[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 29. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uzimawe „brze hrane“ najčešći
uzrok gojaznosti kod dece

Istraživanje Instituta za zaštitu zdravlja pokazalo zabrinjavajuće podatke o zdravlju osnovaca

Đaci pate od bolesti

pluća i gojaznosti

Nepravilna ishrana je najznačajniji faktor rizika kada je reč o padu imuniteta kod školske decekaže doktor Ana Tasić

Prema rezultatima istraživanja dr Ane Tasić iz niškog Instituta za zaštitu zdravlja, kod dece sa teritorije Nišavskog okruga najučestalije su bolesti respiratornog trakta, čak 80 odsto dece pati od ovih oboljenja, zatim kožne i potkožne bolesti, bolesti sistema za varenje, a česta su i oboljenja kičme. Takođe je alarmantno je da su niški školarci i sve deblji.

- Kada je reč o respiratornim infekcijama, one su uglavnom alergijske prirode, što ukazuje na pad imuniteta. Tu su, naravno, i nezaobilazni faktori rizika kao što su pušenje, zatim aerozagađenje i "sedeći" način života. Osim sedenja u školi, sve više školaraca svoje slobodno vreme provodi ispred kompjutera i televizora.

Odsustvo fizičke aktivnosti koja je jako važna za kapacitet pluća doprinosi padu imuniteta, pored standardno loše ishrane - kaže dr Olivera Radulović, specijalista socijalne medicine na Institutu, koja je, kao saradnik dr Tasićeve, prezentovala ovo istraživanje na tekućim "Danima preventivne medicine" u Nišu.

Loši zubi

Sistematskim pregledima kod stomatologa videlo se da je sve veći broj dece ima karijes bar na jednom zubu, što je opet posledica prevelikog jedenja slatkiša, kao i loše higijene. Naravno, opet su roditelji ti koji treba malo da obrate pažnju na svoj podmladak, a ne da svoje loše navike prenose i na njih - posavetovala je dr Radulovićeva.

Nepravilna ishrana je najznačajniji faktor rizika kada je reč o padu imuniteta kod školske dece. Sve popularnija brza hrana, previše slatkiša, a malo voća razlozi su koji doprinose da su školarci "stalno nešto bolešljivi".

- Ovo istraživanje je pokazalo da školska deca ishranom unose samo pet odsto voća i povrća, iako je potreba organizma 15 do 20 odsto, dok se slatkiši "tamane" sa čak 25 odsto, umesto normalnih pet, koliko bi trebalo. Tako imamo sve više gojazne dece, koja se onda zbog kompleksa "povlače u sebe". Jedan od većih problema školaraca, uz "loša pluća", jeste i oboljenja kičme, koja se obično otkrivaju sistematskim pregledom - upozorava dr Radulovićeva.

Prema istraživanju, više od 50 odsto dece ima problema sa kičmom, a taj broj je znatno veći u srednjoj školi jer se problem obično ne rešava u osnovnoj, onda kada i nastaje.
- Krivi su roditelji. Oni su ti koji bi trebalo da ohrabruju decu, da se hrane pravilno i da, ukoliko već dođe do bolesti ili deformiteta, idu redovno na fizikalnu terapiju. Ovako, teške i naporne vežbe deci dosade, pa lako odustaju, a vremenom se problem samo pogoršava - kaže dr Radulovićeva.

M. Žerajić


vesti po rubrikama

^Niš

17:19h

Zabrinjavajući podaci o zdravlju osnovaca

17:25h

Zaoštrava se predizborna kampanja

17:32h

Donacija japanske vlade Zavodu za hitnu medicinsku pomoć

17:38h

"Dani pčelarstva": Nagrađena "potenca-pićena"
        


FastCounter by LinkExchange