[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 4. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zašto su školarine na državnim fakultetima u Srbiji toliko visoke

Deset plata za

godinu studija

Zbivanja na Farmaciji podsetila su na početak začaranog kruga u kome se već dugo vrte zaposleni na državnim fakultetima, studenti i država kao njihov glavni finansijer i vlasnik

BEOGRAD - Vest da će ubuduće studenti koji plaćaju školarinu na beogradskom Farmaceutskom fakultetu za upis u narednu godinu morati da izdvoje 45.000 više nego do sada pogodila je ovu kategoriju akademaca kao grom iz vedra neba, usred oktobarskog ispitnog roka. Tako se i dogodilo da uprava koja je u maju zaboravila da usaglasi školarine od prve do pete godine i da ih niveliše na 80.000 dinara podigne adrenalin visokoškolcima nešto ranije nego što je uobičajeno.

Naime, masovniji protesti se već tradicionalno dešavaju tek krajem oktobra ili početkom novembra, kad se skoro po pravilu, traži ispit manje za uslov, rok više i tek na kraju na red dolaze školarine. Malo paradoksalno, jer su ti iznosi utvrđivani još krajem prošlog semestra po fakultetskim i univerzitetskim većima. Doduše, na sume, koje u nekim slučajevima za naše prilike dostižu astronomske visine, resorno Ministarstvo i Vlada mogu po zakonu da reaguju. Ali samo molbom da se, eventualno, još jednom preispita utvrđena cifra s obzirom na stanje u državnoj i porodičnoj kesi.

Zbivanja na Farmaciji podsetila su na početak začaranog kruga u kome se već dugo vrte zaposleni na državnim fakultetima, studenti i država kao njihov glavni finansijer i vlasnik. Dozvoljeno je da studije na Stomatologiji za samofinansirajuće u Beogradu koštaju 140.000 dinara, što je skoro 2.000 evra, koliko koštaju i studije na Fakultetu dramskih umetnosti. Pri tome je prosečna plata u Srbiji 10 puta manja od tih najskupljih školarina na fakultetima svih državnih univerziteta koji postoje.

Glavni razlog za aminovanje leži u činjenici da država nije sposobna da ispunjava svoje obaveze zbog sve tanjeg budžetskog kolača. Zato prećutno odobrava astronomske školarine i pri tome zabušava i kod isplaćivanja novca za najelementarnije potrebe fakulteta. Na primer, na kašičicu daje novac za namirivanje računa za struju, telefon, vodu, grejanje... Profesori, takođe, nemaju baš mnogo razumevanja za studente koji slabo vole da greju stolicu...

Studenti se vajkaju da zbog besparice moraju da rade svakojake poslove i da zbog toga kaskaju sa ispitima i optužuju nastavnike da i oni otaljavaju posao, štedeći se za tezge. I tako se vraćamo na početak jesenje storije o školarinama.

- To je klasična priča koja se već godinama ponavlja, školarine su previsoke, naročito na nekim fakultetima. Mi studenti mislimo da treba da se uvaži notorna činjenica da smo mi siromašni i da je to ogromna cifra koju naši roditelji ne mogu da plaćaju. Ko može lako da izdvoji 140.000 dinara? Te školarine su nepravedne i nerazumne i još jednom pokazuju da nikoga nije briga što će to biti još jedan podsticaj da odlazimo u inostranstvo. Pa i tamo ima fakulteta sa nižim školarinama- priča Zoran Jovanović, predstavnik Saveza studenata u Savetu Univerziteta u Beogradu.

Studente u Srbiji žulja i činjenica da ni obnova godine nije baš jeftina i da i upisnine onih koji redovno daju ispite takođe izazivaju glavobolju. Upis godine na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu je, na primer, 3.000 dinara, a slično je i na ostalim univerzitetima. Skoro kao zmija noge krije se i troškovnik iz koga se vidi koliko fakultet zarađuje od samofinansirajućih studenata i gde te pare idu.

O.Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:02h

Novi Pazar: Ako izgubi Suljo, onda ode Sandžak...

16:11h

Novi Sad: Bolja izlaznost nego 19. septembra

16:20h

"Koalicija Zajedno za Kragujevac": Pobedili smo, samo nismo još objavili

16:28h

Izjave kandidata za gradonačelnika Novog Sada

16:37h

Ekshumacija i identifikacija Srba potpuno zaustavljena

16:45h

Goran Ćirić: Biću gradonačelnik Niša

16:53h

Pacijentu "zarobljena" dokumenta u privatnoj ordinaciji

17:03h

Zašto su školarine na državnim fakultetima u Srbiji toliko visoke

17:10h

Udruženje porodica sa troje i više dece pomaže najbrojnijim familijama

17:17h

Leskovac: Sa 19 godina doktorant

   


     


FastCounter by LinkExchange