[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 29. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Goran Paskaljević posle uspeha filma "San zimske noći" u svetu

Dolazim u Beograd

da glasam u nedelju

Da nije bilo Ceptera i Španaca, ne bih ni završio film. Naročito da sam čekao novac predviđen za one koji učestvuju na festivalima A kategorije

Posle Gran prija žirija u San Sebastijanu za film "San zimske noći" Goran Paskaljević je dobio još jedno međunarodno priznanje - nagradu "Federiko Felini" za veliki umetnički doprinos evropskom filmu, koja će mu biti uručena na svečanom zatvaranju festivala u Vijaređu. Dobili su je pre njega Serđo Leone, Bernardo Bertoluči, Teo Angelopulos...

Srpski film u krizi

- Lično mi je značajnija nagrada koja nosi ime Federika Felinija, a dobili su je izabrani evropski stvaraoci. "San zimske noći" biće prikazan van konkurencije na zatvaranju festivala u Vijaređu i to će biti njegova italijanska premijera. Nagrada "Federiko Felini" je priznanje meni i mom dosadašnjem radu, a nagrada u San Sebastijanu podsticaj srpskom filmu koji prolazi kroz veliku ekonomsku krizu kao i celo društvo.

Srpski film je više u krizi zbog nebrige nego nedostatka novca, jer pare se nađu za efemerna slavlja, a vrhunski stvaraoci u raznim oblastima ostaju uskraćeni za pomoć. Ovaj film je snimljen malim sredstvima i govori o tome da je potrebno da imate ideju, da imate šta da kažete, naravno uz nešto talenta, pa da nastane delo koje ima uspeha na svetskoj sceni. E, onda se mnogi kite tim uspehom kao da je reč o njihovoj pobedi. Naš film može da se vrati tamo gde je nekada bio, u vrh evropske kinamtografije, ali to ne može da se dogodi samo od sebe.

Nego?
- Potrebna je pomoć. Da nije bilo Ceptera i Španaca, ne bih ni završio film. Naročito da sam čekao novac predviđen zakonom za filmove koji učestvuju na festivalima A kategorije. Ne interesuju me nesporazumi Ministarstva za kulturu i Ministarstva finansija.

Dobili ste izvanredne kritike u San Sebastijanu.
- I publika i kritika reagovali su kao i u Torontu. Kada publika ustane i aplaudira, to vam je najdragocenija reakcija, znak da su emocije prodrle u gledalište. Kritičari su isticali duboku humanost filma, jake emocije i realizam. Meni je posebno draga reakcija Marija Vargasa Ljose, jednog od najvećih živih pisaca sveta. On mi je rekao da je navijao da "San zimske noći" dobije Zlatnu školjku. Međutim, ženski deo žirija bio je za iranski film koji je u žiži političke javnosti. Ljosa mi je još rekao da je imao utisak da je ponovo bio u Srbiji.

Ljosa ponovo u Srbiji

Odmah posle Italije putujete u Izrael.
- Ne, prvo dolazim u Beograd, da glasam u nedelju, za Nešu Bogdanovića, mislim da ljudi treba da shvate da nikako ne treba da upadnemo u apatiju, koju inače razumem, jer mnogo toga nije razrešeno, mnogo se više očekivalo, i da dozvolimo snagama koje su nas jednom uvalile u nesreću da ponovo piruju i obogate se još više.

Sa Lazarom Ristovskim, glavnim glumcem i producentom, putujem u Haifu, na festival na kojem se takmiči 14 evropskih filmova za nagradu Zlatno sidro. Ovde sam inače već bio nagrađen sa filmom "Bure baruta". Posle toga očekuje nas Pusen festival u južnoj Koreji, koji je njihov pandan Kanu, značajan za prodaju filmova na Azijskom kontinentu. Japanci su takođe pokazali interes, ali već toliko ne mogu da putujem.

Jer radite na novom filmu?
- Da, posle dve i po godine vraćam se filmu. "Dolazim po tebe i vodim te sa sobom" po romamnu Nikola Amanitija, koji ću, sada je to već sasvim sigurno snimati u maju naredne godine. Jednu od glavnih uloga će igrati Lazar Ristovski, a ostale vam ne mogu reći još uvek.

Nisam prihvatio da radim sa stranim glumcima i ne kajem se jer taj nedopustivi kompromis stvarao bi velike probleme. Predlagali su mi da snimam u Italiji, ili u Srbiji sa evropskim glumcima koji igraju na srpskom. Takvi tržišni zahtevi stvraju hibride koji nikada nemaju uspeha. Međutim, kada u Srbiji ostanete sam sa sobom, teško je realizovati projekat iole finansijski zahtevan - kaže slavodobitnik.

Vesna Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:28h

Goran Paskaljević: Dolazim u Beograd da glasam u nedelju

16:37h

Britanac i Grk eksperti za kulturnu baštinu na Kosovu

16:45h

Ženski skok u prazno Kirsti Blom

16:54h

Naučno fantastična drama: Izbrisano sećanje
   


     


FastCounter by LinkExchange