[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 29. 9. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Gafur Šećipi: Policija mi nezakonito upala u kuću

Kako je biznismen Gafur Šećipi iz Kostolca prevario državu

Utajio porez preko

fantomskih firmi

U Srbiji trenutno ima 161 lažno preduzeće, zbog kojih je republički budžet godišnje tanji za milion i po evra

KOSTOLAC - Finansijska policija je u kući biznismena Šećipi Gafura iz Kostolca, vlasnika legalne firme "Gafi kompani", pronašla dokumenta o osnivanju nekoliko fantomskih firmi, preko kojih je kao najveći srpski uvoznik džinsa izbegavao plaćanje poreskih i carinskih dažbina.

Boris Batarilo, glavni inspektor poreske policije, potvrdio je da je reč o švercu tekstila iz Turske posredstvom fantomskih preduzeća.
- Poreska policija je utvrdila da u Srbiji postoji 161 fantomska forma. Budžet Srbije je zbog toga svake godine kraći za oko milion i po evra - rekao je Batarilo.

Bos trgovine džinsom

Sumnjiva kupovina

Kostolački biznismen Gafur Sešipi nedavno je kupio i poznatu trgovačku kuću "Agropromet-tekstil" sa desetak lokala u Požarevcu za dva i po miliona evra. Lokalna štampa uopšte nije pisala o tome, a tek sada je obelodanjeno da je Gafur kupac. Ima nagoveštaja da će se ta prodaja naći na proveri.

Protiv Bufura i još nekoliko članova požarevačke švercerske grupe biće podnete krivične prijave. Gafur u Kostolcu ima izgrađenu velelepnu kuću, u stilu Karingtonovih iz poznate američke serija "Dinastija". Kako Glas saznaje, ovaj bos trgovine džinsom je godinama osnivao fantomske firme na imena nepoznatih osoba, a oni koji su pristajali da se na njihovo ime vode firme, dobijali su na stotine evra nadoknade.

Gafur je plasirao svoju robu preko nepostojećih preduzeća i tako izbegavao porez i carinu. Izjavom da su artikli namenjeni daljoj prodaji, izbegava se plaćanje poreza, a lažnu firmu niko više ne može da pronađe na adresi zavedenoj u sudskom registru. U međuvremenu, roba iz Turske se za gotovinu prodavala na buvljacima širom Srbije.

Vila umesto džamije

Akcija razotkrivanja ovog švercerskog kanala trajala je protekla dva meseca. Gafur je novinarima izjavio da je finansijska policija nezakonito upala u njegovu kuću, preturala po njoj i zaplenila izvesnu poslovnu dokumentaciju. On je potvrdio da mu je policija oduzela dva šlepera uvozne robe, iako je uredno platio porez, preko jedne od svojih firmi "Tekstil fešn".

Gafurovo ime pominjalo se i pre nekoliko godina, kada se Kostolcem pronela vest da će bos izgraditi džamiju u svom dvorištu. Umesto džamije, Gafur je izgradio velelepni dvorac.

D. St.


vesti po rubrikama

^hronika

17:50h

Biznismen Gafur Šećipi iz Kostolca utajio porez preko fantomskih firmi

17:59h

Policija neprekidno na terenu, posle tri "filmska" nestanka razbojnika

18:08h

Nastavak suđenja optuženima za ubistvo policijskog generala Buhe

18:17h

Nikola Tončev, upravnik carine u Dimitrovgradu, o zapleni droge

18:28h

Kragujevac: Uhapšeni autori satanističkih poruka

18:36h

Motiv zločina u Melencima nepoznat

18:43h

Beograd: Leš tri meseca plutao Dunavom

 


     


FastCounter by LinkExchange