[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 29. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prosper u Hagu dva sata razgovarao s Del Ponteovoj i sudijom Meronom

Beograd ne sarađuje i pitanje

je da li želi suđenja u SCG

HAG - Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer-Rišar Prosper izjavio je juče u Hagu da zvanični Beograd nesaradnjom s Haškim tribunalom dovodi u pitanje podršku SAD za suđenja pred domaćim sudovima, prenosi Beta.

- Znate, SAD su podržavale ideju da se Beogradu omogući da optuženima za ratne zločine sudi pred domaćim sudovima, ali ćemo sada morati da ponovo razmotrimo tu politiku zato što u poslednjih godinu dana nije bilo nikakve saradnje Beograda s Haškim tribunalom - rekao je Prosper novinarima posle susreta s glavnom tužiteljicom Karlom Del Ponte i predsednikom Tribunala Teodorom Meronom.

Prosper je naglasio da se više ne postavlja pitanje da li je pravosuđe u Srbiji sposobno za takve procese, već da li vlasti u Beogradu to "žele".
- Vidite, Beograd ne pokazuje želju da sarađuje s Tribunalom i mi sada postavljamo pitanje da li uopšte želi da optuženima sudi pred domaćim sudovima. Da bi bilo suđenja u zemlji, prvo mora biti saradnje sa Tribunalom, a to znači hapšenje Ratka Mladića i ostalih optuženih visokog ranga - predočio je Prosper.

Upitan da li je 1. oktobar rok koji su SAD postavile Beogradu da sarađuje s Tribunalom, američki diplomata je odgovorio da "to ne bi nazvao rokom".
- Realnost je da je Beograd morao da sarađuje juče. Svet sada gubi strpljenje i moramo da ponovo razmotrimo svoju politiku i vidimo da li i dalje možemo da podržavamo ideju o suđenjima pred domaćim sudovima. Takođe, moramo da vidimo da li ćemo biti prinuđeni da produžimo život Tribunala kako bi se tim optuženima sudilo u Hagu - izjavio je Prosper.

On je precizirao da je sa Del Ponteovom i Meronom razgovarao "o nephodnosti da Beograd sarađuje i to u potpunosti" u svetlu razmatranja napretka u sprovođenju strategije okončanja rada Tribunala do 2008. godine koju je ranije usvojio Savet bezbednosti UN.

Prosperova jučerašnja poseta Tribunalu nije bila najavljena. Prosper je sa Del Ponteovom i Meronom odvojeno razgovarao duže od dva sata.

Omča se steže oko Mladića

BEOGRAD - Elitna jedinica srpske policije, uz podršku ekipe zapadnih stručnjaka, traga u okolini Valjeva za bivšim komandatom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem! Ovu vest juče je objavila američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP), prenoseći izjavu "neimenovanog istaknutog srpskog službenika zaduženog za bezbednost".

Prema rečima pouzdanog izvora ove agencije, antiteroristička jedinica traga za Mladićem "sledeći američke i druge obaveštajne podatke".
- Omča se steže oko Mladića! - rekao je ovaj službenik bezbednosti koga citira AP.
- Nakon pojačanih pritisaka sa Zapada da Mladić bude predat Haškom tribunalu za ratne zločine, zvaničnici u Beogradu odustali su od protivljenja i naredili njegovo hapšenje - rekao je izvor AP-a.

Neimenovani bezbednosni zvaničnik rekao je da je centar potrage u okolini Valjeva, jer se veruje da Mladić koristi tu brdovitu, šumovitu oblast da bi se krio. AP ne navodi koja antiteroristička policijska jedinica traga za Mladićem. MUP Srbije ima u svom sastavu dve takve formacije - Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) i u okviru Žandarmerije Protivterorističku jedinicu (PTJ).

Naredba u RS: Specijalci, izvršite zadatak

BANJALUKA - Novoimenovani ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Matijašević juče je javno naredio pripadnicima Specijalnih jedinica MUP-a i Jednica za operativnu podršku da pređu "iz faze pripremnog stanja u fazu operativne komande i potpune mobilnosti na terenu".
- Gospodo specijalci, jedina poruka - izvršite zadatke i nemate prava na grešku - rekao je Matijašević na konferenciji za novinare u Banjaluci, na kojoj je predstavio platformu delovanja MUP-a RS.
On je istakao da će funkciju ministra unutrašnjih poslova obavljati isključivo u skladu sa Ustavom, zakonom i politički definisanim ciljevima Vlade RS, što podrazumeva i ispunjavanje svih obaveza o saradnji sa Haškim tribunalom.
- Saradnja će biti sveobuhvatna i dvosmerna, a po esencijalnom pitanju hapšenja i izručivanja lica osumnjičenih za ratne zločine neće biti kalkulacija - rekao je Matijašević i naglasio da su u tom smislu već "preduzete konkretne aktivnosti operativnog karaktera".

FoNet


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Prosper u Hagu dva sata razgovarao s Del Ponteovom i sudijom Meronom

17:25h

Eksperti u Beču razmatrali planove Beograda i Prištine o Kosovu

17:35h

Maraš: SCG za integracije, Hag prioritet na tom putu

17:40h

Solana: Voleo bih da Srbi učestvuju na kosovskim izborima

17:55h

Vlada prozvala Savet za korupciju zbog spornih putovanja ministara u Atinu

18:05h

Glas propituje gradonačelnike Niša i Novog Sada

23:15h

Drašković po povratku iz Njujorka: Saradnja s Hagom je naša prva obaveza
   


     


FastCounter by LinkExchange