[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 7. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Ministarstvo kulture na potezu

Niški umetnici traže izjednačavanje plata sa kolegama u Beogradu i Novom Sadu

Generalni štrajk

radnika u kulturi

Umesto povećanja od 17 odsto, stigao predlog za samo 2,5 odsto. Zbog obustave rada Simfonijskog orkestra, dovedeno je u pitanje i održavanje Niških muzičkih svečanosti

Generalni štrajk radnika u niškim ustanovama kulture počeo je juče, a glavni razlog ove "pobune" su niska primanja, ispod republičkog proseka. Kako tvrde predstavnici sindikata kulture, niški umetnici traže izjednačavanje plata u ustanovama kulture na republičkom i lokalnom nivou, sa Beogradom i Novim Sadom. Cena rada koju traže uz niške i kulturni radnici iz ostalog dela Srbije koji nisu "povlašćeni" jeste 1.597 dinara.

U Nišu su u štrajk prekjuče stupili Pozorište lutaka, Narodna biblioteka, Istorijski arhiv i Zavod za zaštitu spomenika, dok su se juče priključili Narodni muzej i Niški simfonijski orkestar. Svoju podršku su dali i članovi glumačkog sindikata "Singulus" iz Narodnog pozorišta.

"Kozmetičari"

- Ako sudimo po obećanjima ministra Kojadinovića, pa onda odbijanjem ministra Dinkića uz obrazloženje da u "budžetu nema para za nas", stičemo utisak da je Ministarstvo kulture, u stvari, jedna "kozmetička institucija", koja samo služi da nas tapše i hvali, dok je Ministarstvo finansija zaduženo da stalno priča "ne" - ogorčeno kaže Miljković.

- Štrajk je počeo prilično konfuzno, a mnoge kolege nisu bile informisane, jer se jednostavno nalaze u različitim sindikatima. Sada nam se priključuju i ostali, ali glavni problem je što naši zahtevi nisu ispoštovani. Umesto povećanja od 17 odsto , što je bio predlog Ministarstva kulture, dobili smo prekjuče ponižavajući predlog od 2,5 odsto. Ako pregovori ni u petak ne uspeju, štrajk će se zaoštriti, upozorio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Slobodan Miljković, predsednik Gradskog odbora sindikata kulture .

Prema rečima Zlate Filipović, poverenika sindikata muzičkih umetnika, zbog štrajka niškog Simfonijskog orkestra, dovedeno je u pitanje i održavanje Niških muzičkih svečanosti (NIMUS). Kako je juče rečeno, "štrajk koče i pojedini direktori", pa je tako u Pozorištu lutaka, glumica Tatjana Milenković, zbog učešća u štrajku, jednostavno izbačena iz predstave zajedno sa ulogom, na zahtev direktorke Biljane Vujović.

- Imamo zakonsko pravo na štrajk, i nikakav pritisak i davanje dezinformacija neće sprečiti ovaj bunt .Ustanove koje su na republičkom budžetu u Beogradu i Vojvodini, već imaju tu minimalnu cenu rada koju i mi tražimo, ali mi smo izgleda stalno ona tužna "južna pruga", naglasio je Miljković.

Sledeća runda pregovora umetnika iz cele Srbije sa resornim ministarstvom, zakazana je za petak.

M. Žerajić


vesti po rubrikama

^Niš

16:34h

Niški umetnici traže izjednačavanje plata sa kolegama u Beogradu i Novom Sadu

16:40h

Posle pretnji Poreske uprave, niški trgovci ponovo registruju radnje

16:47h

Uskoro formiranje Skupštine grada

16:52h

20 godina izviđačkog odreda "Đuka Dinić"

17:00h

Vatromet uz dozvolu

      


FastCounter by LinkExchange