[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 7. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Fudbalski velikan opisuje kako je protiv Engleza na SP u Meksiku postigao dva nezaboravna gola

Maradona: To je bila

moja ruka a ne Božja

Krivili smo engleske igrače za sva stradanja argentinskog naroda, za našu decu koja su kao ptice streljana na Foklandskim Ostrvima. U toj utakmici nismo porazili fudbalsku ekipu, nego celu njihovu zemlju

Trijumf Argentine na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine jedan je od najvećih i najslavnijih sportskih događaja u istoriji, zahvaljujući nezaboravnim igrama i ponašanju Dijega Maradone - omaleni fudbalski mađioničar bio je tada na vrhuncu svoje moći, nesavladiv na terenu i neukrotiv van njega.

U nedavno objavljenim memoarima, Maradona je posebno poglavlje posvetio ovom turniru, na koji su on i saigrači stigli maltene kao autsajderi. Imali su loše rezultate u pripremnom periodu, čelnici Fudbalskog saveza Argentine planirali su smenu selektora Karlosa Bilarda, a atmosfera u ekipi bila je zagađena čestim sukobima između struje koja je bila lojalna Danijelu Pasareli i struje koja je podržavala Maradonu...

Na izneneđenje mnogih, "gaučosi" su se domogli četvrtfinala u kojem ih je čekala reprezentacija Engleske, zemlje sa kojom je Argentina četiri godine ranije ratovala na Foklandskim Ostrvima.

Za tih 90 minuta istorijskog duela sa Englezima, emocijama nošeni Maradona izrastao je u jedinu fudbalsku ikonu koja može da se poredi sa Peleom. Postigao je dva podjednako slavna gola: prvi rukom, a drugi tako što je predriblao kompletnu odbranu Engleza...

Osveta za rat

"Sećam se mnogih stvari u vezi mog drugog gola na toj utakmici", piše u Maradoninim memoarima. "Svaki put kada ga jedan moj rođak prepričava, ubaci po nekog novog engleskog igrača u priču. Dok sam odrastao u Fioritu, sanjao sam da postignem takav gol na malom lokalnom igralištu, a ovde sam to uspeo na Svetskom prvenstvu, za moju zemlju i to u finalu. Kažem u finalu jer je za nas, zbog svega što je ta utakmica predstavljala, taj okršaj sa Englezima stvarno bio finale. Bilo je to više od pobede nad fudbalskim timom, bila je to pobeda nad celom zemljom.

Naravno, pre utakmice smo tvrdili da taj meč nema nikakve veze sa Foklandskim ratom, ali bili smo svesni da je mnogo argentinske dece poginulo tamo, da su poubijani kao ptice. Ovo je bila osveta. To je bilo kao da smo povratili deo Foklandskih Ostrva. U izjavama smo govorili da ne bi trebalo mešati fudbal i politiku, ali to je bila laž. Ni o čemu drugom nismo mislili, osim o tome.

Na neki način, krivili smo engleske igrače za sve što se dogodilo, za sva stradanja argentinskog naroda. Znam da sada to izgleda kao besmisleno, kao ludilo, ali tada smo to tako osećali i doživljavali. To je bilo jače od nas: branili smo našu zastavu, poginulu decu, preživele... Zato i mislim da je moj pogodak mnogo značio. Oba moja gola. I jedan i drugi imali su određeni šarm.

Papa me nije poštovao

Upoznao sam papu i on je bilo razočaranje za mene - piše Maradona.
- Poklonio je brojanicu mojoj majci La Toti. Zatim je poklonio brojanicu mojoj ženi Klaudiji. Kada je došao red na mene, papa mi se obratio na italijanskom: "Ova je specijalna, samo za vas". Bio sam veoma nervozan. Dok smo šetali sa njim, pitao sam majku da mi pokaže svoju brojanicu i video sam da je ista kao moja. Onda sam se vratio papi i pitao ga: "Izvinite, vaša svetosti, u čemu je razlika između moje brojanice i ove koju ste dali mojoj majci?" On nije odgovorio. Samo me je pogledao, potapšao me po leđima, nasmejao se i odšetao dalje. Totalno nepoštovanje! To što me je potapšao u stvari je značilo: "Dijego, nemoj da me zezaš, čekaju me ljudi". Naravno da sam se naljutio na njega.

Valdano hteo da me ubije

Onaj drugi je bio gol o kakvom sanjate kada ste dete. Kada god ga gledam ponovo, začudim se kako sam uspeo sve to da uradim. Do sada je taj gol prerastao u legendu, sa mnogo gluposti koje su izrečene u vezi njega. Ali, stvarno je tačno da sam se setio saveta mog mlađeg brata da fintiram golmana. Protiv Engleske na "Vembliju" 1980. godine, izveo sam isti takav prodor, ali sam šutirao kada je golman istrčao na mene i promašio gol za dlaku.

