[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 29. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glavni grad Vojvodine i dalje štite radioaktivni gromobrani

Nema para za novi sistem zaštite

Postavljanje klasičnih gromobrana u nekim slučajevima ne bi bilo ni moguće jer se ne bi mogle postaviti sve instalacije

NOVI SAD - Novosađanima i dalje preti opasnost od oko 80 radioaktivnih gromobrana koji su pre dvadesetak godina postavljeni u skoro svim delovima grada sa višespratnicama. Prema Zakonu o zaštiti od jonizujućeg zračenja, ovakvi gromobrani morali su biti uklonjeni još 1996. godine, ali se to nije dogodilo zbog besparice i nedoumica o tome ko bi trebalo da finansira taj posao.

- Dok su postojali nekadašnji SIZ-ovi, radioaktivni gromobrani su servisirani i nije bilo nikakvih problema pri naplaćivanju usluga jer se znalo ko je za to nadležan. U međuvremenu su stanovi privatizovani, pa bi sada posao uklanjanja trebalo da plate vlasnici, ali to nije izvodljivo. Očekujemo da taj problem reši grad, koji je ove godine izdvojio novac za izradu idejnog projekta, koji ćemo mi pripremiti. Ukoliko se sredstva izdvoje i sledeće godine, očekujemo da će dogodine biti uklonjeni prvi, ali ne i svi, radioaktivni gromobrani - kaže za naš list tehnički rukovodilac u JKP "Stan" Zoran Gađanski.

Koliko ih ima u gradu?

Prema evidenciji "Stana", radioaktivni gromobrani su postavljeni na 84 zgrade u gradu, ali niko u ne zna da li ih je baš toliko sada u funkciji. Gađanski kaže da ima pouzdane informacije da je nekoliko radioaktivnih gromobrana uklonjeno prilikom radova na zgradama i instaliranja neke druge opreme.

U "Stanu" kažu da radioaktivne gromobrane nije moguće jednostavno zameniti klasičnim sistemom zaštite od udara groma jer bi takve gromobrane trebalo postaviti na svaku zgradu, dok radioaktivni gromobrani štite više zgrada istovremeno. Osim toga, postavljanje klasičnih gromobrana u brojnim slučajevima ne bi bilo ni tehnički moguće jer se ne bi mogle postaviti sve potrebne instalacije.

Iz ovog preduzeća zato predlažu da se taj problem reši postavljanjem tzv. gromobrana sa ranim startom, koji su po svojim karakteristikama slični sistemima koji deluju na principu radijacije.

- Gromobrani sa ranim startovanjem koriste iste instalacije kao i radioaktivni. Sama zamena je vrlo jednostavna i svodi se na to da se radioaktivni uložak u hvataljci zameni ovim gromobranom. Istina, štiti neznatno manji prostor od radioaktivnih, ali se može smatrati jednako efikasnim. Za postavljanje ovakvih gromobrana trebalo bi oko 24 miliona dinara - objašnjava Gađanski.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Vojvodina

17:36h

Glavni grad Vojvodine i dalje štite radioaktivni gromobrani

17:42h

Fond za stipendiranje darovitih studenata raspisao konkurs

17:49h

Novi Sad dobio Omladinsku banku
   


     


FastCounter by LinkExchange