[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 6. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ekonomista Stojan Stamenković tvrdi da nam preti dužnička kriza

Rast cena za godinu dana

dostigao je nivo 11,5 odsto

BEOGRAD - Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je juče da "više ne može biti govora o jednocifrenoj inflaciji" jer je već u septembru bila 11,5 odsto viša nego u septembru prošle godine.

- Inflacija ne bi bila dvocifrena samo ako bi u poslednja tri meseca ove godine iznosila manje od 0,3 odsto, što je malo verovatno, pogotovo zbog događaja na svetskom tržištu nafte i sezonskog uticaja u oktobru i novembru - rekao je Stamenković.

On je prilikom predstavljanja novog broja "Makroekonomskih analiza i trendova" naveo da su na povećanje cena u septembru više uticali domaći nego strani faktori, odnosno rast plata i budžetski deficit. Prema njegovim rečima, septembarska inflacija od 1,7 odsto je loša vest, jer se od tog poskupljenja samo 0,6 odsto odnosi na poskupljenje derivata nafte.

On je istakao i da Srbiji i Crnoj Gori "još uvek preti opasnost od dužničke krize" i naveo da će sledeće godine na naplatu prispeti 1,1 milijardi dolara, a 2007. godine između 1,8 i 2 milijarde dolara spoljnog duga. On je podsetio da je u avgustu zaustavljen trend rasta industrijske proizvodnje započet u poslednjem kvartalu prošle godine, na šta je uticalo pomeranje sezonske karakteristike sa jula na avgust i oštra redukcija subvencija države.

Stamenković je ocenio da je stopa rasta plata u Srbiji i dalje nerealno visoka jer je ne prati povećanje produktivnosti rada. "Nije dobra vest da su plate u Skupštini Srbije povećane za 30 odsto jer to daje moralno pravo i nekim drugima da traže povećanje plate, kao na primer, avioinženjerima, za šta nema prostora - kazao je Stamenković.

Prema rečima Stamenkovića, najvažniji zadatak za inspekcijske i carinske organe je da razjasne fenomen "naduvanih uvoznih faktura, preko kojih se kapital prebaci u inostranstvo". "To je važno zbog politike deviznog kursa jer, ako je deficit toliki koliko statistika prikazuje, onda treba ići na bržu realnu depresijaciju dinara", kazao je on.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:12h

Jelašić: Doterali smo cara do duvara

17:20h

Kostić: Da se preispita prodaja DIN-a

17:29h

Domaća preduzeća radiće i za "Gorenje"

17:37h

Počinju remonti u Ju-Es stilu

17:45h

Za "Ce market" se bore da bi stekli monopol

17:52h

Stamenković: Preti dužnička kriza

18:01h

Dinkić više ne garantuje za jednocifrenu inflaciju

 


     


FastCounter by LinkExchange