[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 7. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šusteri Ubavići iz Blaca zatvorili radnju zbog fiskalne kase

Građani će ići kod

obućara na kafu

Blačani će obuću opravljati u Nišu ili Prokuplju a u radnji kod Ubavića moći će samo da popričaju sa majstorom i popiju kafu

BLACE - Blačani će ubuduće zbog opravke cipela morati da putuju u Prokuplje, Kruševac ili Niš. Obućari, otac i sin Bogosav i Ljubodrag Ubavić, poznati u blačkom kraju kao jedini obućari, već dva meseca ne rade. Obućarska radnja koja se nalazi pored blačke pijace, posle nekoliko decenija zatvorena je rešenjem Poreske uprave. Propisi su jasni, fisklana kasa i dva nova radnika, pa će radnja ponovo moći da radi.

-Ne pada mi na pamet da kupujem tu kasu. Odakle, kad jedva zarađujemo za život. Nema uslova ni za nove radnike jer se od ovog zanata samo preživljava - žali se devedesetjednogodišnji Bogosav Ubavić najbolji obućar u ovom kraju koga zdravlje i dalje odlično služi i kome je njegova radnja u suterenu porodične kuće, čitav svet.

Pune kese iz Švajcarske

Deda Bogosav je, kažu, takav majstor da kod njega dolaze mušterije iz Beograda, Kragujevca i drugoh mesta gde žive Blačani. Kad krenu na odmor u zavičaj, obavezno ponesu i staru obuću na popravku kod njega. Stalna mu je mušterija i jedna dama koja živi u Švajcarskoj. Svakog leta, a bila je kažu i nedavno, donese pune kese obuće za popravku. Ima para da kupi novu ali joj deda Bogosav tako fino popravi cipele da više voli da in nosi popravljene nego da kupuje nove.

Sećajući se kakao je nekada radio i pravio nove cipele u državnoj firmi sa 80 radnika kojima je bio rukovodilac, deda Bogosav žali za vremenima kad su obućari imali pune ruke posla. Danas ni izbliza, kaže nije tako. Obuću popravlja za sitne pare. Izbeglicama, smeštenim u kolektivnom centru u Blacu, obuću popravlja besplatno. Od opštine nikada nije tražio neke olakšice, a sad ga sustigla fiskalizacija koju ni ne razume baš najbolje. Zna samo da za te novotarije nema para.

- Sve manje radimo, mušterije šaljemo u druga mesta, a u radnju dođemo utorkom jer tada ljudi svrate sa pijace, da nas obiđu, da popričamo. Posao je stao skoro potpuno, odradimo samo po nešto što ne možemo da odbijemo, ali tu nema zarade - kaže Ljubodrag Ubavić, koji je zanat od oca nasledio pre skoro 30 godina.

Obućari se nadaju da će se nešto u propisima o fiskalizaciji promeniti u korist starih zanata i da će biti oslobođeni obaveze da kupuju fiskalnu kasu. Do tada, njihova radnja je privremeno odjavljena, a u njoj je moguće samo popiti kafu ili popričati sa majstorima.

J. G.


vesti po rubrikama

^Srbija

16:08h

Značajna investiciona ulaganja u obnovu Zdravstvenog centra u Negotinu

16:14h

Konačno proteran "pauk" sa kraljevačkih ulica

16:20h

Počela transformacija Javnog preduzeća "Kopovi Kostolac"

16:27h

Mesna zajednica "Konjevići" uskoro će rešiti problem kanalizacije

16:32h

Šusteri Ubavići iz Blaca zatvorili radnju zbog fiskalne kase

16:40h

Valjevo: Radnici "Minsa" sedam meseci u štrajku

16:47h

Šabac: Građane gušio sumpor-dioksid

16:54h

Smederevo: Revitalizacija zajednice kroz demokratsku akciju

17:03h

Novi Pazar: Kirije unosnije od kulture

 
 


     


FastCounter by LinkExchange