[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 29. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Da li je neposlušnost razlog razrešenja pukovnika Marinka Petrovića

Smenjen direktor

"Zastava oružja"

Petroviću, koji je vlasnik sedam patenata na pušci M21 i dvadesetak drugih, bio je zabranjen odlazak i na Sajam vojne opreme u Parizu, gde je trebalo da primi priznanje

KRAGUJEVAC - Upravni odbor "Zastava oružja" nije produžio mandat dosadašnjem vršiocu dužnosti direktora pukovniku dr Marinku Petroviću, vlasniku sedam patenata na pušci M21 i dvadesetak drugih na oružju kojim se ponosi kragujevačka fabrika. Umesto Petrovića koji je ovu dužnost obavljao poslednjih godinu dana, na mesto vršioca dužnosti direktora najstarije srpske fabrike imenovan je pukovnik Đorđe Glišić, dosadašnji izvršni direktor "Zastava Oružja".

Smena Petrovića gotovo da je bila izvesna već duže vreme, jer se, kako se ovde tvrdi, za godinu dana svog mandata u dilemama kada se trebalo opredeliti između interesa politike i interesa fabrike redovno opredeljivao za interese fabrike. Pukovnik Petrović je, svojevremeno, dobio ukor od, kako tvrdi neovlašćenog lica (ukor može da izrekne samo ministar) zato što je bez saglasnosti ministarstva odbrane otputovao u SAD.

Putovanje možda i ne bilo sporno da sada smenjeni direktor nije otputovao bez uobičajene "svite". Odlazak u Pariz na Međunarodni sajam naoružanja i lične opreme u maju ove godine bio mu je zabranjen, zbog čega ni kompletno stručno rukovodstvo nije htelo da putuje u Francusku. U sindikatu smatraju da je smena Petrovića rezultat pobede retrogradnih snaga i kadriranja koje se već duže vreme vodi u pojedinim strankama koje učestvuju u raspodeli snaga u Vladi Srbije.

Zvanično, pukovnik Petrović je raspoređen odnosno vraćen na mesto načelnika sektora za naoružanje u tehničko-opitnom centru Generalštaba Vojske SCG. Dosadašnjem direktoru nije obnovljen mandat zato što ne može da bude raspoređen van jedinice više od jedne godine. Sve bi bilo u redu da Petrović od 1978. pa sve do 2002. godine, nije bio u fabrici, a ne u jedinici.

Glas je više puta pisao o "malim incidentima" na relaciji pukovnik Petrović s jedne - i Beograd s druge strane, što je za posledicu očigledno imalo i njegovu smenu.

Možda u pozadini leži i činjenica da fabrika za inovatorstva i patente konstruktora Marinka Petrovića svom donedavnom direktoru duguje oko pet miliona dinara. Ne isključujemo ni nedisciplinu koju je očigledno više puta kako smo to već naveli kao vojno lice i pokazao. Inače u fabrici je u toku konkurs za imenovanje direktora na kojem bez saglasnosti nadležnih Petrović ne može da se pojavi, sem ako ponovo ne bude nedisciplinovan.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^društvo

16:33h

Oko hiljadu zaposlenih u "Knjazu" pred zgradom Vlade Srbije

16:41h

Da li je neposlušnost razlog razrešenja direktora "Zastava oružja"

16:49h

Užičke mašinovođe ljute na rukovodstvo srpskih železnica

16:58h

Jelašić: Siromaštvo nije izgovor za mahinacije

17:06h

Pod kakvim uslovima živi i radi oko trideset sudskih izvršitelja

17:14h

Nepoznato zašto "leže" pare, uplaćene u petak Poštanskoj štedionici

17:22h

Alpinisti iz Srbije prvi put iznad 8.000 metara

17:30h

Dan borbe za slobodan pristup informacijama

17:37h

Pomeren rok za ugovore u prosveti

17:46h

Nikišić: Gube školsku godinu zbog "maternjeg"

17:53h

Beograd: Besplatno testiranje na HIV virus
   


     


FastCounter by LinkExchange