Tada me je brat zvao telefonom i rekao da je trebalo da ga fintiram. Podsvesno, to mi se javilo u glavi na SP u Meksiku. Bio sam na istom mestu kao šest godina ranije na "Vembliju". Šilton je istrčao na mene, a ja sam krenuo da završim akciju kao na "Vembliju", ali... Bog, Onaj sa bradom, mi je pomogao. Onaj sa bradom me je podsetio na reči moga brata. Izveo sam "lažnjak" i Šilton je naseo. Šilton je naseo! Prošao sam pored njega i ubacio loptu u mrežu. U istom trenutku me je stigao Bučer, visoki plavi Englez, i snažno me udario. Ali to nisam ni osetio, upravo sam postigao najveći gol u životu!

Druga stvar koja je tačna je da sam sve vreme posmatrao Valdana kako levo od mene trči ka golu Engleza. Evo kako je bilo: Kada sam se provukao između Birdslija i Rida, i prošao Bučera, do gola mi je ostao samo Fenvik. Da se on pomerio, da je odjurio od mene, ja bih uradio logičnu stvar, dodao bih loptu Valdanu koji bi onda istrčao sam pred Šiltona. Ali, Fenvik me nije napuštao i morao sam da se suočim sa njim. Predriblao sam ga i izašao sam pred Šiltona.

Kasnije, u svlačionici, kada sam rekao Valdanu da sam ga sve vreme gledao, on je hteo da me ubije.
- Ne mogu da verujem da si me gledao i da si opet uspeo da postigneš gol! To je poslednja drskost, to je ponižavanje, to je nemoguće!

Džepario sam Engleze

Prvi gol mi je donio veliko zadovoljstvo. Nekada mi se čak čini da sam više uživao u njemu. A sada mogu da pričam stvari koje tada nisam smeo. U to vreme, nazvao sam gol "Božjom rukom". To su gluposti. Bila je to Dijegova ruka! I pomalo sam se osećao kao da džeparim Engleze.

Mundijal ne može da se jede

O čuvenoj finalnoj utakmici protiv SR Nemačke, u kojoj je Argentina pobedila rezultatom 3:2, Maradona piše:
- Od početka SP mislio sam da ćemo u finalu igrati sa Nemcima. Na tom svetskom prvenstvu prvi put su ekipe zajedno izlazile na teren. Mi smo pred svaku utakmicu izvodili mnoge glupe rituale u tunelu: vikali smo i udarali se po grudima. Svi ostali timovi bi nas gledali sa strahom u očima. Ali, ne i Nemci. Sećam se da sam rekao Braunu: "Ovi momci se ne plaše ničega".
Maradona kaže da je trijumf na SP u Meksiku proživeo i proslavio celim telom, ali da je na kraju shvatio nešto što ga je razočaralo.
- Mislim da se oko toga digla prevelika gužva. To je bio izvanredan uspeh za argentinski fudbal, ali ništa više od toga. Time što smo osvojili Svetski kup nismo promenili svet, nismo prepolovili cenu hleba.

Niko to tada nije primetio: Skočio sam ka lopti sa svim što imam. Ni meni čak nije jasno kako sam uspeo da skočim tako visoko. Udario sam loptu levom rukom, koja mi je bila iza glave. Ni Šilton nije video šta se dogodilo, a Fenvik, koji je stajao iza mene, prvi je povikao da sam igrao rukom. Ne zato što je video, nego zato što nije mogao da shvati kako sam skočio iznad golmana.

Kada sam video da linijski sudija trči ka centru, potrčao sam ka tribini na kojoj su sedeli moj otac i moj tast i počeo da slavim. Bio sam glup jer sam proslavljao gol sa visoko podignutom levom pesnicom. Sudija je mogao da shvati da nešto nije u redu. Svi Englezi su protestovali, A Valdano mi je pokazivao da se smirim i da ćutim.

Ali, ja sam postigao gol. A vi idite u crkvu i plačite. Kao što sam rekao novinaru Bi-Bi-Sija godinu dana kasnije:
- Gol je bio 100 odsto regularan, pošto ga je sudija priznao, a ja ne mogu da dovodim u pitanje njegovo poštenje", seća se Maradona najslavnije utakmice njegove briljantne, divlje i neponovljive karijere.

Priredio: M. Z.


vesti po rubrikama

^sport

15:45h

Maradona opisuje kako je protiv Engleza u Meksiku postigao dva nezaboravna gola

15:55h

Naš potencijalni reprezentativac još čeka pravu šansu u Detroitu

16:10h

Skoti Pipen odlazi u penziju

16:25h

Potpredsednik KK Partizan: Osnivamo novu ligu sa Cibonom i Olimpijom

16:35h

Pobede domaćih boraca u "Večeri profesionalnog boksa"

16:50h

Defanzivac Spartaka propušta utakmicu protiv BiH u Sarajevu

17:05h

Bojan Đorđić traži klub

17:10h

Slišković smanjuje tenzije

17:15h

Stefanović pojačava Zvezdu

23:25h

Partizan Pivara MB pobedom nad Šibenkom uspešno otvorio sezonu

23:40h

Trening u Vršcu i Železniku

23:55h

Budućnost savladala Crvenu zvezdu u "Morači" rezultatom 81:76

 


     


FastCounter by LinkExchange