[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 6. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Guverner o zahtevima MMF-a za hitno sprovođenje strukturnih reformi

Jelašić: Doterali smo cara do duvara

Isplata druge tranše od 40 miliona dolara kredita Svetske banke za podršku privatnom i finansijskom sektoru zavisiće od dogovora sa MMF-om

VAŠINGTON - Razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom u Vašingtonu bili su praktično nastavak onih razgovora koji su završeni prošle srede u Beogradu i ticali su se u najvećoj meri budžeta za 2005. godinu i strukturnih reformi koje bi sada morale da se sprovedu - izjavio je na konferenciji za novinare u Vašingtonu guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

- Doterali smo cara do duvara, prošlo je dve godine od kada pričamo o tim jako važnim strukturnim reformama, ali do sada smo imali više kvantitativne reforme, tačnije stabilizovali smo makroekonomsku situaciju, a sada treba učiniti nešto kvalitativno drugačije, a to je suštinska tranzicija - istakao je on.

Bez političkih uslovljavanja

- Politička uslovljavanja stvarno nisu tema ovih pregovora i smatram da nije dobro da se neki vade na stvari poput hapšenja Mladića, Karadžića, generala i slično - istakao je Jelašić na sinoćnjoj pres konferenciji u Ambasadi Srbije i Crne Gore u Vašingtonu.

Srbija nije zapala u dužničku krizu

Jelašić je ocenio da Srbija nije zapala u dužničku krizu i da je zaduženost zemlje smanjena zahvaljujući sporazumu sa Londonskim klubom poverilaca. U upravo završenim razgovorima sa MMF-om nije bilo reči o zaduženosti zemlje i to više nije problem koji se nameće u sadašnjoj fazi razmatranja ekonomske politike, kazao je Jelašić.

Prema njegovim rečima, osnovno pitanje u pregovorima sa MMF-om ovog puta bio je trgovinski deficit, odnosno tekući deficit i, kako je ukazao, Fond smatra da, zbog povećanog trgovinskog deficita, država mora biti restriktivnija u pogledu budžeta, tačnije budžetskog deficita.

- Takozvani tekući deficit ove godine će ponovo zabeležiti rekordan nivo i iznosiće najverovatnije između 12 do 13 odsto bruto društvenog proizvoda i glavno pitanje sa MMF-om je na koji način smanjiti taj deficit - rekao je Jelašić.

Guverner je upozorio da će od ishoda pregovora sa MMF-om zavisiti i dalja saradnja sa Svetskom bankom. "U zavisnosti od toga da li ćemo u kratkom vremenskom periodu imati dogovor sa MMF-om zavisiće i isplata druge tranše od 40 miliona dolara kredita Svetske banke za podršku privatnom i finansijskom sektoru. Isto tako, od toga će zavisiti i isplata prve tranše od 40 miliona dolara novog kredita Banke ukupne vrednosti 550 miliona dolara iz programa strategije za pomoć zemlji koji obuhvata period od sredine ove pa do kraja 2007. godine. Znači radi se o sumi od 80 miliona dolara za ovu godinu", naglasio je Jelašić.

Na pitanje da li je u pregovorima bilo političkih pritisaka i uslovljavanja, Jelašić je dao odrečan odgovor, ističući da niko od sagovornika nije pominjao pitanje saradnje s Haškim tribunalom i izručenje generala Ratka Mladića. - Ovaj program sa MMF-om i Svetskom bankom treba da se uradi ne zbog nekog političkog uslovljavanja i mislim da ne bi ni bilo pametno da nas puste da na tom ispitu prođemo samo zato što smo nekog uhapsili, nego na tom ispitu treba da prođemo pošto je to jedini način da obezbedimo dugoročni rast.

Tanjug


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:12h

Jelašić: Doterali smo cara do duvara

17:20h

Kostić: Da se preispita prodaja DIN-a

17:29h

Domaća preduzeća radiće i za "Gorenje"

17:37h

Počinju remonti u Ju-Es stilu

17:45h

Za "Ce market" se bore da bi stekli monopol

17:52h

Stamenković: Preti dužnička kriza

18:01h

Dinkić više ne garantuje za jednocifrenu inflaciju

 


     


FastCounter by LinkExchange