kao - radnik na bolovanju.


Milorad Doderović


vesti po rubrikama

^društvo

16:01h

Naši inovatori socijalna kategorija: Ceo svet se šiša srpskom nularicom

16:09h

Preporuka dr Predraga Kona u lečenju crevnih infekcija

16:17h

Smiljko Kostić prošao put od osporavanja do izborne pobede

16:22h

Da li su prestonički univerzitet i Medicinski fakultet zaista najbolji u Srbiji

16:30h

Topola: Sedamdeset godina od smrti kralja Aleksandra

16:43h

Gradske vlasti u Beogradu predložile: Exit u Beogradu?

16:51h

Oko dva odsto Srba ima hepatitis "B"

 


     


FastCounter by LinkExchange