[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 7. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Do kraja godine deficit u kasi će biti skoro dva puta manje nego lane

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić tvrdi da je značajno smanjen budžetski deficit

Dodatna štednja ugrozila

bi isplatu penzija i plata

Ministar je rekao da je Srbija "nadomak" aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, dodavši da je u pregovorima najveći problem bio spoljnotrgovinski, a ne budžetski deficit, oko koga je već postignut dogovor

BEOGRAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je juče da je budžetski deficit u trećem kvartalu ove godine iznosio samo dve milijarde dinara, što je devet puta manje nego u poslednjem tromesečju prošle godine. "Ponosni smo na rezultate u trećem kvartalu jer je čvrsto budžetsko ograničnje dovelo do stabilizacije makroekonomskih prilika i do relativno visokog privrednog rasta", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare.

Dinkić je rekao da je Srbija "nadomak" aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, dodavši da je u pregovorima najveći problem bio spoljnotrgovinski, a ne budžetski deficit, oko koga je već postignut dogovor. Prema njegovim rečima, do kraja godine deficit će biti skoro dva puta niži nego u prošloj godini. Dinkić je precizirao da je budžetski deficit u julu bio 2,1 milijardu dinara, u avgustu 1,7, a u septembru deficit je bio 1,6 milijardi dinara.

NBS: Nema straha od inflacije

Narodna banka Srbije saopštila je da se ni privreda ni građani "nisu upustili u trku za devizama" jer je i na međubankarskom i na menjačkom tržištu tražnja za evrom stabilna. Povodom tvrdnji da u Srbiji postoji "tobožnji strah od inflacije", iz NBS navode da je krajem prošle i početkom ove nedelje na međubankarskom deviznom tržištu znatno smirena tražnja za evrom, koja je bila manja od ponude. Povodom "zlonamernih tvrdnji" da su dileri ponovo "izmileli" na ulice, iz NBS podsećaju da je u saradnji sa MUP-om suzbijeno preko hiljadu akcija kupoprodaje efektivnog stranog novca, dok je protiv uličnih dilera podneto preko 500 krivičnih prijava.

- Budžetski deficit u ovoj godini sasvim sigurno nije uzrok relativno visokog spoljnotrgovinskog deficita - istakao je ministar finansija i dodao da "bilo kakav zahtev za eventualno dodatno smanjenje budžetskog deficita znači ukidanje penzija ili da se ukine isplata plata u državnim službama", što "niti je dopustivo, niti je moguće".

Prema njegovim rečima, u prvih devet meseci ove godine ukupni budžetski prihodi bili su 235,6 milijardi dinara, a rashodi 254,8 milijardi, tako da je ukupni deficit bio 19,2 milijarde dinara. "Prošle godine u istom periodu deficit je bio za šest milijardi viši", istakao je Dinkić i dodao da ova vlada, za razliku od prošle, za pokrivanje deficita ove godine nije uopšte koristila kredite poslovnih banaka i Narodne banke Srbije.

Srpski ministar finansija je istakao da je od avgusta privatizacija ponovo dobila zamah, navodeći da je u tom mesecu zarađeno 260 miliona dinara, a septembru 780 miliona. Dinkić je istakao da su javni prihodi u prvih devet meseci povećani za 21,2 odsto, navodeći da je u tom periodu naplaćeno poreza 430 miliona dinara. On je istakao da je vlada obezbedila potpuno redovnu isplatu penzija i drugih budžetskih davanja bez ikakvih zaduživanja.

Beta


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:12h

Ministar finansija Srbije tvrdi da je značajno smanjen budžetski deficit

18:20h

Akcionari "Lukoila" odlučili da uvećaju kapital

18:29h

Direktor AIK banke o konzorcijumu za "Ce market"

18:37h

Pošte Srbije najavljuju platformu za pregovore sa "BK trejdom"

18:45h

Štrajk aviomehaničara JAT-a nastavljen, direktor se ne oglašava

22:24h

Više stotina radnika "Venčaca" zaposelo sinoć Hotel "Kragujevac"

 


     


FastCounter by LinkExchange