[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 6. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zaposleni u ustanovama kulture juče na ulici tražili isplatu dugova i nove propise

Poruka za premijera kulture više nema

Skupili smo se zato što očekujemo odgovore na zahteve koje smo postavili, a ne da se problemi, prebacuju s Ministarstva kulture na Ministarstvo finansija

BEOGRAD - Nekoliko stotina zaposlenih u ustanovama kulture, predstavnika reprezentativnih sindikata i umetničkih udruženja, zatražili su danas u Beogradu isplatu dugovanja za odobrene umetničke projekte i rad udruženja, hitno donošenje opšteg zakona o kulturi i sistemsko rešavanje položaja umetnika.

Na protestu ispred Ministarstva kulture Srbije, a potom i ispred Vlade Srbije od vlasti je zatraženo da dugovanja za umetničke projekte budu isplaćena do kraja godine, u dve rate, a "odmah" dugovanja udruženjima za proteklih sedam meseci.

Okupljeni su zatražili i da u Ministarstvu kulture hitno bude oformljen stručni savet od predstavnika ustanova kulture, umetničkih udruženja i istaknutih stručnjaka iz Srpske akademije nauka i umetnosti, da bude rešeno socijalno osiguranje umetnika u svim opštinama i gradovima Srbije na osnovu opštih kriterijuma.

Takođe, zatraženo je smanjenje dažbina na autorsko-izvođačke honorare, ukidanje poreza na dodatu vrednost za knjige i umetnička dela, časopise, novine i monografije, utvrđivanje kriterijuma za oslobađanje od poreza, kao i da budžet za kulturu u sledećoj godini bude uvećan. U otvorenom pismu premijeru Vojislavu Koštunici Štrajkački odbor zaposlenih u ustanovama kulture ukazao je da do danas niko iz vlade nije stupio u kontakt sa predstavnicima sindikata, iako je štrajk najavljen još 24. septembra, uz ocenu da je stanje u kulturi danas mnogo gore nego što je bilo pre stupanja na dužnost ove vlade.

"Uskoro će vaši 'uspešni ministri' - finansija i kulture - moći da vas obaveste da u zemlji Srbiji kulture više nema. Da li je to vaš cilj", upitali su štrajkači Koštunicu.

"Mi smo se skupili ovde, jer naša dosadašnja obraćanja Ministarstvu nisu urodila plodom i zato što očekujemo odgovore na zahteve koje smo postavili, a ne da se problemi, kao do sada, prebacuju s Ministarstva kulture na Ministarstvo finansija i obratno", rekao je agenciji Beta predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije Dragoslav Krnajski.

Ukazujući da je za dugoročno rešavanje problema u kulturi neophodno da na najširem nivou bude utvrđena strategija razvoja kulture, da posle toga budu doneti osnovni i posebni propisi u kulturi, čime bi se stvorili uslovi za normalan rad umetnika u ovoj zemlji.

U protestu su učestvovali predstavnici Samostalnog i sindikata "Nezavisnost", udruženja likovnih, primenjenih umetnika i dizajnera, dramskih pisaca, filmskih glumaca i umetnika, muzičkih, orkestarskih i baletskih umetnika, kompozitora, književnika i književnih prevodilaca, Savez estradno-muzičkih umetnika, kao i predstavnici pojedinih kulturnih ustanova.

Beta


vesti po rubrikama

^kultura

16:22h

Na "Sinemaniji" sve sami hitovi

16:31h

Izdavačka kuća "Klio" predstavila nove naslove za Sajam knjiga

16:40h

Zaposleni u ustanovama kulture juče na ulici tražili isplatu dugova i nove propise

16:49h

Uz retrospektivu Gogena: Tisen-Bornemica, najveća kolekcija zapadne umetnosti i njena nacistička senka

16:55h

Publikumov kalendar u Bezistanu

 


     


FastCounter by LinkExchange